Δεν έχει περάσει ούτε μήνας από το δεύτερο ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ. Εκεί στο πλαίσιο των primaries, δηλαδή των προκαταρκτικών εκλογών, με τις οποίες τα δύο μεγάλα κόμματα επιλέγουν τους υποψήφιους προέδρους, όλοι οι ενδιαφερόμενοι έρχονται αντιμέτωποι μεταξύ τους κάτω από το σκληρό φως των τηλεοπτικών προβολέων. Σίγουρα το γαλάζιο ντιμπέιτ στην ΕΡΤ δεν θα έχει ζουμερές στιγμές όπως το αντίστοιχο αμερικανικό, όπου η Κάρλι Φιορίνα αποκάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ «διασκεδαστή» ή ο γερουσιαστής Ραντ Πολ τον χαρακτήρισε «χαζούλη που συμπεριφέρεται σαν παιδί». Παρότι θα συμμετέχει ο μετρ της τηλεοπτικής πρόκλησης Αδωνις. Θα είναι πάντως το πρώτο του είδους για τον έλληνα τηλεθεατή, άρα προμηνύεται ενδιαφέρον. Ποια είναι όμως τα υπέρ και τα κατά των τεσσάρων διεκδικητών του νεοδημοκρατικού θώκου στα πλατό;

Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Ο νυν πρόεδρος έχει πρόσφατη εμπειρία. Η τηλεμαχία του με τον Αλέξη Τσίπρα προ των εκλογών ήταν κάτι παραπάνω από καλή προπόνηση. Το επιτελείο του κρίνει ότι δεν θα έχει πρόβλημα στο στήσιμο ούτε στις ατάκες. Οι αντίπαλοί του, πάλι, επισημαίνουν –κάπως χαιρέκακα –ότι η εικόνα των δύο διπλανών πλάνων Τσίπρα – Μεϊμαράκη ήταν η λεπτομέρεια που έκανε τη διαφορά και τελικά του στοίχισε τον τίτλο του νικητή. Το υποδόριο μήνυμα του φρέσκου πρωθυπουργικού προσώπου λειτούργησε εναντίον του. Και όλοι οι συνυποψήφιοί του για την αρχηγία της ΝΔ είναι νεότεροί του.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Εχει γράψει χιλιάδες εργατοώρες στα τηλεοπτικά πλατό. Και έχει δηλώσει ανοιχτός σε παραπάνω από ένα ντιμπέιτ. Οπως οι Γεωργιάδης και Τζιτζικώστας. Δεν έχει βέβαια την απαραίτητη θεατρικότητα ούτε τη φήμη αυτού που ανεβάζει τα ντεσιμπέλ για να πατήσει πάνω στις φωνές των λοιπών στα πάνελ. Αν όμως χρειαστεί προσπαθεί. Εχει μάθει άλλωστε τι απαιτεί η καλή τηλεόραση. Εξού και έχει, φέρ’ ειπείν, βγει σε εκπομπή το καλοκαίρι κραδαίνοντας στον φακό χαρτονομίσματα της Ζιμπάμπουε, προκειμένου να υπερασπιστεί το Ναι στο δημοψήφισμα. Ακόμη και ο μεταρρυθμιστικός λόγος θέλει μια πινελιά λαϊκισμού στην τηλεόραση.

Αδωνις Γεωργιάδης

Είναι αναμφίβολα ο πιο τηλεοπτικός. Είναι αυτός που ανέβηκε τρέχοντας τα σκαλιά της Συγγρού για να καταθέσει την υποψηφιότητά του εκπρόθεσμα και παραδόξως υπήρχε μια κάμερα να τον καταγράψει. Δίνοντας στα κανάλια τη δυνατότητα να παίξουν το πλάνο –όπως λένε στην τηλεοπτική αργκό –λούπα, ήτοι σε επανάληψη. Είναι επίσης ο πολιτικός που έχει καβγαδίσει με τους πάντες on camera. Γνωρίζει τους κανόνες του θεάματος όσο λίγοι και κυρίως ξέρει να μετατρέπει την παρουσία του στα στούντιο σε one man show. Μένει να φανεί λοιπόν πώς θα του κάτσει το στενό κοστούμι ενός ντιμπέιτ.

Απόστολος Τζιτζικώστας

Οι άνθρωποί του τον εμφάνιζαν εξαρχής θετικό στη διεξαγωγή ντιμπέιτ. Τι κι αν οι εσωκομματικοί εχθροί του ποντάρουν στην τηλεοπτική απειρία του; Η αλήθεια είναι ότι όσο και να ψάξει κανείς στο YouTube δεν θα βρει παρά ελάχιστα βίντεο στα οποία συμμετέχει σε κάποιο πάνελ. Θα ανακαλύψει μάλλον περισσότερα ντοκουμέντα σύντομων δηλώσεών του στις κάμερες ή συνεντεύξεων. Το ότι ελάχιστοι τηλεθεατές μπορούν να ανασύρουν από τη μνήμη τους μια τηλεοπτική παρουσία του ήταν μέχρι τώρα το μεγάλο του ατού. Συνέβαλε στο αφήγημα του αντισυστημικού. Η τηλεμαχία όμως διεξάγεται χωρίς χειρόγραφο.