Από τη χλιαρή δημοσίως –αλλά ουσιαστική πίσω από τις κλειστές πόρτες –«ιδιοκτησία» του προγράμματος μέχρι την καμία η απόσταση είναι μεγάλη. Το αποδεικνύουν οι συζητήσεις των θεσμών με υπουργούς της κυβέρνησης. Διότι ναι μεν οι θεσμοί ποτέ δεν πείστηκαν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στο πρόγραμμα.

Από την άλλη, δεν φαίνεται να περίμεναν ότι τόσο νωρίς σε σχέση με την υλοποίηση του τρίτου Μνημονίου και πριν καν η κυβέρνηση κληθεί να ψηφίσει τα δύσκολα, όπως το Ασφαλιστικό, θα συζητούσαν με υπουργούς που μοιάζουν να αδιαφορούν πλήρως για τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Τούτων δοθέντων, η καθυστέρηση της πρώτης αξιολόγησης, που οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ θεωρούν δεδομένο ότι δεν θα κλείσει μέχρι το τέλος του έτους, δεν συνδέεται μόνο με τη διάθεση των Ευρωπαίων να δώσουν χρόνο στον Αλέξη Τσίπρα. Εχει να κάνει και με ουσιαστική κωλυσιεργία και καθυστερήσεις από σειρά υπουργών.
Μπορεί οι θεσμοί να δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις συζητήσεις τους με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου ήδη από τον περασμένο Αύγουστο. Ομως, η εικόνα αυτή δεν ισχύει συνολικά για την κυβέρνηση. Για την ακρίβεια, δεν ισχύει για τις συζητήσεις των θεσμών με υπουργούς που οι μετέχοντες στο κουαρτέτο θεωρούν ότι δεν προτίθενται να εφαρμόσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις επειδή είναι «της παλιάς σχολής» (σ.σ. εννοούν τους διορισμούς ημετέρων) και έχουν «δική τους ατζέντα».
Από τις συζητήσεις που είχαν οι πιο σκληροί του κουαρτέτου με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θεωρούν ότι ο Χρήστος Σπίρτζης δεν έχει καμία διάθεση να «τρέξει» τις ιδιωτικοποιήσεις (ΤΡΑΙΝΟΣΕ), αλλά ούτε και να προχωρήσει στη ριζική αναδιάρθρωση του ΟΑΣΑ, δέσμευση που προβλέπεται ρητά στο τρίτο Μνημόνιο.

Πηγές των θεσμών χρησιμοποιούσαν ως παράδειγμα απροθυμίας του αρμόδιου υπουργού να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα το γεγονός ότι η ΟΣΥ παραμένει ακέφαλη σε μια κρίσιμη συγκυρία ύστερα από την παραίτηση σύσσωμου του Διοικητικού Συμβουλίου. Αφηναν μάλιστα να εννοηθεί ότι ο υπουργός ενδιαφέρεται περισσότερο για διορισμούς που θα του αποφέρουν κομματικά οφέλη παρά για την αναδιάρθρωση του ΟΑΣΑ υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Ο Χρήστος Σπίρτζης δεν είναι ο μόνος που έχει μπει στο στόχαστρο των θεσμών. Κακή εμπειρία είχαν οι εκπρόσωποι των θεσμών και από τις συζητήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ενώ στην κατηγορία των υπουργών που έχουν δική τους ατζέντα και δεν έχουν σκοπό να εφαρμόσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις κατατάσσουν και τους Θόδωρο Δρίτσα και Πάνο Σκουρλέτη.

Η ΕΠΙΒΛΕΨΗ. Οι ίδιες πηγές θεωρούν πρόβλημα για τη συμπεριφορά των υπουργών το γεγονός ότι δεν υπάρχει επίβλεψή τους και συντονισμός από το πρωθυπουργικό γραφείο. Μέχρι στιγμής σχετικά καθήκοντα έχει αναλάβει ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Δημήτρης Παπαγιαννάκος. Ομως αρκετοί στο κουαρτέτο θεωρούν πως παρότι κάνει καλή δουλειά δεν έχει το πολιτικό βάρος που απαιτείται ώστε να πιέζει τους υπουργούς να ξεκλειδώνουν τα θέματα.