Υστερα από πολύ παζάρι, περισσότερο παρασκήνιο και ακόμη πιο πολλά σχέδια δηλώσεων που αντηλλάγησαν μεταξύ των ενδιαφερομένων, η Αγκυρα κατάφερε –λαμβάνοντας υπόψη και τη συγκυρία –να αποσπάσει σημαντικά πολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα από τους Ευρωπαίους για να φανεί συνεργάσιμη στο Προσφυγικό.

Αυτό που πρωτίστως ενδιέφερε τη νεοεκλεγείσα τουρκική πολιτική ηγεσία ήταν να εμφανιστεί με διπλωματική νίκη –δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι πλέον κόπτεται ιδιαιτέρως για την ευρωπαϊκή της προοπτική –και κυρίως, να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε αντάλλαγμα για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Τα 3 δισ. ευρώ που εξασφάλισε αρχικά (initially, όπως αναφέρεται στο κείμενο) δεν είναι καθόλου άσχημα. Υποτίθεται δε ότι θα εκταμιεύονται εφόσον η Τουρκία τηρεί τα υπεσχημένα. Οσο για το δώρο της απελευθέρωσης του καθεστώτος βίζας για τους τούρκους πολίτες (υποτίθεται ότι θα υλοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2016), θα εξαρτηθεί από την εκπλήρωση του σχετικού οδικού χάρτη καθώς και από το κατά πόσο θα εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής Παράνομων Μεταναστών (την οποία έπρεπε ήδη να εφαρμόζει!).

Αθήνα και Λευκωσία εμφανίζονταν ικανοποιημένες από τα αποτελέσματα. Αυτό διότι όλες οι προβλέψεις της συμφωνίας βασίζονται σε όρους και παρακολούθηση της πορείας της Τουρκίας και της εκπλήρωσης των σχετικών όρων (conditionality). Πέραν τούτου, όμως, φαίνεται να επικρατεί η λογική του «το μη χείρον βέλτιστον». Κι αυτό διότι ήδη προαναγγέλθηκε το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 εντός του μηνός, ενώ στα συμπεράσματα καθίσταται σαφές ότι ήδη αρχίζει η προπαρασκευαστική δουλειά ώστε να ανοίξουν και άλλα κεφάλαια μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016. Η Λευκωσία πέτυχε να μη γίνει ονομαστική αναφορά στα κεφάλαια (πρόκειται για αυτά της ενέργειας, της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, των δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης και της παιδείας που έχει παγώσει η ίδια), αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα της ασκηθούν πιέσεις να συναινέσει στο άνοιγμά τους. Εξάλλου, όπως δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αυτό δεν είναι πρόβλημα αφού «σε λίγο θα λυθεί το Κυπριακό».

Ερωτηματικό παραμένει ακόμη ποιοι και πώς θα μετάσχουν στην οικονομική στήριξη των 3 δισ. ευρώ. Αθήνα και Λευκωσία δεν εμφανίζονται ενθουσιασμένες με το να βάλουν το χέρι στην τσέπη –η πρώτη επειδή πληρώνει τα σπασμένα των προσφύγων που της προωθεί παρανόμως η Αγκυρα και η δεύτερη γιατί δεν είναι δυνατόν να προσφέρει οικονομικά σε μια χώρα η οποία έχει υπό την κατοχή της μέρος του νησιού. Φαίνεται πάντως ότι αμφότερες θα κληθούν να συμμετάσχουν μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού.