Πρόταση δέκα σημείων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, κατέθεσε ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο κατά τη συνάντησή τους, νωρίτερα σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Πρέπει να πάψουμε να ζούμε με δυο εικόνες. Η μία είναι η εικόνα των παιδιών που πνίγονται στο Αιγαίο και η άλλη ο φόβος να εγκλωβιστούν στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες» δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης κατά τη συνάντησή του με τον κ. Παυλόπουλο.

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τραγικά λάθη, επισήμανε, όμως, «ότι δεν είμαστε εδώ για τα λάθη, έχουμε να προτείνουμε κάποιες λύσεις». Και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε: «Και επειδή ξέρω το ενδιαφέρον σας για το συγκεκριμένο θέμα και την επιρροή σας και στους ευρωπαϊκούς κύκλους, ήρθα να σας πω την πρότασή μας δέκα σημείων. Είμαστε διατεθειμένοι να υποστείλουμε τη σημαία της κριτικής, αν και η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δουλέψουμε όλοι μαζί για να λύσουμε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα, που μπορεί να γίνει και θετική πρόκληση για τη χώρα, εάν δουλέψουμε σωστά».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την πλευρά του, δήλωσε ότι πάνω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ΄επέκταση πάνω από τον τόπο μας πλανώνται δυο εξαιρετικά επικίνδυνα πολιτικά βαρομετρικά χαμηλά: «Το Οικονομικό, γιατί η κρίση βαθαίνει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βεβαίως το Προσφυγικό. Και τα δυο αυτά θέματα είναι υπαρξιακά για την ΕΕ, αλλά και για τον τόπο μας, και ιδίως το Προσφυγικό, υπό τη σημερινή συγκυρία». Μάλιστα, υπογράμμισε «ότι είναι εξαιρετικά άδικο να υφίσταται η Ελλάδα και ο λαός της -με τόσες θυσίες που έχει κάνει- κριτική, ευτυχώς, από ορισμένους μεμονωμένους εταίρους»και εκτίμησε ότι «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αντιλαμβάνονται την τεράστια προσπάθεια του ελληνικού λαού».

Ο κ. Παυλόπουλος

Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τον κ. Θεοδωράκη για την πρωτοβουλία του, τονίζοντας: Ευχαριστών για την πρωτοβουλία που παίρνετε, γιατί συνεχίζετε και εσείς και το κόμμα σας την παράδοση την οποία έχει, τα μεγάλα εθνικά θέματα -και αυτή τη στιγμή το προσφυγικό είναι ένα μεγάλο εθνικό θέμα- να αποτελούν αντικείμενο διαλόγου, συνεννόησης και σύγκλισης απόψεων. Και όσο μπορώ να συμβάλω, γνωρίζετε ότι θα είμαι στη διάθεσή σας».