Σειρά τηλεφωνικών επαφών με τους ομολόγους του της Ρωσίας, Τουρκίας και Γερμανίας, είχε το βράδυ της Τρίτης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με αφορμή την ένταση που προέκυψε από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.

Oπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το θέμα αυτό καθώς και η κατάσταση στη Συρία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο κ. Κοτζιάς αρχικά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, τόνισε τη σημασία που έχει αυτή τη στιγμή η αποκλιμάκωση της έντασης για την αντιμετώπιση της κατάστασης με ψυχραιμία και χωρίς επιπλέον βία από όλες τις πλευρές. Παράλληλα διαβεβαίωσε τον κ. Λαβρόφ ότι η Ελλάδα στηρίζει τις συνομιλίες της Βιέννης για την επίλυση του Συριακού ζητήματος.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που ακολούθησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε αρχικά τα συγχαρητήριά του για την επανατοποθέτησή του στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ενώ στη συνέχεια έγινε μία σύντομη ανταλλαγή απόψεων για την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συναντηθούν στις 2 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Στη συνομιλία που είχε ο έλληνας υπουργός με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φράνκ- Βάλτερ Σταϊνμάιερ, έγινε αξιολόγηση της κατάστασης μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τις τουρκικές δυνάμεις.