Τρεις δράσεις της Ελλάδας για την υλοποίηση των δεσμεύσεών της στο ζήτημα των προσφυγικών ροών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην σκιά των διεργασιών και συζητήσεων για την προσωρινή αποπομπή της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Νωρίτερα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε κάνεικρίσιμη παρέμβαση στο Κολέγιο των Επιτρόπων με αφορμή τα όσα αναφέρονται στον Τύπο για ενδεχόμενη αποπομπή της Ελλάδος από τη ζώνη Σένγκεν και εφαρμογής του άρθρου 26 του Schengen Borders Code αλλά και σε συνδυασμό με τη διαρροή στον βελγικό τύπο επιστολής του Επιτρόπου για θέματα υγείας Βιτένις Αντριουκάιτις σχετικά με την κατάσταση στη Λέσβο.

Ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε τον κίνδυνο συνολικά για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στο ενδεχόμενο δημιουργίας της αποκαλούμενης «μικρής Schengen», στην οποία αναφέρθηκε τις προάλλες ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη, παράλληλα με την εφαρμογή των δεσμεύσεων της Ελλάδος, να αναγνωρισθεί και να στηριχθεί η Ελλάδα στην όλη της προσπάθεια να αντιμετωπίσει την προσφυγική πίεση.

Το κλίμα στη συνάντηση ήταν ιδιαίτερα βαρύ για την Ελλάδα γιατί υπάρχει διάχυτη η εντύπωση, ότι η χώρα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της και ότι αργοπορεί στην εφαρμογή τους.

Ο κίνδυνος είναι ορατός εάν μέχρι το επόμενο Συμβούλιο δεν έχει επιταχυνθεί η λήψη μέτρων που αφορούν στη καταγραφή όσων εισέρχονται στη χώρα και στην αναχαίτιση της ανεξέλεγκτης μετακίνησής τους προς άλλες χώρες. Γι’ αυτό έχει συμφωνηθεί να συνδράμει άμεσα τη χώρα η FRONTEX όσον αφορά στη καταγραφή όσων φτάνουν στα σύνορα με τη FYROM χωρίς να έχουν ταυτοποιηθεί.

Επιπροσθέτως, αναμένεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης και θέσης σε λειτουργία των hotspots, η ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγραφής των εισερχόμενων μεταναστών με τη κατάθεση αιτήματος ασύλου ώστε νόμιμα να μεταφέρονται στα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη) καθώς και η δημιουργία των συμφωνηθέντων χώρων προσωρινής φιλοξενίας τους.

Την όλη κατάσταση γνωρίζει και η ελληνική κυβέρνηση και προετοιμάζεται για τα δύο Συμβούλια, Υπουργών Εσωτερικών της Παρασκευής αλλά και της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διατήρηση της ακεραιότητας της ζώνης Σένγκεν εξέφρασε η αρμόδια για τα θέματα Μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό.

«Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να διατηρήσει τη Σένγκεν και να βοηθήσει την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη στην αντιμετώπιση των μεγάλων προσφυγικών ροών στα εδάφη τους», είπε και συμπλήρωσε πως «προς αυτήν την κατεύθυνση καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια».

Επιπλέον, ενημέρωσε πως θα υπάρξει συζήτηση στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών την Παρασκευή, ενώ παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει μια αναλυτική έκθεση για τη λειτουργία των hot spots και για το μηχανισμό της μετεγκατάστασης για τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Ερωτηθείσα για τις δεσμεύσεις της Ελλάδας που πρέπει να έχουν εκπληρωθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, η Ν. Μπερτό είπε πως υπάρχει ένας αριθμός αιτημάτων στα οποία έχουν ζητηθεί από την Ελλάδα να σημειώσει πρόοδο. Συγκεκριμένα, αναμένονται «απτά αποτελέσματα» στην εφαρμογή των hot spots και τη διαδικασία μετεγκατάστασης μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, μεταξύ των οποίων είναι η ενεργοποίηση του «μηχανισμού πολιτικής προστασίας» και του μηχανισμού για την αποστολή στα ελληνικά σύνορα των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης της Frontex, (RABIT).

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Τρεις δράσεις έλαβε η Ελλάδα

Ως προς τις προαναφερθείσες υποχρεώσεις της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότιοι ελληνικές αρχές υπέβαλαν αίτημα για την ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών που θα βοηθήσουν τη χώρα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή τονίζει ότι η Ελλάδα έλαβε τρεις δράσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Πρώτον, ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να λάβει υλική βοήθεια (σκηνές, γεννήτριες, κρεβάτια, είδη υγιεινής και έκτακτης ανάγκης πρώτων βοηθειών) για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο που εισρέουν στην χώρα. «Αυτή η εθελοντική παράδοση βοήθειας διευθύνεται από το Κέντρο Συντονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ERCC), το οποίο συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές και τα άλλα κράτη που συμμετέχουν στον Μηχανισμό για μια ταχεία απάντηση στο αίτημα», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Δεύτερον, η Επιτροπή τονίζει ότι η Ελλάδα συμφώνησε με την Frontex σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. «Ο ευρωπαϊκός οργανισμός θα βοηθά στην καταγραφή των μεταναστών», αναφέρει η Επιτροπή, ενώ προσθέτει ότι «η ανάπτυξη περαιτέρω συνοριοφυλάκων της Frontex θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα».

Τρίτον, η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας Αμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι πάνω από 50.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα από την 1η Νοεμβρίου, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για μια τεράστια κλίμακα».

Συνεχίζοντας, η Επιτροπή σημειώνει ότι εργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης και ότι ο πρόεδρος, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε από τον Γενικό Διευθυντή για τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση, Μάρτεν Φέρβεϊ, να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία αυτή.

«Οι ομάδες της Επιτροπής εργάζονται χέρι-χέρι με τις ελληνικές αρχές εδώ και μήνες», καταλήγει η ανακοίνωση.