Οδό διαφυγής από το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η ΝΔ μετά το πρωτοφανές εκλογικό φιάσκο αναζητεί σήμερα η γαλάζια Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, ενώ το συγκρουσιακό κλίμα στο κόμμα τροφοδοτείται πλέον όχι μόνον από τους υπαινιγμούς περί δολιοφθοράς την περασμένη Κυριακή αλλά και από τις σκιές που άφησε η Ντόρα Μπακογιάννη για τις εσωκομματικές κάλπες του 2009. Με ένα έμμεσο σχόλιο για τις ετεροχρονισμένες βολές της πρώην υπουργού και για το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στη ΝΔ, παρενέβη χθες και ο Αντώνης Σαμαράς ζητώντας «ενότητα και σοβαρότητα».

Ο Γιάννης Τραγάκης, ο οποίος ως αρχαιότερος βουλευτής του κόμματος, καλείται να προεδρεύσει στην ΚΕΦΕ αντικαθιστώντας τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, έχει ήδη δώσει εντολή για άμεση συμφωνία με νέα εταιρεία που θα αναλάβει αξιόπιστα να διενεργήσει τις εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή, συνεπικουρούμενη από τεχνικούς συμβούλους της ΝΔ, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με θυγατρική του ΟΤΕ, προκειμένου να υποστηρίξει τεχνικά την εκλογική διαδικασία. Αν επιτευχθεί συμφωνία, κομματικές πηγές δεν απέκλειαν το νέο χρονοδιάγραμμα για τις γαλάζιες κάλπες να οριστικοποιηθεί ακόμη και σήμερα, με τους περισσότερους να αντιμετωπίζουν περίπου ως καταληκτική ημερομηνία την 13η Δεκεμβρίου ώστε στις 20/12, εφόσον απαιτηθεί, να διεξαχθεί και ο δεύτερος γύρος.

Στο επιτελείο της λεωφόρου Συγγρού αναγνωρίζουν ότι το κόμμα κινείται σε ένα σκηνικό ασφυξίας ενώ δεν υπάρχει περιθώριο για μετάθεση του εκλογικού ορίζοντα στο 2016. Σε όλη την κομματική πυραμίδα είναι διάχυτη η ανησυχία ότι η ΝΔ θα βρεθεί αντιμέτωπη με εκρηκτικές καταστάσεις εάν η πολιτική και θεσμική εκκρεμότητα με την ανάδειξη ηγεσίας δεν έχει διευθετηθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Υπ’ αυτό το πρίσμα και εφόσον υπάρξει δυστοκία εταιρειών μηχανοργάνωσης να αναλάβουν το ρίσκο ή να εγγυηθούν το χρονοδιάγραμμα που επιθυμεί η αξιωματική αντιπολίτευση, βουλευτές και γαλάζια κομματικά στελέχη εισηγούνται οι εκλογές να διεξαχθούν ακόμη και με χειρόγραφη καταγραφή των ψηφοφόρων.

Η προοπτική αυτή που συνοδεύεται από ερωτηματικά για τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας, υποδείχθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και συζητείται ήδη στα επιτελεία των υποψήφιων αρχηγών. Εως χθες το βράδυ, ωστόσο, δεν διαφαινόταν μια συμφωνία που θα μπορούσε να ξεπεράσει τα εμπόδια που δημιουργεί μια ενδεχόμενη καθυστέρηση για την ηλεκτρονική στήριξη των εκλογών. «Ολα πρέπει να έχουν τελειώσει πριν από τις γιορτές, διαφορετικά το καζάνι θα σκάσει», σχολίαζε χθες το βράδυ προβεβλημένος βουλευτής με πλήρη γνώση όσων διαδραματίζονται στο εσωτερικό του κόμματος.

Το κλίμα, ωστόσο, δυναμιτίζουν ακόμη περισσότερο οι υπόνοιες περί «σαμποτάζ» που ανέβαλε τις κάλπες της περασμένης Κυριακής. Τη σκυτάλη από την Ντόρα Μπακογιάννη πήρε χθες (στο Mega) ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος κινούμενος από άλλη αφετηρία επίσης δεν απέκλεισε «δολιοφθορά» και παρέπεμψε στη δικαστική έρευνα που ζητείται να ξεκινήσει για το φιάσκο.

ΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΟΔΟ φρόντισε να δείξει και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με την πρώτη παρέμβασή του στον νέο μεταβατικό αρχηγό Γιάννη Πλακιωτάκη, τον οποίο κάλεσε να προβεί σε όλες τις «νομικές, αστικές και ποινικές ενέργειες» κατά της εταιρείας Infosolutions –που καταγγέλεται από τον πρώην αρχηγό ότι έπληξε το κύρος, την αξιοπρέπεια και τα συμφερόντων του κόμματος.

Ο Μεϊμαράκης, μάλιστα, ζήτησε και από τους συνυποψηφίους του να πάρουν σαφή θέση κατά της εν λόγω εταιρείας, αποβλέποντας προφανώς σε κάποια διαφοροποίηση που θα μπορούσε να ενισχύσει τις δικές του καταγγελίες για μεθοδευμένο σχέδιο κατά της υποψηφιότητάς του με συμμέτοχο την Infosolutions.

Εκρηξη Βαρβιτσιώτη εναντίον Μεϊμαράκη

Το εκρηκτικό σκηνικό τροφοδότησε και χθες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κινούμενος σταθερά σε τροχιά ρήξης με τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά εναντίον του στράφηκε ανοικτά ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης προκαλώντας αίσθηση με το δριμύ «κατηγορώ» του. Το ιστορικό στέλεχος της ΝΔ εξέφρασε (Παραπολιτικά FM) «βαθιά θλίψη και απέραντη οργή» για όσα συμβαίνουν στο κόμμα, καθώς και την ανησυχία του για την ενότητα της ΝΔ και πρόσθεσε: «Ηταν θέαμα αυτό στην ΚΟ; Ο κύριος Μεϊμαράκης δεν προσήλθε! Διόρισε αντ’ αυτού τον κύριο Πλακιωτάκη, τον κύριο σκατάκη, τον κύριο δεν ξέρω ποιος και δεν πήγε!.. Ολα αυτά που έκανε ο Μεϊμαράκης είναι φαιδρά».