Νέος κύκλος μεγάλων εσωκομματικών αναταράξεων, που αρκετοί εκφράζουν την ανησυχία ότι μπορεί να οδηγήσουν σε σκληρές συγκρούσεις και διχαστικές καταστάσεις, ανοίγει στη ΝΔ με φόντο το πρωτοφανές φιάσκο στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη της κομματικής ηγεσίας.

Παράλληλα με τον πόλεμο ευθυνών για την αναβολή των εκλογών, που φέρνει προ της παραίτησης τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο και τον γενικό διευθυντή Κώστα Τσιμάρα, για την επόμενη ημέρα στο κόμμα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ένας «πυρηνικός» πόλεμος με απρόβλεπτες διαστάσεις.

Η γαλάζια Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, υπό τον Παπαμιμίκο, αλλά και η κομματική Τεχνική Εκλογική Επιτροπή που υπάγεται στην ΚΕΦΕ και λειτουργεί υπό την εποπτεία Τσιμάρα, βρίσκονται στο στόχαστρο όλων, αλλά η σύγκρουση μεταξύ των υποψηφίων, ιδίως ως προς την εξέλιξη της διαδικασίας εκλογής αρχηγού, οδηγεί το κόμμα επίσης σε ένα πρωτοφανές μπλακ-άουτ.

Από διαφορετικό σημείο εκκίνησης και με διαφορετική ένταση ο καθένας, τόσο ο Απόστολος Τζιτζικώστας όσο και οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αδωνις Γεωργιάδης, ζητούν την παραίτηση και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από την κομματική ηγεσία, ενώ επιδιώκουν να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν η αναβληθείσα εκλογική αναμέτρηση – ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας εισηγείται ακόμη και την προσεχή Κυριακή, ενώ απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο αλλαγών στη διαδικασία, πολύ περισσότερο καταστατικών.

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και οι περισσότεροι βουλευτές της καραμανλικής πτέρυγας, με αφορμή το εκλογικό φιάσκο θέτουν ζήτημα διεξαγωγής έκτακτου Συνεδρίου (έως το τέλος Ιανουαρίου) που θα εξετάσει και αλλαγές στο καταστατικό, ώστε η εκλογή προέδρου να γίνεται κατόπιν προεγγραφής των ψηφοφόρων και να καταρτίζονται εκλογικοί κατάλογοι. Επικαλούμενοι και την απόφαση της ΚΕΦΕ για την αναβολή, συνεργάτες του νυν αρχηγού της ΝΔ αναφέρουν ότι η εκλογική διαδικασία δεν μπορεί να διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή, επειδή ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι το σύστημα δεν θα βρίσκεται και τότε εκτός λειτουργίας.

Το φιάσκο που επιτρέπει να ανθήσουν στο γαλάζιο παρασκήνιο και σενάρια συνομωσίας σχετικά με την αναβολή, τραυματίζει σε κάθε περίπτωση της εικόνα της ΝΔ, εντός κι εκτός συνόρων, ενώ προεξοφλείται ότι σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις και να ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα, θα συγκληθούν τις επόμενες ημέρες τόσο η Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.

«Θα γίνει έρευνα και θα αποδοθούν ευθύνες σύμφωνα με όσα προβλέπει η σύμβαση με την εταιρεία που ανέλαβε την ηλεκτρονική διαδικασία», δήλωσε Φίλιππος Ταυρής μέλος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι κανένας από τους υποψηφίους δεν είχε εμπλοκή στη συγκεκριμένη διαδικασία. Διευκρινίζεται ότι η εταιρεία φέρει και ποινικές και αστικές ευθύνες σύμφωνα με το συμβόλαιο.

Την ευθύνη έχει «μόνον η ΚΕΦΕ που ασχολήθηκε με το θέμα», ξεκαθάρισε με δηλώσεις του ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου,εκπρόσωπος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος επίσης σχολίασε ότι οι υποψήφιοι δεν είχαν καμία εμπλοκή στη συγκεκριμένη διαδικασία.«Ο καθένας μπορεί τώρα να θέλει να κάνει σπέκουλα πάνω στο πρόβλημα, το οποίο έχει δημιουργηθεί. Ο καθένας έχει τις δικές του πολιτικές σκοπιμότητες» δήλωσε αργότερα στην ΚΕΦΕ ο κ. Αμπατζόγλου σημειώνοντας ότι δεν θα σχολιάσει ζητήματα, τα οποία θα σχολιάσουν οι πολιτικοί. Ο ίδιος ανέφερε ότι τα επόμενα βήματα είναι το κόμμα συντεταγμένα, με βάση το καταστατικό, να πάει στην επόμενη ημέρα. Συντεταγμένα, διευκρίνισε, σημαίνει ότι θα συνεδριάσουν τα όργανα και θα πάρουν τις αποφάσεις.

Να σημειωθεί πως το πρωί της Κυριακής ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναχώρησε από τα Χανιά για να επιστρέψει στην Αθήνα χωρίς να κάνει καμία δήλωση.