Με μακροσκελή του δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παρενέβη και σχολιάζει τις πολιιτκές εξελίξεις

.

Στη δήλωσή του, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν «όλοι εμείς, οι Έλληνες, είμαστε ενώπιον ιστορικών διακυβευμάτων. Πολιτικές δυνάμεις και κοινωνία. Καθένας, βεβαίως, από τη δική του θέση και με γνώμονα τις υποχρεώσεις του έναντι της συλλογικής μας πορείας. Καλώ όλους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους».

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, καθώς η η χώρα διαχειρίζεται μια κρίση εδώ και έξι χρόνια, προκειμένου να μη χρεοκοπήσει. Γι αυτό, όπως λέει, «κατέστη αναπόφευκτη η καταφυγή σε αναγκαστικό δανεισμό».

«Εάν είχε υπάρξει σοβαρή συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων – τουλάχιστον όταν ξέσπασε η κρίση – σήμερα δεν θα συζητούσαμε για νέους φόρους, κόκκινα δάνεια, νέες μειώσεις συντάξεων και αφελληνισμό των τραπεζών» συμπληρώνει και υποστηρίζει ότι «η κρίση είναι βαθύτερη.

Όχι απλά του πολιτικού συστήματος, αλλά μιας πολιτικής κουλτούρας που καλλιέργησε ως ύψιστο στόχο την κατάκτηση και νομή της εξουσίας. Την κατάκτηση του κράτους και τη λαφυραγώγησή του.

Όσο αυτό δεν αλλάζει, τόσο θα παραμένουμε μακριά από τη δημιουργία ενός κράτους αποτελεσματικού και μιας δημοκρατίας λειτουργικής, οι υπηρέτες της οποίας θα είναι ουσιαστικά υπόλογοι απένατι στον πολίτη, ενός κράτους που θα υπηρετεί το δημόσιο, το κοινό συμφέρον και όχι το ευκαιριακό συμφέρον των κρατούντων».

Ο Γιώργος Παπανδρέου δίνει στη δημοσιότητα την εισήγηση που είχε παρουσιάσει το 2011 στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, όπου επεσήμανε την ιστορική ανάγκη για συννενόηση ώστε να ξεπεραστεί η κρίση.