Η ανησυχία για το ενδεχόμενο να καταρρεύσει το online σύστημα στην εκλογική διαδικασία προϋπήρχε στη ΝΔ, αλλά τελικώς χθες έγινε το χειρότερο: το σύστημα δεν δούλεψε καθόλου, οι κάλπες για την ανάδειξη της κομματικής ηγεσίας δεν άνοιξαν ποτέ και στη ΝΔ διαμορφώνεται σκηνικό ενός πρωτοφανούς εμφυλίου που όχι μόνο προκαλεί βαθιά τραύματα στην εικόνα του κόμματος, αλλά απειλεί βάσιμα και την κομματική συνοχή.

Η κρίση αξιοπιστίας που αντιμετωπίζει η ΝΔ προκαλεί εντάσεις σε όλο το κομματικό οργανόγραμμα και έχει βραχυκυκλώσει τόσο την κομματική έδρα στη Λεωφόρο Συγγρού όσο και τις παραδοσιακές ομάδες του κόμματος, που αναζητούν σχέδιο απεγκλωβισμού από ένα πολιτικό αδιέξοδο.

Οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί κινούνται σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης βρίσκεται στο βεληνεκές διαδοχικών πυρών, ενώ ο γραμματέας του κόμματος και πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Ανδρέας Παπαμιμίκος έχει εξελιχθεί σε κόκκινο πανί για υποψηφίους, βουλευτές και κομματικά στελέχη, που τον υποδεικνύουν ως βασικό υπεύθυνο για το εκλογικό φιάσκο και ζητούν άμεσα την παραίτησή του.

ΝΕΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ. Επειτα από έναν μαραθώνιο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, στον οποίο κατά πληροφορίες συμμετείχαν και οι πρώην πρόεδροι του κόμματος Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, ως λύση διεξόδου προκρίνεται η άμεση επιλογή νέας ημερομηνίας για τη διεξαγωγή των εκλογών, το συντομότερο δυνατόν χωρίς αλλαγή της διαδικασίας που ακολουθείται, αλλά με την ανάθεση σε άλλη εταιρεία της οργάνωσης και τεχνικής υποστήριξης των εκλογών.

Πρόκειται για λύση που οδηγεί ουσιαστικά σε παράταση της προεκλογικής περιόδου καθώς εκτιμήθηκε ότι κάθε άλλη απόφαση που θα άλλαζε, πολύ περισσότερο, και το διαδικαστικό πλαίσιο εκλογής, θα προκαλούσε αλυσιδωτές εκρήξεις τις οποίες κανείς δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί. Προς την κατεύθυνση αυτή η γαλάζια εφορευτική επιτροπή, παρά τις πιέσεις που δέχεται και την αμφισβήτηση που καταγράφεται για τις ενέργειές της, αποφασίστηκε να συνεδριάσει το μεσημέρι προκειμένου να οριστικοποιήσει το νέο χρονοδιάγραμμα των εκλογών.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι κάλπες θα μπορούσε να στηθούν εκ νέου σε δύο εβδομάδες, αλλά σε κάθε περίπτωση θα επιχειρηθεί η εκλογή αρχηγού να ολοκληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα. Την εξέλιξη αυτή προκρίνει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος όχι μόνο αποποιείται οποιαδήποτε προσωπική ευθύνη για το φιάσκο, αλλά διαμηνύει ότι είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο να βρεθεί το κόμμα αντιμέτωπο με τραγελαφικές καταστάσεις, ενώ ως τη μοναδική λύση διεξόδου αντιμετωπίζουν την επιμήκυνση της προεκλογικής περιόδου και οι συνυποψήφιοί του Κυριάκος Μητσοτάκης, Αδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το δικό τους πλάνο αντίδρασης και αντίστασης, ωστόσο, περνά μέσα από την αποδυνάμωση Μεϊμαράκη, καθώς και οι τρεις –από διαφορετική αφετηρία και με διαφορετική ένταση ο καθένας –θεωρούν ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν υπό την εποπτεία άλλου μεταβατικού αρχηγού.

