Ανοιχτή ελληνογερμανική κόντρα ξέσπασε χθες, σε μια στιγμή που η κυβέρνηση έχει μπροστά της το δυσκολότερο κομμάτι του προγράμματος: η φωτιά άναψε όταν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέκρινε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις προχθεσινές δηλώσεις του σχετικά με την αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα και η κυβέρνηση σήκωσε το γάντι.

«Δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμά της» είπε ο γερμανός υπουργός, επιβεβαιώνοντας πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Γερμανία δεν θα δεχθεί την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.

Μάλιστα, ο γερμανός υπουργός φρόντισε να διανθίσει την τοποθέτησή του και με μια παροιμία, συνιστώντας εμμέσως στην κυβέρνηση να μην το παρακάνει γιατί αλλιώς… «Η στάμνα», είπε, «δεν πρέπει να πηγαίνει στο πηγάδι τόσο συχνά, μέχρι να σπάσει. Αυτό δεν είναι για το καλό της στάμνας». Μια προειδοποίηση που εμμέσως μπορεί να θεωρηθεί ότι αφορά ακόμη και το Grexit.

Η ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ. Οπως δείχνει η απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου, η κυβέρνηση έβαλε στο στόχαστρο τον γερμανό υπουργό. «Ευτυχώς», ανέφερε η Ολγα Γεροβασίλη, «που ο γερμανός υπουργός Οικονομικών πασχίζει να «κρατήσει τη στάμνα γερή». Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει πια κατανοήσει ποιες απόψεις εξυπηρετεί η κάθε πλευρά. Υπενθυμίζουμε ότι αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση. Περιμένουμε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να διαχωρίσει τη στάση του από την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ. Η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της».
Είχε προηγηθεί η έντονη ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για προχθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Die Welt», σύμφωνα με το οποίο η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα χαρακτήριζε σε σημείωμά της την Ελλάδα «ακυβέρνητη χώρα».
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε προχθές στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι το ΔΝΤ έχει υπερβολικές απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα ασκεί και μεγάλες πιέσεις στην ευρωζώνη για ρυθμίσεις του χρέους που αυτή δυσκολεύεται να κάνει. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει και ότι ο συμβιβασμός βρίσκεται πάντα στο μέσον των απαιτήσεων των δύο πλευρών.

Πάντως, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση μάλλον θα προτιμούσε την αποχώρηση του Ταμείου, ενώ πρόσθεσε ότι τα κεφάλαια που θεωρητικώς θα συνεισέφερε το ΔΝΤ δεν είναι πλέον απαραίτητα καθώς οι χαμηλότερες ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχουν μειώσει το συνολικό ύψος του προγράμματος.

Πράγματι, πηγές των δανειστών υποστηρίζουν ότι το θέμα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι πλέον οικονομικό. Μάλιστα, εκτιμούν ότι εφόσον το ΔΝΤ επιστρέψει στο πρόγραμμα, αυτό θα γίνει με περιορισμένο ποσόν της τάξης των 6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ τίθεται ως προϋπόθεση από τη Γερμανία και άλλες χώρες, καθώς θεωρείται ότι διασφαλίζει την αξιοπιστία του προγράμματος.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε και επισήμως τη λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα, τα οποία –όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση –πρέπει να ολοκληρωθούν έως την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, ώστε να καταστεί δυνατή η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ ώς τις 18 Δεκεμβρίου.

ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ. Ορισμένα από τα προαπαιτούμενα παρουσιάζουν σημαντικό βαθμό δυσκολίας.

n Στο θέμα της ενέργειας, οι Αρχές καλούνται να κάνουν «μη αναστρέψιμα βήματα(περιλαμβανομένου του ορισμού ημερομηνίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών)για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός αν προταθεί ένα εναλλακτικό σχήμα με ισότιμα αποτελέσματα σε όρους ανταγωνισμού και επενδυτικών προοπτικών».

Για το θέμα συναντήθηκε χθες με τους δανειστές ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, καταθέτοντας μια νέα πρόταση. Σύμφωνα με αυτήν, το Δημόσιο θα αγοράσει από τη ΔΕΗ το 100% του ΑΔΜΗΕ, με προοπτική μελλοντικά το 49% να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο ή να πουληθεί. Η προηγούμενη πρόταση, που δεν δέχτηκαν οι δανειστές, προέβλεπε ότι ο νέος ΑΔΜΗΕ θα έχει την ίδια ακριβώς μετοχική σύνθεση με τη ΔΕΗ, δηλαδή 51% Δημόσιο και 49% οι υφιστάμενοι θεσμικοί και ιδιώτες μέτοχοι της ΔΕΗ.

n Το νέο ενιαίο μισθολόγιο πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2016 και να μεγαλώνει το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των υπαλλήλων, «σε συνάρτηση με τις ικανότητες, τις επιδόσεις, την υπευθυνότητα και τη θέση του προσωπικού».
n Για τα κόκκινα δάνεια ζητείται να ψηφιστεί η νομοθεσία που θα δίνει τη δυνατότητα αδειοδότησης στους μη τραπεζικούς παρόχους υπηρεσιών, καθώς και μεταβίβασης των δανείων. Για τα δάνεια της πρώτης κατοικίας, καθώς και τα καταναλωτικά και των μικρομεσαίων, το πλαίσιο θα οριστικοποιηθεί κατά την αξιολόγηση του Μνημονίου τον Ιανουάριο.

n Πρέπει να υιοθετηθεί το πλαίσιο για το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ώστε αυτό να καταστεί λειτουργικό το ταχύτερο δυνατόν στις αρχές του 2016.