«Κλείδωσε» για το Σάββατο το μεσημέρι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι

Θέματα θα είναι το προσφυγικό, το ασφαλιστικό και η συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούςδιευκρινίζοντάς τους ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει κατ αρχάς είναι ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφ όσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον προσωρινό πρόεδρο της ΝΔ Ι. Πλακιωτάκη.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε στον Πρωθυπουργό με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συζήτηση για το ασφαλιστικό, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε αυστηρό ύφος, όπως λένε κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, η κ. Γεννηματά κατέστησε σαφές στον κ. Τσίπρα ότι διαφωνεί πλήρως με την ατζέντα που έχει προτείνει και ειδικότερα για την συμπερίληψη του ασφαλιστικού.

«Θα μπορούσε να γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ή να καταθέσεις τις προτάσεις της κυβέρνησης στην ΟΚΕ ή να μας καλέσεις και να μας ενημερώσεις γι αυτές» φέρεται να είπε, σύμφωνα με τους κύκλους του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά.

Επίσης, διεμήνυσε ότι μπορούν να συζητηθούν τα εθνικά θέματα που αφορούν στο ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Τουρκία, τις ραγδαίες εξελίξεις στον πόλεμο της Συρίας και το προσφυγικό και γι αυτά είναι έτοιμη να συμμετέχει και να συζητήσει.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα είχε ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουτσούμπας απαντά αρνητικά για τη συμμετοχή του στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι στη διάθεσή του να τον ενημερώσει όποτε ο γγ του ΚΚΕ το κρίνει σκόπιμο.

Ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της ΄Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη,, προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με την πρωτοβουλία του για τη σύγκληση των πολιτικών αρχηγών, ο οποίος κατά πληροφορίες ανταποκρίνεται θετικά για τη συμμετοχή του.

Η κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις των κομμάτων για το θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και συνεννόηση. Εντούτοις, οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης είναι από εξαιρετικά επιφυλακτικές έως αρνητικές. Επιπλέον, η ΝΔ είναι σε φάση αναζήτησης νέου αρχηγού.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι προτίθενται να προσέλθουν στο συμβούλιο αρχηγών, είναι πρόθυμοι να συζητήσουν το προσφυγικό και εθνικά θέματα, διαμηνύουν όμως εκ των προτέρων ότι δεν θα γίνουν «συνένοχοι» σε θέματα όπως το ασφαλιστικό, το οποίο, όπως σημειώνουν, άπτεται της κυβερνητικής πολιτικής.

Το ΚΚΕ απέρριψε κατηγορηματικά συμμετοχή του στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ενώ η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη θα συμμετάσχει, εμμένει όμως στην πρότασή της για οικουμενική κυβέρνηση. «Συναίνεση α λα καρτ δεν δίνω» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης για το ασφαλιστικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση διέψευσε πληροφορίες ότι η κίνηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ήταν σε συνεννόηση με τους δανειστές προκειμένου να διασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία για να περάσει το ασφαλιστικό.