Μήνυμα για το χρέος ότι θα ήταν καλύτερο για όλες τις πλευρές να μην προβάλλουν «νέες επιθυμίες ή απαιτήσεις» κάθε φορά που υπάρχει μια δυσκολία απευθύνει ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ με τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ». Αυτό που προέχει τώρα είναι να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις «για να τονωθεί η εμπιστοσύνη», σημειώνει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος φθάνει σήμερα στην Αθήνα και το βράδυ θα ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιά ύστερα από πρόταση του Νίκου Κοτζιά. Παραδέχεται, εξάλλου, ότι με τον έλληνα ομόλογό του έχουν θέσει στόχο από κοινού «να υπερνικήσουμε τις παρεξηγήσεις των τελευταίων ετών και να επανέλθουμε στο εξαιρετικό επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών».

Εκφράζει δε την πεποίθηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει την εντολή και την ικανότητα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις αλλά και την ευκαιρία να δρέψει τους πολιτικούς καρπούς από την εφαρμογή τους. «Τώρα και όχι αύριο είναι η στιγμή να εκσυγχρονιστεί η Ελλάδα» επισημαίνει, ενώ με αφορμή το Προσφυγικό τονίζει ότι χρειάζεται περισσότερο θάρρος για περισσότερη Ευρώπη.

Είστε ο πρώτος υψηλόβαθμος γερμανός αξιωματούχος που επισκέπτεται την Ελλάδα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η επίσκεψή σας ένδειξη ότι ο Αλέξης Τσίπρας (ή ο ΣΥΡΙΖΑ) έχει αλλάξει; Πιστεύετε ότι έρχεται πιο κοντά στην Κεντροαριστερά και στις δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας;

Επιζητήσαμε ήδη από την πρώτη μέρα τη στενή επαφή με την πρώτη κυβέρνηση του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, χαιρέτισα τον συνάδελφό μου κ. Νίκο Κοτζιά στις Βρυξέλλες αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, από τότε βρέθηκε αρκετές φορές μαζί μου στο Βερολίνο.

Το ότι το Βερολίνο και η Αθήνα συνεργάζονται είναι γεγονός πραγματικά αυτονόητο στο πλαίσιο της Ευρώπης, και αυτό ακόμα περισσότερο σε μία δύσκολη κατάσταση κατά την οποία η Ελλάδα δικαίως βασίζεται στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Θα συνεχίσουμε, φυσικά, τη συνεργασία μας με τη νέα – παλιά κυβέρνηση, στο πλαίσιο της Ενωσης και των διμερών σχέσεων.

Πέντε χρόνια προγραμμάτων λιτότητας και, όμως, η Ελλάδα χρειάστηκε ένα τρίτο πρόγραμμα. Τι πήγε στραβά; Πιστεύετε ότι μια πολιτική δύναμη κατά της λιτότητας, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας;

Συμφωνήσαμε όλοι, ύστερα από εντατικές διαπραγματεύσεις και επώδυνους συμβιβασμούς, σε ένα εκτεταμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων. Η συμβουλή μου είναι να εφαρμοστεί αποφασιστικά και, από την άλλη πλευρά, να μη μειωθεί η βοήθεια από την Ευρώπη, την οποία και χρειάζεται η Ελλάδα περαιτέρω.

Μεταρρυθμίσεις αυτού του μεγέθους που ανέλαβε να πραγματοποιήσει η Ελλάδα δεν μπορούν να δείξουν αμέσως αποτελέσματα. Κανείς δεν το γνωρίζει καλύτερα από εμάς η γερμανική μας Ατζέντα 2010 έθεσε τα θεμέλια για τη μείωση της ανεργίας κατά το ήμισυ, για νέα ευημερία, για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο και τη δυναμική ανάπτυξη, όμως αυτό έγινε πραγματικά αισθητό αφού είχε χάσει την εξουσία ο καγκελάριος Σρέντερ στις εκλογές που ακολούθησαν.

Στην Ελλάδα οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες: ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας μπορεί με αντοχή, επιμονή και ικανότητα επιβολής όχι μόνο να εφαρμόσει αλλά και να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις με τη δημοκρατική εντολή των τελευταίων εκλογών.