Η πίεση αυτή εντείνει το συγκρουσιακό κλίμα στη ΝΔ, καθώς ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ετοιμάζεται να περάσει στην αντεπίθεση αντιδρώντας στα πυρά που δέχθηκε από τον Απόστολο Τζιτζικώστα αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος πρότεινε χθες η μεταβατική αρχηγία να περάσει στα χέρια της Μαριέττας Γιαννάκου. Η κίνηση αυτή άνοιξε εμφυλιοπολεμικό μέτωπο και στον άξονα Μεϊμαράκη – Μητσοτάκη, οι οποίοι μέχρι χθες είχαν αποφύγει μια μετωπική σύγκρουση.

Κατά πληροφορίες, το βαρύ κλίμα καταγράφηκε και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μεταξύ τους χθες το πρωί, όταν οριστικοποιήθηκε η αναβολή των εκλογών. Ο Αδωνις Γεωργιάδης πάντως εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος, καθώς αποδίδει μεν ευθύνες και στην κομματική ηγεσία επιζητώντας εξηγήσεις από τον Μεϊμαράκη, αλλά δεν επιμένει στην αντικατάστασή του από μεταβατικό αρχηγό.

ΣΕΝΑΡΙΑ. Το πρωτοφανές φιάσκο τροφοδότησε χθες διάφορα σενάρια συνωμοσίας που συνέδεαν την αναβολή των εκλογών με μεθοδευμένες κινήσεις υπέρ κάποιων υποψηφίων ή με παρασκηνιακούς σχεδιασμούς που αποβλέπουν ακόμη και στη διάσπαση του κόμματος.

Οι καταγεγραμμένες ενστάσεις του Μεϊμαράκη για τη διαδικασία που ακολουθείται, ιδίως την διεξαγωγή εκλογών χωρίς εκλογικούς καταλόγους, ήταν ένας από τους λόγους που επικαλέστηκαν διάφοροι στους κομματικούς διαδρόμους για να καταλήξουν στη εκτίμηση ότι η αναβολή των εκλογών εξυπηρετεί την νυν ηγεσία.

Αλλοι διακίνησαν τη θεωρία ότι η χθεσινή εξέλιξη ευνοεί τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος συνδέεται με τον πρόεδρο της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκο και επεδίωκε να δημιουργήσει δυναμική μέσω μιας «θυματοποίησης».

Ορισμένοι εκτιμούσαν ότι η αναβολή ευνοεί τους δύο βασικούς μονομάχους (Μεϊμαράκης και Τζιτζικώστας) που υποτίθεται θα επιθυμούσαν να μπει φρένο σε μια ανοδική πορεία των Μητσοτάκη και Γεωργιάδη, ενώ δεν έλειψαν και όσοι συνέδεσαν το φιάσκο με «σαμαρικό δάκτυλο», με βασικό επιχείρημα ότι η εταιρεία που απέτυχε να διεξαγάγει τις εκλογές είχε συνάψει συγκεκριμένες συμφωνίες και για τη μηχανοργάνωση του Μεγάρου Μαξίμου επί πρωθυπουργίας Σαμαρά.

Μάλιστα, ένα τουίτ του πρώην άτυπου συμβούλου του Αντώνη Σαμαρά, Θεόδωρου Βάρδα, ο οποίος κάλεσε Μητσοτάκη, Γεωργιάδη και Τζιτζικώστα να ιδρύσουν νέο κόμμα, αρκούσε για να ανοίξει ένα κύκλος σεναρίων για διασπαστικές κινήσεις, με φόντο την αναβολή των εκλογών.

Δείχνουν την έξοδο στον Παπαμιμίκο

Ομαδικά πυρά δέχεται από χθες το πρωί ο Ανδρέας Παπαμιμίκος στον οποίο σχεδόν όλες οι γαλάζιες πτέρυγες δείχνουν την έξοδο από την κομματική έδρα της Συγγρού. Μέχρι χθες το βράδυ, πάντως, ο γραμματέας του κόμματος δεν φαινόταν πρόθυμος να εμφανιστεί εκείνος ως ο μοναδικός υπεύθυνος για το εκλογικό φιάσκο