Με μηνύματα και αναφορές για το προσφυγικό ζήτημα, αλλά και για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η συνέντευξη του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην εφημερίδα La Republica, ενόψει της διήμερης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει αύριο στην Ιταλία.

Τίτλος της συνέντευξης, είναι «πρέπει να σταματήσουμε τους τρομοκράτες, όχι όποιον ζητά άσυλο», υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να επιδειχθεί αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες, αλλά μηδέν ανοχή με τους τρομοκράτες» και στέλνει το μήνυμα ότι «η Αθήνα έπραξε ό,τι ήταν αναγκαίο» για να θωρακίσει τα ανατολικά σύνορα της Ένωσης και να λειτουργήσει προληπτικά σε σχέση με τυχόν παρεισδύσεις της τζιχάντ.

Ερωτηθείς για το τι αναμένει να κάνει η Ευρώπη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού, ο κ. Παυλόπουλος απάντησε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υπερασπισθεί τον πολιτισμό της, χωρίς να υποκύψει στον φόβο. Στους τρομοκράτες απαντά, κανείς, με τις αξίες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Πρέπει να γίνει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα σε τρομοκράτες και πρόσφυγες πολέμου. Σε όσους ζητούν άσυλο, θύματα και των στρατηγικών λαθών της Δύσης, πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη. Για τους τρομοκράτες, αντίθετα, μηδέν ανοχή» και κάλεσε την ΕΕ να εντοπίσει τη ρίζα του κακού και να την κόψει. Η ρίζα αυτή είναι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, και ιδίως στη Συρία, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε σχόλιο του δημοσιογράφου αναφορικά με τυχόν παρεισφρήσεις τρομοκρατών στις ροές των προσφύγων, ο κ. Παυλόπουλος τονίζει πως η Ελλάδα σέβεται όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, σε ότι αφορά τον έλεγχο των τζιχαντιστών ή όποιων άλλων, συμπληρώνοντας πως «ας το αναγνωρίζουν όλοι».

Υπογράμμισε, δε, την αναγκαιότητα να μην υπάρξουν εγωισμός και φόβος, που μπορεί να πυροδοτήσουν τα θεμέλια της ευρωπαϊκής οικογένειας και δεν χρησιμεύουν για την προστασία των λαών. «Τους οδηγούν, αντιθέτως, σε ένα είδος επικίνδυνης αυτοκαταστροφικής απομόνωσης», σχολίασε. Χαρακτήρισε ως ανεύθυνη πράξη την ύψωση φρακτών στα σύνορα, εκφράζοντας την ελπίδα για επίδειξη αλληλεγγύης και προάσπισης του κοινού ευρωπαϊκού ιδεώδες.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στο ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας, σημειώνοντας πως αυτό θα υπάρχει μόνον αν η γειτονική χώρα σεβαστεί το σύνολο της θεσμικής και πολιτικής δομής της Ένωσης, ιδίως σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ερωτηθείς τέλος για το εάν η Ελλάδα έχει εξέλθει της οικονομικής κρίσης, ο κύριος Παυλόπουλος, τονίζει πως «η Ελλάδα εξέρχεται της οικονομικής κρίσης με τεράστιο κόστος για τον λαό της, ο οποίος επέδειξε αίσθημα ευθύνης που δεν έχει προηγούμενο, για να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Και αυτό πρέπει να το λάβουν υπόψη τους οι εταίροι. Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά το ίδιο ισχύει και για την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Ελλάδα».