Εχει, επίσης, την ευκαιρία να δρέψει ο ίδιος τους καρπούς των μεγάλων πολιτικών προσπαθειών με ανάπτυξη, πολλές νέες θέσεις εργασίας και, επιτέλους, πάλι με καλές νέες προοπτικές για τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει τώρα την ιστορικής σημασίας ευκαιρία να χειριστεί αποφασιστικά τον εκσυγχρονισμό της. Τώρα, και όχι αύριο, είναι η στιγμή να το κάνει. Τα αποτελέσματα θα φανούν και αξίζουν κάθε δραστηριοποίηση και κάθε προσπάθεια – αυτό το γνωρίζουμε στη Γερμανία από δική μας εμπειρία.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα ελάφρυνση του χρέους. Ομως οι ΗΠΑ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Γαλλία διαφωνούν με αυτή την άποψη και επιμένουν ότι αυτό είναι απαραίτητο. Εσείς τι πιστεύετε; Ενα νέο πρόγραμμα λιτότητας εγγυάται από μόνο του την όποια επιτυχία στο μέλλον;

Νομίζω ότι τώρα είναι πολύ σημαντικό να προσανατολιστούμε στις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί. Οι παροχές από το πακέτο διάσωσης μεταβιβάζονται μόλις υπάρξουν οι συμφωνηθείσες προϋποθέσεις και εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελλάδα.

Αλληλεγγύη και μεταρρυθμίσεις, τελικά, αποτελούν τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος και του δρόμου εξόδου από την κρίση που επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση. Πιστεύω ότι θα κάνουμε καλά – από όλες τις πλευρές – να μην προβάλλουμε καινούργιες επιθυμίες ή απαιτήσεις σε κάθε καμπή, σε κάθε μικρή δυσκολία.

Τώρα το σημαντικό είναι να εφαρμοστεί το πακέτο μεταρρυθμίσεων με αντοχή και επιμονή και να τονωθεί από όλους μας η εμπιστοσύνη. Εννοείται ότι οι ευρωπαίοι εταίροι, και προ πάντων η Γερμανία, θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας και θα τηρήσουν αυτά που συμφωνήθηκαν.

Το προσφυγικό ζήτημα διχάζει και την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία. Εχουν κάνει αρκετά η Ευρώπη και η Ανγκελα Μέρκελ για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα; Είστε ικανοποιημένος με τον τρόπο που έχει χειριστεί το θέμα η ελληνική κυβέρνηση;

Ολοι στην Ευρώπη έχουμε πληγεί από το μεγάλο προσφυγικό ρεύμα που έρχεται προς εμάς εξαιτίας των πολυάριθμων ανεπίλυτων συγκρούσεων και κρίσεων στην Εγγύς και τη Μέση Ανατολή. Σε όλη την Ευρώπη αλλά ιδιαίτερα κατά μήκος της μεταναστευτικής πορείας των προσφύγων, από την Ελλάδα και μέσα από τα Βαλκάνια και την Αυστρία ώς εμάς στη Γερμανία, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα τα οποία μπορούμε να λύσουμε μόνο από κοινού.

Είναι σαφές ότι η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή που προσπαθεί τόσο να σταθεί πάλι οικονομικά στα πόδια της αισθάνεται αυτήν την εισροή ως ιδιαίτερο βάρος. Είμαστε σε αυτήν την κρίση μαζί. Θα στηρίξουμε έμπρακτα την Ελλάδα στην αντιμετώπιση αυτών των μεγάλων προκλήσεων. Λάβαμε αντίστοιχες αποφάσεις τις τελευταίες ημέρες στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Και θα το συνεχίσουμε.

Είμαι απόλυτα πεισμένος ότι αυτήν τη στιγμή χρειαζόμαστε περισσότερο θάρρος για περισσότερη Ευρώπη. Μόνο από κοινού θα γίνουμε πραγματικά κύριοι της κατάστασης: στη διασφάλιση των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων, στην ανάπτυξη ενός κοινού συστήματος παροχής ασύλου και μετανάστευσης και επίσης στη δίκαιη κατανομή των προσφύγων. Δεν είναι εύκολοι καιροί για την Ευρώπη. Αλλά αν δράσουμε έξυπνα, μπορούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε μαζί να μας φέρουν πιο κοντά και να μας ενώσουν.

