«Το πρόβλημα δεν μπορεί να το λύσει μόνος του ο δήμος, αναλαμβάνουμε όμως πρωτοβουλίες για μία δίκαιη κατανομή της ευθύνης» ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στην εισήγηση που έκανε για τις προσφυγικές ροές στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σήμερα, Πέμπτη.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έχει σχεδόν καθημερινή επαφή με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, «καθώς η Αθήνα, μαζί με τις νησιωτικές περιοχές, δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση».

Για τον Ελαιώνα σημείωσε ότι παραχώρησε ο δήμος αρχικά 12 στρέμματα, τα οποία επεκτάθηκαν στα 20 για να λειτουργεί «με τρόπο υποδειγματικό η προσωρινή δομή φιλοξενίας. Ο στόχος ήταν να φιλοξενούνται εκεί έως και 1.200 πρόσφυγες και μη χρειάζεται να δοκιμάζονται περιοχές, όπως το Πεδίον του Άρεως και η πλατεία Βικτωρίας».

Ο κ. Καμίνης τόνισε επίσης τη συμβολή στη συνεννόηση κεντρικής εξουσίας κια τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς «ύστερα από αρκετές συναντήσεις καταφέραμε να φέρουμε στο ίδιο τραπέζι την κυβέρνηση με τους δήμους προκειμένου να συμπράξουν όλοι στο εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού. Το ζήτημα είναι τέτοιου είδους και βεληνεκούς, που δεν μπορείς να το πετάξεις σε οποιαδήποτε αυλή, είναι στην αυλή όλων μας».

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος, «σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να υπάρξει στέγαση των προσφύγων σε διαμερίσματα σε όλη την Αττική, ώστε να ζουν σε κανονικές κατοικίες. Το πρόβλημα δεν μπορεί να το λύσει μόνος του ο δήμος, αναλαμβάνουμε όμως πρωτοβουλίες για μία δίκαιη κατανομή της ευθύνης».

Ακολούθως επισήμανε τους στόχους για τον δήμο: «Να διασφαλίσουμε να μην κοιμάται κανείς σε πλατείες και πεζοδρόμια και οι ΜΚΟ να μη μοιράζουν πλέον τρόφιμα και ρούχα στην πλατεία Βικτωρίας αλλά να γίνεται σε ειδικό χώρο που θα διασφαλίσουμε εμείς. Όταν βρεθεί αυτός ο χώρος, δεν θα πρέπει πλέον να καλλιεργείται από κανέναν φόβος στους κατοίκους. Η Αθήνα θα αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί, αλλά θα πρέπει να είναι δίκαια κατανεμημένη».