Σημάδια φθοράς εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, δύο μόλις μήνες μετά την επανεκλογή του στην εξουσία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάμβανε ποσοστό 18,4% έναντι 14,9% της ΝΔ, εάν αυτή την Κυριακή οι Έλληνες οδηγούνταν στις κάλπες. Εντυπωσιακό είναι ότι βάσει των απαντήσεων που έδωσαν στη δημοσκόπηση οι ερωτηθέντες, η «νέα» αυτή Βουλή θα είχε μόνο πέντε κόμματα, καθώς η Χρυσή Αυγή θα λάμβανε ποσοστό 5,6%, το ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ 4,5% ενώ 4,4% θα έπαιρνε το ΚΚΕ. Εκτός Βουλής θα έμεναν Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων ενώ ούτε αυτή τη φορά η Λαϊκή Ενότητα θα κατάφερνε να μπει στη Βουλή.

Στο ερώτημα, μάλιστα, «μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό», ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 41,8% έναντι 28,5% του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ενώ 29,7% δήλωσε «δεν ξέρω/δεν απαντώ». Πάντως, ηπλειονότητα των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να καλέσει σε δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή και της ΝΔ.

Το64,9%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, κρίνει αρνητικά και μάλλον αρνητικά την προσφυγή στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου ενώ το 68,9% έχει αρνητική και μάλλον αρνητική γνώμη για την προσφυγή σε εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στη δημοσκόπηση υπήρξαν ερωτήματα γιατο τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, με το 45,6% να απαντά ότι αισθάνθηκε οργή, το 14,1% πόνο, το 15,2% αλληλεγγύη και το 15,9% φόβο. Ενώ στο ερώτημα τι θα πρέπει να κάνει η ελληνική πολιτεία για το προσφυγικό, το 60,5% απαντά σε συνεργασία με την ΕΕ να οργανώσει αποτελεσματικά την υποδοχή, φιλοξενία και προώθηση προσφύγων, το 24,6% απαντά να κλείσει σύνορα υψώνοντας φράχτες, το 10,9% απαντά ότι πρέπει να αναπτύξει συνεργασία με την Τουρκία.