Το δεύτερο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο –το πρώτο διεξήχθη τον Ιούλιο μετά το δημοψήφισμα –αναμένεται να συγκληθεί αύριο κατόπιν πρόσκλησης του Αλέξη Τσίπρα προς τους προέδρους των κομμάτων για διάλογο με αντικείμενο το Ασφαλιστικό και ενημέρωση για το Προσφυγικό.

Η κυβέρνηση προτάσσει την αναγκαιότητα να επιτευχθεί πολιτική συνεννόηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση προκειμένου να αυξηθεί η διαπραγματευτική της ισχύς απέναντι στους τροϊκανούς, ενώ συγχρόνως υπόσχεται ότι στόχος της είναι να αναζητήσει κοινά σημεία με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και αφήνει να εννοηθεί ότι ορισμένες από τις θέσεις της αντιπολίτευσης μπορούν να ενσωματωθούν στη συνολική πρόταση του υπουργείου Εργασίας.

Μέσω κύκλων του Μαξίμου αναφέρει ότι η έναρξη διαλόγου για το Ασφαλιστικό θα είναι απλώς η αρχή μιας νέας πρακτικής, που θέλει την κυβέρνηση να καλεί τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις σε συνεννόηση για μείζονα θέματα, στα οποία θα δρομολογηθούν ριζικές αλλαγές.

Ωστόσο, η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι πρόθεση του Μαξίμου δεν είναι ο σχηματισμός οικουμενικής κυβέρνησης ούτε καν –προσώρας τουλάχιστον –η διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

«ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ». Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε από το Τελ Αβίβ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας νωρίς το πρωί και του ζήτησε, σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση, τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών μετά την επιστροφή Παυλόπουλου από τη Ρώμη. Πηγές της Προεδρίας ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος δεν έφερε αντίρρηση, ζήτησε ωστόσο από τον Πρωθυπουργό να πάρει εκείνος την πρωτοβουλία να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς κρίνοντας ότι κατάλληλη ημέρα για τη διάσκεψη των αρχηγών είναι το Σάββατο. Ο Προκόπης Παυλόπουλος, ως γνωστόν, μπήκε στο στόχαστρο ακόμη και πολιτικών κομμάτων για τον διαμεσολαβητικό ρόλο του ως προς τη σύγκληση ενός Συμβουλίου Αρχηγών, ενώ μία ημέρα πριν έγινε δέκτης επικριτικών σχολίων από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδο για τις δηλώσεις του, που αφορούν τις καταστροφικές συνέπειες του PSI στα ασφαλιστικά ταμεία. Ως εκ τούτου, ο ανώτατος πολιτειακός παράγων θέλησε να πάρει αποστάσεις από την πρωτοβουλία για σύγκληση του Συμβουλίου και ανέθεσε στον Πρωθυπουργό την ευθύνη των προσκλήσεων.

Παρ’ όλα αυτά, πληροφορίες από τα κόμματα αναφέρουν ότι ατύπως χθες η Προεδρία της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα κόμματα πως θα δεχτούν τηλεφώνημα από το Μέγαρο Μαξίμου και τον Πρωθυπουργό, επομένως εφόσον συμφωνούν για την πραγματοποίηση της συνάντησης να γνωρίζουν ότι αυτή εξυπηρετεί να γίνει το Σάββατο. Ως γνωστόν, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί την Κυριακή για τις Βρυξέλλες και από εκεί για το Παρίσι. Να σημειωθεί ότι ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή όταν ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τον Προκόπη Παυλόπουλο και μίλησε για πρώτη φορά για πολιτική συνεννόηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στον Πρωθυπουργό να γίνουν πρώτα διερευνητικές κινήσεις προς τα κόμματα για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει προθυμία συμμετοχής και μετά να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Ολη αυτή η διαδικασία καθυστέρησε όμως μερικές ημέρες λόγω των εκρηκτικών εξελίξεων στη ΝΔ και την αδυναμία ανάδειξης νέου προέδρου.

«ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΕΝΟΧΩΝ». Ως εκ τούτου, επίσημες αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων δεν υπάρχουν, με εξαίρεση τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) που θεωρεί ότι μόνο το Μεταναστευτικό μπορεί να είναι η ατζέντα του Συμβουλίου των πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τονίζει μάλιστα ότι ο Πρόεδρος και το Συμβούλιο των Αρχηγών δεν πρέπει και δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για την αναζήτηση συνενόχων σε ζητήματα άσκησης κυβερνητικής πολιτικής, όπως το Ασφαλιστικό.

Παρ’ όλα αυτά η Φώφη Γεννηματά θα πάει, όπως όλα δείχνουν, στο Προεδρικό παρότι θα αρνηθεί να συμμετάσχει σε συζήτηση για το Ασφαλιστικό προτείνοντας αυτό το θέμα να συζητηθεί στη Βουλή ή στο Μαξίμου. Επίσης, ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης, όπως κύκλοι της Συγγρού αφήνουν να διαρρεύσει, θα δώσει το «παρών» στο Προεδρικό. Κύκλοι της ΝΔ αναφέρουν ότι ο νέος πρόεδρος θα εμφανιστεί ενημερωμένος και θα εκπροσωπήσει επαρκώς την αξιωματική αντιπολίτευση στο Συμβούλιο της Ηρώδου του Αττικού παρότι κάποιοι στο εσωτερικό του κόμματος ζητούν σύγκληση της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας πριν γίνει το ραντεβού κορυφής. Επίσης Το Ποτάμι μέσω του facebook έκανε γνωστό πως αν και απρόθυμα θα συμμετάσχει σε Συμβούλιο των Αρχηγών υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο.