Η διάκριση των εξουσιών αποτελεί θεμέλιο της δημοκρατίας. Ενώ το κράτος δικαίου προϋποθέτει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Μάλλον αυτό ήθελε να πει χθες και ο Πρωθυπουργός, αλλά παρασύρθηκε είτε από την ανάγκη να συσπειρώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του είτε από τον οίστρο της αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση.

Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση πέραν της φραστικής αστοχίας. Διότι, με τη χθεσινή τοποθέτησή του στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ευρέως την εντύπωση ότι προεξοφλεί διώξεις.

Οτι δηλαδή προαναγγέλλει την κρίση της Δικαιοσύνης για υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και για τις οποίες ουδείς, σε μια δημοκρατία, εκφέρει γνώμη – πόσω μάλλον αυτός που έχει την εξουσία – και μάλιστα δημοσίως.

Ουδείς πέραν των δικαστικών λειτουργών όπως και όταν ο νόμος ορίζει.

Η Δικαιοσύνη επιτελεί το καθήκον της. Αυτό ούτε σκιαγραφείται ούτε δραματοποιείται ούτε εξειδικεύεται ούτε και οριοθετείται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Το καθήκον της κυβέρνησης είναι να απέχει από κάθε ενέργεια που έχει χαρακτήρα παρέμβασης. Σε αντίθετη περίπτωση, παραβιάζεται το δημοκρατικό κεκτημένο.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά, σε δύο μήνες, που η κυβέρνηση προαναγγέλλει διώξεις. Την πρώτη φορά η πρόβλεψη είχε επιβεβαιωθεί μέσα σε λίγες ώρες.

Είναι μια παρατήρηση που προκαλεί ανησυχία ότι δεν γίνονται πολιτικά παιχνίδια μόνο με τις λέξεις αλλά και με τους θεσμούς.