Ανοιγμα στην Ενωση Κεντρώων έκανε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, στην διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ το βράδυ της Δευτέρας, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να γίνουν δεκτά μερικά σημεία της πρότασης που είχε υποβάλει ο Βασίλης Λεβέντης στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να στηρίξει την κυβέρνηση.

Ο κ. Φλαμπουράρης ανέφερε ότι θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων, διευκρίνισε ότι ο κ. Λεβέντης δεν «θέλει να μπει στην κυβέρνηση, θέλει να στηρίξει, και αυτό είναι πολύ θετικό» και πρόσθεσε πως από τα «9 σημεία» που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, «4-5 μπορεί να γίνουν αποδεκτά».

Επίσης, σημείωσε ότι ο κ. Λεβέντης κάνει λάθος όταν μιλά για 11 διαρροές βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε ό,τι αφορά την ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων.

Στην ίδια συνέντευξη, εξήρε το επίπεδο συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Ελληνες (ΑΝΕΛ) και εκτίμησε ότι «δεν θα υπάρξει πρόβλημα για οποιοδήποτε θέμα (έλθει προς ψήφιση) στην Βουλή».

Εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών από τα άλλα κόμματα, και τόνισε ότι «δεν ήταν πρόθεση του Πρωθυπουργού ή της κυβέρνησης να παγιδεύσει κανέναν», ενώ πρόσθεσε ότι «ο λαός καταλαβαίνει τα αδιέξοδα των κομμάτων της αντιπολίτευσης».

«Να συνεχίσει η κυβέρνησηΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»

Κληθείς να σχολιάσει αποστροφή της κυβερνητικής εκπροσώπου περί ενδεχόμενης διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αφού καταρχήν είπε ότι δεν θέλει να σχολιάσει το λεχθέν από την κ. Γεροβασίλη, συμπλήρωσε ότι «αυτό θα φανεί αν ξεκινήσει μια συζήτηση με πολιτικές δυνάμεις», στις οποίες συμπεριέλαβε την Ενωση Κεντρώων, το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη και Το Ποτάμι, ενώ απέκλεισε τη Νέα Δημοκρατία και την ακροδεξιά, όπως δήλωσε.

Ωστόσο, πρόσθεσε, μια συζήτηση με τις προαναφερθείσες δυνάμεις «κόπηκε προχθές», δηλαδή – όπως άφησε να εννοηθεί – μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Φλαμπουράρης, ταυτόχρονα, έθεσε το ρητορικό ερώτημα «από που προκύπτει ότι κινδυνεύει η κυβερνητική πλειοψηφία;», υπογραμμίζοντας στην συνέχεια, ότι «αυτά τα λέει η αντιπολίτευση για να δικαιολογήσουν την στάση τους».

Στην επαναδιατύπωση της ερώτησης αργότερα, αναφορικά με το ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, τόνισε ότι «όποτε έγινε οικουμενική κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν πέτυχε ποτέ», προσθέτοντας ότι το καλύτερο σενάριο τώρα είναι να συνεχίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και, στην πορεία, δυνάμεις που ενδιαφέρονται να αγωνιστούν για να βγει η χώρα από την κρίση να συμπαραταχθούν «είτε με ψήφο, είτε με διάλογο, είτε με συμμετοχή».

Διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν μιλά για «διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας», επανέλαβε ότι μπορεί να υπάρξει συζήτηση με άλλες πολιτικές δυνάμεις για την έξοδο από την κρίση και ζήτησε «να μην παρερμηνευθεί αυτό».

Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι διάλογος με τη ΝΔ μπορεί να διεξαχθεί μόνο επί των εθνικών θεμάτων.