Η αισιοδοξία για το νέο έτος που έδειχνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος στην καθιερωμένη τελετή με τις πρωτοχρονιάτικες ευχές από την πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσία, φάνηκε από την αρχή όταν ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας πήγε πρώτος απ΄όλους να του ευχηθεί.

Αντί άλλης ευχής ή έστω προτροπής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στον πρωθυπουργό: «Του χρόνου και με γραβάτα, γιατί του χρόνου θα έχουμε βγει από το μνημόνιο». Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Τσίπρας αιφνιδιάστηκε και το μόνον που του είπε ήταν:«Βάζεις ψηλά τον πήχη».

Εν συνεχεία σε μία σύντομη συζήτηση (εκτός κάμερας) που είχε με τους δημοσιογράφους η αισιοδοξία του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη νέα χρονιά συνεχίστηκε: «Οι εκλογές έδειξαν ότι ο λαός θέλει την Ελλάδα στην Ευρώπη. Ομόνοια των πολιτικών δυνάμεων δε σημαίνει προτροπή για συγκυβέρνηση, αλλά συνεννόηση στα μεγάλα ζητήματα του έθνους», είπε. Και βεβαίως υπήρξε ερώτηση εάν εννοεί τη συναίνεση ή έστω τη συνεννόηση και στη ψήφιση των δύο καίριων νομοσχεδίων, δηλαδή αυτό του ασφαλιστικού και αυτού των αγροτών και ο κ. Παυλόπουλος απάντησε: «Δεν ομιλώ για νομοσχέδια, αλλά εάν κάτι που είναι σημαντικό εκεί που αφορά την πορεία του τόπου, τότε να δούμε τι θα κάνουμε για να δείξουμε ότι είμαστε όλοι μαζί». Και έφερε ως παράδειγμα τις 220 ψήφους που απέσπασε η συμφωνία από τη Βουλή: «Δεν ξέρετε τι απήχηση είχε αυτό στο εξωτερικό», είπε συγκεκριμένα.

Πέραν όμως τούτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδειξε την πρόθεσή του να παρέμβει ώστε να υπάρξει σταθερότητα στην χώρα: «Αν χρειαστεί η δική μου παρέμβαση να είστε σίγουροι ότι αυτή θα υπάρξει, στο πλαίσιο βεβαίως των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται στο Σύνταγμα» Και υπενθύμισε ότι «ο ρυθμιστικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν έχει σταθερό περιεχόμενο, αλλάζει με την κρισιμότητα των καιρών. Στις κρίσιμες περιόδους το περιεχόμενο αλλάζει, δεν ισχύουν ρυθμιστικές αρμοδιότητες», είπε συγκεκριμένα. Και όταν πάλι ρωτήθηκε να μπορεί να υπάρξει συνεννόηση για το ασφαλιστικό, όπως και για το προσφυγικό απάντησε: «αν το θελήσουν…. εγώ είμαι εδώ». Απέκλεισε όμως τη σύγκλιση από τον ίδιο του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, λέγοντας ότι είναι ζήτημα του Πρωθυπουργού. Η σύγκλιση είπε Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προϋποθέτει τη δεδηλωμένη βούληση των αρχηγών ότι θέλουν σύσκεψη και έχουν συμφωνήσει στην ατζέντα, εξηγώντας παράλληλα ότι ο ρόλος του είναι επιδιαιτητικός.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα περάσει η επερχόμενη αξιολόγηση, ότι ίσως να αλλάξουν στο μέλλον και τα ισοδύναμα (που ζητούν οι δανειστές) και τούτο, μπορεί να γίνει, αφού έχουν ήδη αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα. Συγκεκριμένα είπε: «Είμαι αισιόδοξος ότι εντός Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και τότε μπορούμε να απαιτήσουμε και αυτά που μας αναλογούν, όχι μόνο στο θέμα του χρέους αλλά και αλλού». Είπε ακόμα ότι βασική του προτεραιότητα είναι να τονωθεί η εικόνα στο εξωτερικό και συμπλήρωσε: «Η ΕΕ και η ΕΚΤ από τη στιγμή που εκπληρώνει η χώρα τις υποχρεώσεις της, και τις εκπληρώνει, πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις της και εκείνη και οι εταίροι μας».

Έκανε αναφορά και στο ζήτημα του χρέους, της επιμήκυνσης του χρέους, αλλά και της απομείωσης των επιτοκίων, σημειώνοντας «πρέπει να υπάρξει στην ΕΚΤ να δέχεται ελληνικά ομόλογα».

Αναφερόμενος τέλος στο προσφυγικό έκανε λόγο για τη βασική δέσμευση που ανέλαβε η Τουρκία, την οποία δεν τηρεί: «Η βασική δέσμευση αφορούσε στους παράνομους μετανάστες. Δεν είναι μόνον το θέμα του επαναπατρισμού αλλά και της επανεισδοχής« είπε ζητώντας παράλληλα να αλλάξει η Συνθήκη Σέγκεν, διότι άλλα τα δεδομένα του 20012 και άλλα τα σημερινά: «Όσοι κάνουν δηλώσεις για τη συνθήκη Σέγκεν, δεν ξέρουν τι είναι η συνθήκη Σέγκεν και έχουν άγνοια του θεσμικού κεκτημένου της ΕΕ», κατέληξε.