Αμέλεια στη φύλαξη των συνόρων από την Ελλάδα, βάσει της Σένγκεν, καταγράφει η έκθεση της Κομισιόν που παρουσιάστηκε στο Κολέγιο των Επιτρόπων.Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανη Ελλάδα δε θέσει υπό έλεγχο τα σύνορά της σε τρεις μήνες, τα κράτη θα κλείνουν τα σύνορά τους με την χώρα.

«Το σχέδιο της έκθεσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα παρέβλεψε σημαντικά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στην διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις ελληνικές αρχές», τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πρόσθεσε δε, ότι «αναγνωρίζουμε ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν λάβει κάποια μέτρα από το Νοέμβριο και μετά, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα».Το σχέδιο έκθεσης – που δεν δημοσιοποιείται – βασίστηκε σε αιφνίδιες επιτόπιες επισκέψεις στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα τον Νοέμβριο 2015.

Σχετικά με τα επόμενα βήματα, ο κ Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι αν εγκριθεί αυτό το σχέδιο έκθεσης από τη λεγόμενη Επιτροπή Αξιολόγησης Σένγκεν και στη συνέχεια από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προετοιμάσει συστάσεις προς την Ελλάδα για να επιλυθούν τα προβλήματα που εντοπίστηκαν.

Σε αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα θα έχει μόλις τρεις μήνες στη διάθεσή της για να εφαρμόσει τα μέτρα που θα ζητήσει η Επιτροπή, καθώς και άλλα διορθωτικά μέτρα που ενδεχομένως προκύψουν περαιτέρω μετά από νέες αποστολές αξιολόγησης.

Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις συστάσεις της Επιτροπής, εντός τριών μηνών, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινήσει τη διαδικασία του Άρθρου 26 του Κώδικα Σένγκεν, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη της ΕΕ να κλείσουν προσωρινά τα σύνορά τους για χρονική περίοδο από έξι μήνες έως και δυο χρόνια. Αυτή η σύσταση από την ΕΕ θα πρέπει να εγκριθεί με ειδική πλειοψηφία από το Συμβούλιο.

Ερωτηθείς, τέλος για την πρόταση της Σλοβενίας σχετικά με την ενίσχυση των συνόρων της πΓΔΜ με την Ελλάδα, μέσω της Frontex, o αντιπρόεδρος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι η Frontex δεν μπορεί να επεμβαίνει σε χώρα εκτός της ΕΕ, αλλά τη δυνατότητα αυτή δίνει η πρόταση για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. «Χρειάζεται συντονισμένη δράση με τις χώρες των Βαλκανίων και στο πλαίσιο αυτό υπάρχει συνεργασία και με την πΓΔΜ», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Επίτροπός Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετάτη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων διεμήνυσε ότι είναι καθήκον όλων των χωρών να προστατέψουν την Σένγκεν. Τόνισε δε, ότι «είναι απαραίτητο να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό. Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα άρχισε στο μεταξύ να καταβάλει προσπάθειες για να συμμορφωθεί με τους κανόνες της Σένγκεν.Χρειάζονται σημαντικές βελτιώσεις για να εξασφαλιστεί η ορθή είσοδος, καταγραφή, μεταφορά ή επιστροφή των μεταναστών στις χώρες τους, προκειμένου να αρχίσει να λειτουργεί ξανά φυσιολογικά η Σένγκεν και να μην υπάρχουν έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα. Αυτό είναι ο τελικός κοινός στόχος», είπε.

Στο μεταξύ, κατηγορηματική απάντηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συνδέει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης έδωσε ο κ Ντομπρόβσκις.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπήδεν συνδέει το ελληνικό πρόγραμμα με θέματα που έχουν να κάνουν με τη Σένγκεν», είπε χαρακτηριστικά ενώ συμπλήρωσε ότι η επαναξιολόγηση των προϋποθέσεων αποπληρωμής του ελληνικού χρέους θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

«Τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης, στο πλαίσιο της οποίας τίθενται πολλά ζητήματα». Μάλιστα, ο κ Ντομπρόβσκις τόνισε ότι αναμένεται να καθοριστούν από τις ελληνικές αρχές ποια μέτρα θα ληφθούν έτσι ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016, το 2017 και το 2018 και να προχωρήσει η χώρα προς ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Χαρακτήρισε δε, την πρόταση της Ελλάδας για το ασφαλιστικό σύστημα «αρκετά ολοκληρωμένη». «Συζητάμε τώρα την εμβέλεια και τη φιλοδοξία της εν λόγω πρότασης με στόχο να διασφαλιστεί μακροχρόνια βιωσιμότητα του συστήματος», προσέθεσε.

«Θεωρούμε ιδιαιτέρως σημαντικό να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Ωστόσο δεν μπορούμε να κινηθούμε γρηγορότερα από το ρυθμό με τον οποίο κινούνται οι ελληνικές αρχές.Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιτυχής εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο».