Σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Ρώμη ζήτησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο σε επικοινωνία που είχε μαζί του το πρωί της Πέμπτης.

Η σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών θα γίνει αμέσως μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Ρώμη και θα έχει αντικείμενο την ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό (μετά και τις σχετικές επαφές του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό), καθώς και τον διάλογο για την κοινωνική ασφάλιση.

«Δεδομένου ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει κατ’ εξοχήν χαρακτήρα μακράς πνοής, η κυβέρνηση θεωρεί υποχρέωσή της να αναζητήσει κοινά σημεία με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ενόψει και της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Μαξίμου.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να κάνει πρεμιέρα διαλόγου με τα κόμματα της αντιπολίτευσης εν όψει της κατάθεσης του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, επιζητώντας μίνιμουμ πολιτικής συνεννόησης σε σημαντικά θέματα που υπερβαίνουν τον ορίζοντα της τετραετίας.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών θα τεθούν η Παιδεία, το προσφυγικό, η αναθεώρηση του Συντάγματος καιη ρωσοτουρκική κρίση.

Σε ό,τι αφορά την ημερομηνία συνεδρίασης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, τοποθείται μετά την επιστροφή του Προκόπη Παυλόπουλου από τη Ρώμη, όπου βρίσκεται για διήμερη επίσημη επίσκεψη (Πέμπτη και Παρασκευή).

Έτσι, εκτιμάται ότι η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί είτε το Σάββατο, είτε την ερχόμενη Τρίτη, όταν θα επιστρέψει ο Αλέξης Τσίπρας από τα ταξίδια του σε Βρυξέλλες και Παρίσι.

Αναφορικά με το κατά πόσο θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε στο Βήμα ότι θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση.

Σε ερώτηση για το ποια θα είναι η στάση του αν του ζητηθεί συναίνεση για το Ασφαλιστικό δήλωσε: «Το Ασφαλιστικό είναι μια υποχρέωση της κυβέρνησης. Εμείς είμαστε αντιπολίτευση».

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις επαφές στο εν εξελίξει ταξίδι του σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.