Παράθυρο στη διεξαγωγή ενός και μόνο τηλεοπτικού ντιμπέιτ των υποψήφιων αρχηγών της ΝΔ στην ΕΡΤ άνοιξε χθες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται αποφασισμένος να καλέσει τους συνυποψηφίους του σε συνάντηση προκειμένου να λυθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα της διαδικασίας που αφορούν την τηλεμαχία και όχι μόνο.
Αν και ουδείς βγήκε από το χθεσινό ραντεβού των εκπροσώπων των τεσσάρων υποψηφίων έχοντας εικόνα σαφών όρων και προϋποθέσεων για τη μελλοντική τηλεμαχία των υποψήφιων αρχηγών από τη συχνότητα της κρατικής τηλεόρασης, όλοι έμειναν με την εντύπωση ότι ο πρόεδρος της ΝΔ μετρίασε την αρχική του θέση που ήταν κατά του ντιμπέιτ.
Το σκεπτικό του Μεϊμαράκη είναι ότι η εσωκομματική κούρσα διαδοχής δεν αφορά και δεν πρέπει να εκτεθεί στο πανελλήνιο, γιατί κινδυνεύει να τραυματίσει σοβαρά την εικόνα της ΝΔ. Οι έτεροι τρεις υποψήφιοι δεν φαίνεται να θέτουν όρους, πλην της προϋπόθεσης παρόντες στο ντιμπέιτ να είναι και οι τέσσερις (παρότι ο Αδωνις Γεωργιάδης δήλωνε αποφασισμένος να μετάσχει ακόμη και αν υπήρχε άδεια καρέκλα).

Οι λεπτομέρειες για τα περαιτέρω, πάντως, αναμένεται να συμφωνηθούν σε προσωπική επικοινωνία που θα έχει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με τους άλλους τρεις υποψηφίους, ενώ δεν αποκλείεται ο πρόεδρος της ΝΔ να τους καλέσει και σε συνάντηση μαζί του προκειμένου να συζητήσουν απευθείας τα όποια εκκρεμή ζητήματα της διαδικασίας.

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ. Αυτό που συμφωνήθηκε στη χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων που προηγήθηκε της συνεδρίασης της ΚΕΦΕ είναι η διοργάνωση δύο Συνδιασκέψεων της ΝΔ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου οι υποψήφιοι θα μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις και την πολιτική τους πλατφόρμα.

Ενστάσεις, ωστόσο, εκφράστηκαν για το σε ποιο κοινό θα απευθύνονται οι Συνδιασκέψεις, καθώς η πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη φαινόταν να προκρίνει όχι το αποστειρωμένο κομματικό κοινό, αλλά τη διεύρυνσή του και με εκπροσώπους φορέων, επιμελητηρίων και ΝΟΔΕ. Οι λεπτομέρειες αναμένεται να οριστικοποιηθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Λίγο αργότερα, άρχισε μία ακόμη μαραθώνια σύσκεψη της ΚΕΦΕ με αντικείμενο τον αριθμό των καλπών που θα στηθούν και το αντίτιμο που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι εγγραφούν νέα μέλη του κόμματος. Η συνεδρίαση που κράτησε επτάμισι ολόκληρες ώρες απλώς επιβεβαίωσε το συγκρουσιακό κλίμα που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στην πλευρά Μεϊμαράκη που επιθυμεί λιγότερες κάλπες από τη διαδικασία του 2009, με βασικό επιχείρημα το οικονομικό κόστος, και στους άλλους τρεις υποψηφίους που επιδιώκουν πιο ανοικτή διαδικασία και ακριβώς τις ίδιες κάλπες με το 2009.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πνεύματα ήταν τόσο τεταμένα και χθες το βράδυ στη Συγγρού, ώστε χρειάστηκε να γίνουν αρκετές διακοπές στη συνεδρίαση προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός. Μάταια όμως, αφού όλοι επέμειναν στις θέσεις τους. Το μόνο στο οποίο συμφώνησαν ήταν ότι οι χώροι όπου θα στηθούν οι κάλπες θα είναι συνδυασμός δημόσιων χώρων και κομματικών γραφείων. Η συζήτηση μετατίθεται για σήμερα.

ΜΑΧΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. Για την ώρα, προτεραιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι η μάχη στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, πριν από την οποία αναμένεται να συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Ο πρόεδρος της ΝΔ προηγουμένως θα μεταβεί στις Βρυξέλλες (την Πέμπτη) για να μετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Νέα επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας τις προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου «σημεία και τέρατα». Σημείωσε ότι σήμερα η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να δώσει παραπάνω φόρους και η λύση δεν είναι «να κυνηγάμε έσοδα από μια αγελάδα που δεν μπορεί να βγάλει περισσότερο γάλα».

Αιχμές άφησε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ και για το γεγονός, όπως σημείωσε, ότι ένα μέρος των φόρων που αυξάνονται σήμερα, «θα πάει για να καταβάλλονται οι μισθοί των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων που με την υπογραφή του κ. Τσίπρα ξαναγύρισαν στην εργασία τους για να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους».