«Πρέπει να πάμε στη Βουλή και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του ασφαλιστικού», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έγινε δεκτή η πρόταση να συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Ο ίδιος τόνισε ιδιαίτερα ότι μπορεί αυτή η Βουλή να αλλάξει τον εκλογικό νόμο.

Ειδικότερα, ο κ. Θεοδωράκης , ως προς τα επίμαχα θέματα του συμβουλίου των αρχηγών, επεσήμανε τα εξής:

Εκλογικός νόμος: Μετά από πρόταση μου, είπε ο κ. Θεοδωράκης, έγινε δεκτό -πλην της ΝΔ που έκανε λόγο για ανάγκη ισχυρών κυβερνήσεων- ότι μπορεί αυτή η Βουλή να αλλάξει τον εκλογικό νόμο με ένα πιο αναλογικό σύστημα.

Προσφυγικό: Επεσήμανα, είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, τις μεγάλες ευθύνες τις κυβέρνησης, καθώς οι ροές αυξήθηκαν και λόγω της ανευθυνότητας των υπουργών. Συμφωνήσαμε όμως σε ένα κείμενο, καλώντας την ΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα κυρίως στην Τουρκία.

Ασφαλιστικό: Δεν έγινε δεκτή η πρόταση να συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό. Το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη Βουλή. Περιμένουμε, είπε ο κ. Θεοδωράκης, την κυβέρνηση να φέρει πρόταση. Θέλουμε ένα βιώσιμο σύστημα, χωρίς νέες περικοπές και νέα βάρη στον κόσμο της παραγωγής.

Για το ασφαλιστικό, που ήταν το μεγαλύτερο «αγκάθι» στη σύσκεψη, ο Σταυρός Θεοδωράκης πρόσθεσε ότι συζητήθηκε επιγραμματικά. Χαρακτήρισε δε το συγκεκριμένο ζήτημα ως ένα «τέρας που το πολιτικό σύστημα κρύβει κάτω από το χαλί».

«Πρέπει να πάμε στη Βουλή και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του ασφαλιστικού», τόνισε.

Εξάλλου, ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε ότι το Ποτάμι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως τρίτος πόλος.

Είπε επίσης ότι η οικουμενική κυβέρνηση δεν είναι λύση –τη χαρακτήρισε διέξοδο ελάχιστου κοινού παρανομαστή- και τόνισε ότι χρειάζεται «κυβέρνηση εθνικής Ελλάδος».