Συχνά δίνεται η εντύπωση – και στο ελληνικό ζήτημα και στον χειρισμό της ουκρανικής κρίσης – ότι η Γερμανία είναι ένας απρόθυμος ηγεμόνας. Γιατί δεν εμπλέκεται πιο ενεργά στα διεθνή ζητήματα; Πώς σκοπεύει η Γερμανία να αντιμετωπίσει τη Ρωσία και τον Πούτιν στη Συρία και αλλού;

Είναι αξιοπερίεργο που κάνετε αυτήν την ερώτηση – συχνά ακούω την αντίθετη μομφή. Η αλήθεια είναι ότι η Γερμανία δεν επιδιώκει έναν ηγετικό ρόλο και μάλιστα σε καμία περίπτωση μόνη της και εις βάρος άλλων. Ομως δεν επιτρέπεται να δειλιάζουμε μπροστά στην ανάληψη περισσότερης ευθύνης σε διεθνές επίπεδο όταν αυτό μας το ζητούν.

Σε μερικά θέματα, όπως η σύγκρουση της Ουκρανίας με τη Ρωσία και στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν, βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της διεθνούς διπλωματίας αντιμετώπισης κρίσεων. Ομως δεν υπερεκτιμούμε και τις δυνατότητές μας.

Ως εκ τούτου, επιβάλλεται πάντα και κάθε φορά να θέτουμε το ερώτημα: πού είναι χρήσιμη η Γερμανία αυτήν τη στιγμή; Σε τι μπορούμε να συνεισφέρουμε πραγματικά με τα μέσα μας; Αυτό που ισχύει πάντα είναι: Τελικά γίνεται μόνο από κοινού, με τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ποια είναι κατά την άποψή σας η σημερινή κατάσταση των ελληνογερμανικών σχέσεων;

Για μένα, όπως και για πολλούς Γερμανούς, η Ελλάδα σημαίνει τόσο πολλά. Αγαπάμε τη χώρα σας και τον πολιτισμό σας, τη μουσική σας και τη γλώσσα σας. Στην Ελλάδα μπορεί να ζήσει και να ανακαλύψει κανείς τόσα πολλά. Εδώ βρίσκονται πολλές από τις ιστορικές, πολιτικές, θρησκευτικές και κοινωνικές ρίζες της κοινής μας Ευρώπης.

Η ήπειρός μας δεν νοείται χωρίς την Ελλάδα. Εχουμε μέγιστο ενδιαφέρον, ύστερα από δύσκολα χρόνια, να βρούμε πάλι γρήγορα τον δρόμο προς την οικειότητα, που χαρακτήριζε πάντα και ιδιαίτερα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στενής και εταιρικής συνεργασίας τις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Ο ομόλογός μου κ. Νίκος Κοτζιάς και εγώ έχουμε θέσει από κοινού τον στόχο να υπερνικήσουμε τις παρεξηγήσεις των τελευταίων ετών και να επανέλθουμε στο εξαιρετικό επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Τους περασμένους μήνες εργαστήκαμε εντατικά ώστε να βρούμε έναν κοινό παρονομαστή σε πολλά σημαντικά ζητήματα. Εχουμε καταφέρει ήδη πολλά και βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο.

Εύχομαι και θέλω εμείς οι Γερμανοί και οι Ελληνες να αντικρίζουμε το μέλλον μαζί και με αισιοδοξία. Γι’ αυτόν τον λόγο έχει για μένα ιδιαίτερη σημασία η πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ

Αλληλεγγύη και μεταρρυθμίσεις αποτελούν τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος και του δρόμου εξόδου από την κρίση που επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση. Πιστεύω ότι θα κάνουμε καλά – από όλες τις πλευρές – να μην προβάλλουμε καινούργιες επιθυμίες ή απαιτήσεις σε κάθε καμπή, σε κάθε μικρή δυσκολία

ΟΙ ΕΛΛΗΝΟ-ΓΕΡΜΑΝΙΚεσ ΣΧΕΣΕισ

Ο ομόλογός μου Νίκος Κοτζιάς και εγώ έχουμε θέσει από κοινού τον στόχο να υπερ-νικήσουμε τις παρεξηγήσεις των τελευταίων ετών και να επανέλθουμε στο εξαιρετικό επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ

Η Γερμανία δεν επιδιώκει έναν ηγετικό ρόλο και μάλιστα σε καμία περίπτωση μόνη της και εις βάρος άλλων. Ομως δεν επιτρέπεται να δειλιάζουμε μπροστά στην ανάληψη περισσότερης ευθύνης σε διεθνές επίπεδο όταν αυτό μας το ζητούν