Ούτε για την αποχώρηση όσων βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα μετά το εκλογικό φιάσκο της περασμένης Κυριακής δεν καταφέρνουν να συμφωνήσουν στη ΝΔ. Οι παραιτήσεις κορυφής, του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από την κομματική ηγεσία και του Ανδρέα Παπαμιμίκου από την προεδρία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, που ήρθαν έπειτα από τριήμερη καθυστέρηση και αμφιταλαντεύσεις, άνοιξαν νέα πεδία σύγκρουσης αντί να εκτονώσουν το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Με τις ευλογίες του απελθόντος μεταβατικού προέδρου, τα κάστανα από τη φωτιά καλείται να βγάλει το επόμενο διάστημα ο γραμματέας της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος μέσα σε ένα απόγευμα αναβαθμίστηκε σε αντιπρόεδρο του κόμματος για να διαδεχθεί τόσο τον Μεϊμαράκη στη μεταβατική κομματική ηγεσία όσο και τον Παπαμιμίκο στο τιμόνι.

Η αλλαγή φρουράς στον τρίτο όροφο της Συγγρού δεν πραγματοποιήθηκε με τυμπανοκρουσίες, απεναντίας από την πρώτη στιγμή άρχισαν να καταγράφονται ενστάσεις ως προς την τήρηση των καταστατικών διατάξεων του κόμματος με την αναρρίχηση Πλακιωτάκη.

Σε κάθε περίπτωση, από τον βουλευτή του Λασιθίου ζητείται πλέον να αναλάβει ρόλο γαλάζιου υπερήρωα: Να τρέξει την κομματική μηχανή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα, να οργανώσει το συντομότερο μια εκλογή αρχηγού που δεν θα οδηγήσει σε νέο και ενδεχομένως τελειωτικό για το κόμμα φιάσκο και παράλληλα να σηκώσει το βάρος της πολιτικής αντιπαράθεσης με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Ακόμη, ο μεταβατικός αντικαταστάτης του μεταβατικού Μεϊμαράκη θα είναι εκείνος που θα εκπροσωπήσει τη ΝΔ και σε ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εάν προκύψουν τις επόμενες ημέρες έκτακτες ανάγκες ή εάν ο Προκόπης Παυλόπουλος αποφασίσει να δοκιμάσει τις αντοχές του γαλάζιου νευρικού συστήματος.

ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ. Παρά τα χειροκροτήματα που δέχθηκε ο Πλακιωτάκης χθες το βράδυ στην ΚΟ στην παρθενική αρχηγική εμφάνισή μπροστά στους βουλευτές, η αλλαγή σκυτάλης προκαλεί παρατράγουδα καθώς ακόμη και δημόσια αμφισβητείται η τήρηση της κομματικής νομιμότητας από την επιλογή Μεϊμαράκη. Σε σημείο που ακόμη και η παραίτηση Παπαμιμίκου από την προεδρία της ΚΕΦΕ ελάχιστους να πείθει ότι έγινε για λόγους ευθιξίας, αλλά να καταγράφεται περισσότερο ως αντίδραση σε μια αλλαγή ηγεσίας που καταγγέλλεται ως αντικαταστατική. Επί της ουσίας, όπως παρατηρούν και επιτελικά στελέχη του κόμματος, πρόκειται για ακόμη ένα «παιχνίδι εξουσίας» στη Συγγρού, καθώς ο Παπαμιμίκος θα ήταν ο ευνοημένος από την παραίτηση Μεϊμαράκη εάν δεν είχε οριστεί λίγο νωρίτερα αντιπρόεδρος του κόμματος ο Πλακιωτάκης. Το γαλάζιο καταστατικό προβλέπει ότι, ελλείψει αντιπροέδρου, εάν υπάρξει κενό ηγεσίας, αυτό θα το καλύψει ο γραμματέας του κόμματος. Και είναι ομολογημένο ότι ο Μεϊμαράκης δεν θα έδινε σε έναν διψασμένο Παπαμιμίκο ούτε νερό στην έρημο.

Το πρόβλημα που προβάλλουν όσοι βρίσκονται απέναντι στον Μεϊμαράκη στη μάχη για την ηγεσία είναι ότι ο απελθών μεταβατικός πρόεδρος δεν είχε δικαίωμα να ορίσει αντιπρόεδρο. Η ένσταση υποβλήθηκε δημόσια χθες το βράδυ και από βουλευτές όπως ο νομομαθής Χαράλαμπος Αθανασίου. Συνεπώς, τα χειροκροτήματα για τον Πλακιωτάκη συνδέονταν περισσότερο με την αδήριτη ανάγκη εκτόνωσης του κλίματος στο γαλάζιο στρατόπεδο. Πάντως, με την ίδια στόχευση και, προφανώς, για να μην ταυτισθεί με τον Παπαμιμίκο, τη νομιμοποίηση Πλακιωτάκη αναγνώρισε και ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

«ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ». Στη πραγματικότητα, όμως, στο μοναδικό θέμα στο οποίο συμφώνησαν χθες το βράδύ στην κλειστή γαλάζια ΚΟ –από την οποία απουσίαζαν Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης –ήταν πως όλοι οι βουλευτές είναι «στρατιώτες της παράταξης». Για τα επόμενα βήματα του κόμματος, αρκετοί κινήθηκαν σε αντίθετη τροχιά. Αρκετοί τάχθηκαν υπέρ της διενέργειας εκλογών το συντομότερο, ει δυνατόν και στις 6 Δεκεμβρίου, αλλά κατά πληροφορίες, ο Νίκος Δένδιας και ο Θόδωρος Καράογλου, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Γιώργο Κουμουτσάκο, εισηγήθηκαν τη διεξαγωγή συνεδρίου που μεταθέτει τον εκλογικό ορίζοντα. Κάλπες μόνον με τους καταλόγους του υπουργείου Οικονομικών πρότειναν η Ντόρα Μπακογιάννη και η Αννα Καραμανλή.

Στην ψυχοσύνθεση Μεϊμαράκη και στην ένταση των ημερών αποδίδεται από συνεργάτες του και η απόφαση να αφήσει την κομματική ηγεσία για να αφοσιωθεί στον αγώνα του για επιστροφή στον τρίτο όροφο της Συγγρού. «Για να αποκλιμακώσω την ένταση, παραδίδω την προεδρία. Σχηματοποιείται χυδαία επίθεση στο πρόσωπό μου» ήταν η εξήγησή του, αλλά δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι η παραίτηση υπηρετεί πρωτίστως μια νέα στρατηγική από την πλευρά του. Η στρατηγική αυτή τον έφερε προχθές τα μεσάνυχτα αντιμέτωπο και με τον Αδωνη Γεωργιάδη (στο Star) σε μια αντιπαράθεση που θύμιζε διάλογο κωφών και επιβεβαίωσε τη ρήξη Μεϊμαράκη με τον Σαμαρά, αλλά και τις δηλητηριασμένες διαπροσωπικές σχέσεις στο γαλάζιο στρατόπεδο.