Χρήσιμη και εποικοδομητική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και απηύθυνε πρόσκληση σε ισραηλινές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα. Στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία σε ζητήματα ενέργειας όπως η ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου και η μεταφορά ηλεκτρισμού, καθώς και σε θέματα τεχνολογίας νερού αλλά και νεοφυών επιχειρήσεων.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για σε συγκεκριμένα προγράμματα κοινής δράσης καθώς σχεδιάζεται η ενίσχυση ισραηλινών επιχειρήσεων προκειμένου να αξιοποιήσουν «την πληθώρα ευκαιριών στην Ελλάδα».Έφερε δε ως παράδειγμα τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τον στόχο να ενισχυθεί η «κινητήρια δύναμη της οικονομίας που είναι η έρευνα, η τεχνολογία».

Προανήγγειλε ενίσχυση συνεργασίας σε ζητήματα τεχνολογίας νερού όπως η αφαλάτωση, τη φαρμακευτική τεχνολογία και τη βιοτεχνολογία.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «δύο φίλες χώρες πρέπει να συζητούν με ειλικρίνεια, έτσι εξέφρασα την έντονη ανησυχία για τις βίαιες επιθέσεις κατά Ισραηλινών πολιτών αλλά και ότι δεν βλέπουμε άμεσα επανέναρξη των συνομιλιών με την παλαιστινιακή πλευρά. Καθώς και το ότι η πολιτική του εποικισμού αποδυναμώνει την επανέναρξη των συνομιλιών».«Η Ελλάδα κάνει σημαντικές προσπάθειες με μία ενεργητική και πολυδιάστατη πολιτική για να παίξει ρόλο καταλύτη στην περιοχή της Μεσογείου» είπε ο Πρωθυπουργός.

Σε ερώτησηγια το Παλαιστινιακό, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί σταθερό και αποδεδειγμένα αξιόπιστο φίλο του Ισραήλ, αλλά διατηρεί και σχέσεις φιλίας με τον Παλαιστινιακό λαό και στηρίζει μία επίλυση των διαφορών μέσα από τον διάλογο.Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ο Πρωθυπουργός, το ελληνικό κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα υπέρ της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους, όπως έχουν κάνει και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών. Εξήγησε δε ότι η Ελλάδα έχει διάθεση να παίξει έναν ρόλο διαμεσολαβητικό.

«Είναι σταθερή η πεποίθησή μας ότι μία βιώσιμη λύση στο Παλαιστινιακό δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί παρά μόνο μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο», συμπλήρωσε.

«Το πλεονέκτημά μας και το μειονέκτημά μας είναι ότι βρισκόμαστε στο αντάμωμα τριών ηπείρων», ανέφερε, και δήλωσε περήφανος για την «πολυδιάστατη», όπως τη χαρακτήρισε, ελληνική εξωτερική πολιτική, ενώ αναφέρθηκε και στο Ιράν.

Ερωτηθείς σχετικά, οκ. Τσίπρας σημείωσε ότι στην Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να καλυφθούν τα αγάλματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, κάνοντας λόγο για παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.