Το Βερολίνο δεν είναι διατεθειμένο να δεχθεί αλλαγές στα συμφωνηθέντα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο για την Ελλάδα. «Η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα είναι πρακτική που όχι μόνον απέδωσε, αλλά θεμελιώνεται και στα σχετικά νομικά κείμενα για το πρόγραμμα του ESM» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ. Παρέπεμψε επίσης στο πλαίσιο της ΕΕ, συγκεκριμένα «στη δήλωση του Eurogroup τον Αύγουστο, η οποία στηρίχθηκε και από το ΔΝΤ και από την Ελλάδα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. «Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει όπως έχει καταγραφεί στη δήλωση του Eurogroup στις 14 Αυγούστου –επιθυμούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα» είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Φριντερίκε φον Τιζενχάουζεν. Επισήμανε μάλιστα ότι στο σχετικό κείμενο αναφέρεται η παραμονή του ΔΝΤ ως «επιτακτική» (indispensable).

Η αξιολόγησηκαι η απόφαση

Η εκπρόσωπος του Σόιμπλε απέφυγε να σχολιάσει την ερώτηση αν οι δηλώσεις του υπουργού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί «στάμνας» αποτελούσαν ένα είδος «απειλής» προς την ελληνική πλευρά. Απέρριψε επίσης κάθε συζήτηση για τις συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη απόφαση του ΔΝΤ να μη συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

«Βρισκόμαστε τώρα στην πρώτη δόση του προγράμματος βοήθειας και πρέπει να δεχθούμε ότι δεν θα ολοκληρωθούν όλα μέσα στο τρέχον έτος, ώστε να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία αξιολόγησης, αλλά θα πάμε στον επόμενο χρόνο» είπε η Φ. Τιζενχάουζεν. Και πρόσθεσε: «Το ίδιο το ΔΝΤ κατέστησε απολύτως σαφές ότι θα ανακοινώσει κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης την απόφασή του. Δεν θέλω να μπω σε εικασίες τώρα, ας περιμένουμε».

Η παραμονή του ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο είναι εκ των ων ουκ άνευ όρος για την καγκελάριο και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών. Μέρκελ και Σόιμπλε πήραν τον Αύγουστο το «ΟΚ» της γερμανικής Βουλής στο τρίτο πρόγραμμα με απώλειες και μόνο με τη δέσμευση ότι θα παραμείνει το ΔΝΤ.

Είναι για τους χριστιανοδημοκράτες βουλευτές η εγγύηση ότι δεν θα γίνουν υποχωρήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος εξαιτίας πολιτικών σκοπιμοτήτων. Αυτό ισχύει και για οποιαδήποτε ψηφοφορία απαιτηθεί μελλοντικά στην Μπούντεσταγκ –για παράδειγμα, όταν χρειαστεί να ληφθούν οι αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στο μεταξύ, το ΔΝΤ έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν θα δεχθούν άμεσο κούρεμα. Στα συμφραζόμενα αυτά βλέπουν οι γερμανοί σχολιαστές και την ανακίνηση του θέματος ΔΝΤ από την ελληνική κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. «Μέχρι τώρα ο Τσίπρας θεωρούσε το ΔΝΤ σύμμαχο στο αίτημα για κούρεμα» έγραψε η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ». Η έγκυρη συντηρητική εφημερίδα αναμένει «σοβαρή κόντρα» Αθήνας – ΔΝΤ και προεξοφλεί ότι τις επόμενες εβδομάδες το ΔΝΤ θα γίνει ο «καρπαζοεισπράκτορας της αριστερής κυβέρνησης».

Ανεπαρκείς οι προτάσειςγια το νέο ΤΑΙΠΕΔ

Οι καθυστερήσεις σχετικά με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων είναι μεγάλο αγκάθι για το γερμανικο υπουργείο Οικονομικών.

Η λειτουργία του και τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις –στόχος είναι τα 50 δισ. ευρώ –είναι βασική παράμετρος και για τη συζήτηση περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Στην ερώτηση των «ΝΕΩΝ» αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πήρε τις ελληνικές προτάσεις τον περασμένο Νοέμβριο, όπως είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του συνέντευξη, η εκπρόσωπος Φριντερίκε φον Τιζενχάουζεν απάντησε ότι πράγματι το υπουργείο Οικονομικών παρέλαβε τα «βασικά σημεία, το περίγραμμα» του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Για τους θεσμούς, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η πρόταση αυτή είναι ανεπαρκής και δεν θεωρείται τελική για να μη χρειαστεί να απορριφθεί.