Ζεστή κρατάει η κυβέρνηση την προοπτική διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος. Παρά το ναυάγιο του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών που περισσότερο ανέδειξε διαφορές μεταξύ των κομμάτων παρά γεφύρωσε αποστάσεις, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι διάχυτη η αίσθηση πως στο άμεσο μέλλον ενδεχομένως και να υπάρξει ενίσχυση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Η πορεία θα δείξει, δεδομένου ότι όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές το 80% του Μνημονίου θα έχει ψηφιστεί έως τον Ιούνιο, επομένως μετά η κυβέρνηση δεν θα έχει και λόγους να επιδιώκει το άνοιγμά της.

Είναι ενδεικτική πάντως η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη, η οποία αν και επιβεβαιώνει τη διάσταση που υπάρχει με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την εκτίμηση (Real.gr) ότι δεν κινδυνεύει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Κυβερνητικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι στο Μαξίμου υπάρχουν κάποιες ενδείξεις πως κάποια στιγμή η κυβερνητική δύναμη στη Βουλή των 153 βουλευτών θα μπορούσε να γίνει ακόμη μεγαλύτερη.

Οι ίδιες πηγές δεν αναφέρονται αποκλειστικά στην πιθανότητα κυβερνητικής συνεργασίας με ένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά υπαινίσσονται ότι σε κάποιες από τις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν υπάρχει περίπτωση κάποιοι βουλευτές άλλων πολιτικών κομμάτων να στηρίξουν τις κυβερνητικές επιλογές. «Υπάρχουν ψήγματα πως κάποιοι θέλουν να στηρίξουν. Μπορεί να είναι 1-2 βουλευτές από έναν χώρο ή 1-2 από κάποιον άλλον» λένε. Διευκρινίζουν δε ότι αν αυτό επισυμβεί δεν θα μεταφράζεται σε ένταξή τους στον ΣΥΡΙΖΑ, απλώς σε μια στήριξη της κυβέρνησης από μεμονωμένους βουλευτές.

Με βάση αυτά γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση έχοντας μπροστά της τον κάβο του Ασφαλιστικού, που σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του οικονομικού επιτελείου δεν μπορεί να ψηφιστεί για τεχνικούς λόγους έως τις γιορτές των Χριστουγέννων, επομένως θα ψηφιστεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, προτίθεται να κάνει ανοίγματα είτε σε Κοινοβουλευτικές Ομάδες είτε σε μεμονωμένους βουλευτές προσβλέποντας σε κοινοβουλευτική στήριξη.

Το Μέγαρο Μαξίμου στην παρούσα φάση δεν επιβεβαιώνει τη διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ωστόσο δεν αποκλείει ωστόσο την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

ΦΛΕΡΤ ΜΕ ΛΕΒΕΝΤΗ. Είναι πάντως διακριτό ένα φλερτ, με αυξομειώσεις στην έντασή του, με την Ενωση Κεντρώων, κάτι που αποτυπώθηκε και στο Συμβούλιο των Αρχηγών όταν ο Βασίλης Λεβέντης είπε ότι «θέλω τη συναίνεση χωρίς ανταλλάγματα» και ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι σημειώνει το στοιχείο της ανιδιοτέλειας.

Βεβαίως, λίγες ώρες αργότερα ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων έσπευσε να αποκλείσει πιθανότητα συμμετοχής του στο κυβερνητικό σχήμα «όσο είναι μέσα το ακροδεξιό κόμμα των ΑΝΕΛ», αντιλαμβανόμενος ότι με τις συνεχείς τοποθετήσεις του επί του θέματος καθίσταται «παίκτης» με τους βουλευτές που διαθέτει στη Βουλή.

Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι ο Λεβέντης θέλει να γίνει συνομιλητής της και να αποκτήσει ρόλο, αυτή τη στιγμή όμως δείχνει ότι δεν ενοχλείται γνωρίζοντας ότι είναι καλύτερο να υπάρχει δυνητικά η δυνατότητα συνεργασίας, δηλαδή ένα κοινοβουλευτικό μαξιλαράκι, παρά να έχει αποκλειστεί από τώρα.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο αντιλαμβάνεται επίσης, μελετώντας την αντιπολιτευτική στάση του ΠΑΣΟΚ, ότι στη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες που θα επέτρεπαν την είσοδό της στην κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγες ώρες πριν από το Συμβούλιο των Αρχηγών κυβερνητικά στελέχη εξέφραζαν την απορία τους για τη στάση της Φώφης Γεννηματά και την ένταση της κριτικής της, διερωτώμενα εάν δέχεται πιέσεις από το εσωτερικό του κόμματός της.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατά βάθος δεν επιθυμεί την απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αλλά δεν κάνει και τίποτα για να τη στηρίξει. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι η κυβέρνηση «είναι καλό να ψηθεί με το Μνημόνιο» και αργότερα, εφόσον συντρέξουν οι προϋποθέσεις, στο πλαίσιο μιας προγραμματικής συμφωνίας ενδεχομένως υπό όρους θα μπορούσε να συζητήσει και κάτι ευρύτερο.

Στο Μαξίμου πάλι, σχολιάζουν πως εάν το ΠΑΣΟΚ δεν στηρίξει τώρα, δεν υπάρχει λόγος να μπει στην κυβέρνηση όταν θα έχουν περάσει τα δύσκολα.

Στο Ποτάμι, το πρόβλημα της ηγεσίας του εντοπίζεται στο έλλειμμα εμπιστοσύνης που έχει προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σταύρος Θεοδωράκης εμφανίζεται ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερον θα γίνει από την παρούσα Βουλή, ακόμη όμως και τώρα διατηρεί επιφυλάξεις για το εάν αυτό θα γίνει, επαναλαμβάνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αναθεωρήσει τις απόψεις του.

Στην κυβέρνηση πάντως επαναλαμβάνουν ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι συμπαγής και πιστεύουν, για «όσους βλέπουν να φεύγουν βουλευτές», ότι «θέλουν να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση».