Το τσιγάρο που ζήτησε ο μη καπνιστής Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν από την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών είναι υποδηλωτικό του αδιεξόδου στο οποίο κατέληξε η προσπάθεια πολιτικής συνεννόησης που επιδίωξε η κυβέρνηση για τρία μεγάλα ζητήματα, το Προσφυγικό, την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τη συνταγματική αναθεώρηση. «Με αυτά που ακούω θέλω να καπνίσω» είπε και προσπερνώντας τα βαριά πουράκια του παρακαθήμενου Προκόπη Παυλόπουλου άπλωσε το χέρι και δοκίμασε ένα τσιγάρο με φίλτρο που του προσέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων.

Οι καταγγελτικές δηλώσεις και οι διαρροές που ακολούθησαν τη συνεδρίαση τόσο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό όσο και από τους προέδρους των κομμάτων με φράσεις όπως «υπονομευτική στάση» και «σπέκουλα» κατέδειξαν ότι η συναίνεση τελείωσε προτού καν αρχίσει και ότι η επτάωρη συνεδρίαση έξι πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γύρω από το ίδιο τραπέζι δεν ήταν ικανή για να εντοπίσει σημεία ταύτισης ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις.

Βεβαίως, ο πήχης του συμβουλίου κορυφής είχε τοποθετηθεί εξαρχής πολύ χαμηλά αφού η πλειονότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και Το Ποτάμι είχαν προϊδεάσει μετά την πρωθυπουργική πρόσκληση ότι δεν προτίθενται να δώσουν λευκή επιταγή στον Αλέξη Τσίπρα ούτε να παίξουν τον ρόλο του συνενόχου στο κυβερνητικό έργο. Ως γνωστόν, τα πυρά για τη σύγκληση του Συμβουλίου δεν άφησαν εκτός ούτε την Προεδρία της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ. Η συνεδρίαση κατέγραψε πολλές αρνήσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις είχε και εντάσεις, που εκδηλώθηκαν με φραστικούς διαξιφισμούς μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Είναι ενδεικτικό ότι τα κόμματα απέρριψαν την πρόταση Τσίπρα για τη δημιουργία δύο επιτροπών, η πρώτη για το Ασφαλιστικό και η δεύτερη για τη συνταγματική αναθεώρηση με τη συμμετοχή ενός εκπροσώπου από κάθε κόμμα, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση πρωτίστως για το Ασφαλιστικό έρχεται εκ των υστέρων να ζητήσει τον διάλογο πάνω σε ένα σχέδιο που στηρίζεται στις περικοπές συντάξεων.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρώντας ρελάνς αντιπρότεινε την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος με το οποίο οι πολιτικές δυνάμεις θα δηλώνουν ότι διαφωνούν με μειώσεις στις συντάξεις, πρόταση που επίσης πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι να αντιδρούν ζητώντας η συζήτηση για το Ασφαλιστικό να μεταφερθεί στη Βουλή και εκεί τα κόμματα να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Και αυτή η ιδέα όμως απορρίφθηκε, μολονότι αρχικώς η Φώφη Γεννηματά φέρεται να συμφώνησε με την πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη να καταγραφεί στο ανακοινωθέν ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει στο Κοινοβούλιο και μετά το διάλειμμα επέστρεψε στη σύσκεψη δηλώνοντας ότι διαφωνεί με οποιαδήποτε κοινή διατύπωση για το Ασφαλιστικό.

«ΣΤΕΙΡΑ ΑΡΝΗΣΗ». Κύκλοι του Μαξίμου μετά το πέρας της συνεδρίασης σχολίαζαν πως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εκτέθηκαν απολύτως στη σύσκεψη, βάζοντας προσκόμματα στη συναίνεση και αδυνατίζοντας με τη στείρα άρνησή τους τη διαπραγματευτική ικανότητα της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές κυρίως για το Προσφυγικό και το Ασφαλιστικό.

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι η αντιπολίτευση εγκλωβίστηκε στους τακτικισμούς της, κάτι που φαίνεται και από την άρνησή της να προσυπογράψει ένα ανακοινωθέν στο οποίο θα δηλωνόταν η αντίθεση των πολιτικών κομμάτων να υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις, όπως πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας.

Γενικώς πάντως φαίνεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήθελαν πάση θυσία να μη δεσμευτούν με ένα κοινό ανακοινωθέν, καθώς κυρίως για το Ασφαλιστικό ακόμη και μια διατύπωση-συμφωνία για μη μείωση κύριων συντάξεων μπορεί να σημαίνει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την οποία υπάρχει επίσης αντίθεση.
Παράλληλα στη συνεδρίαση καταγράφηκε η διαφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στα τρία θέματα για τα οποία έγινε εισήγηση από τον Πρωθυπουργό αλλά και, σύμφωνα με όσα περιγράφουν οι παριστάμενοι, η κακή κατάσταση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας με τον μεταβατικό της αρχηγό να εμφανίζεται όχι επαρκώς ενημερωμένος για διάφορα θέματα.

Για παράδειγμα, ο Γιάννης Πλακιωτάκης εμφανίστηκε αντίθετος με τη δημιουργία hotspots στη χώρα μας, κάτι που έχει αποφασιστεί σε Σύνοδο Κορυφής, και χρειάστηκε με την παρότρυνση των άλλων πολιτικών αρχηγών και κυρίως των Τσίπρα και Θεοδωράκη να βγει έξω και να συμβουλευτεί τους συνεργάτες του (Γιώργος Κουμουτσάκος) για τη θέση της ΝΔ, την οποία και επαναδιατύπωσε αμέσως μετά.

ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ. Στην ατμόσφαιρα αιωρούνταν από την αρχή στοιχεία καχυποψίας, μάλιστα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος άνοιξε θέμα PSI ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες για όσους λήστεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που επανέλαβε και στις δηλώσεις του ζητώντας τη συγκρότηση Εξεταστικής. Το ΠΑΣΟΚ που πήρε το μήνυμα δηλώνει επ’ αυτού ότι θα πρέπει να γίνει Εξεταστική και για το τρίτο Μνημόνιο και για το σκάνδαλο των δισεκατομμυρίων που έχασαν τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ανταλλάγματα

Ο Βασίλης Λεβέντης, σύμφωνα με τις περιγραφές, ήταν «εντός, εκτός και επί τα αυτά». Ωστόσο, δεν πέρασε απαρατήρητη η επισήμανσή του προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι επιζητεί τη συναίνεση χωρίς ανταλλάγματα και η απάντηση του Πρωθυπουργού ότι το σημειώνει.