Η τροποποίηση του νόμου για τα αυθαίρετα, η επίσπευση της εκπόνησης, της ανάρτησης και της κύρωσης των δασικών χαρτών, η απαγόρευση της καλλιέργειας των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα απόβλητα και η αξιοποίηση της γεωθερμίας είναι οι βασικές προτεραιότητες –για τις επόμενες εβδομάδες- του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Τις προτεραιότητες παρουσίασε την Τετάρτη στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, επανέφερε τη θέση για την αξιοποίηση του Ελληνικού με βάση την μελέτη του ΕΜΠ. « Να καταφέρουμε να λύσουμε το θέμα του Ελληνικού, να προχωρήσουμε σε αξιοποίηση της έκτασης, με βάση την πρόταση του Πολυτεχνείου, που είναι η μόνη πραγματικά καλή λύση που εδώ και δεκαετίες παραγνωρίζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Τσιρώνη μέσα στο επόμενο εξάμηνο ολοκληρώνεται η διαβούλευση για τη θεσμική αναθεώρηση:

*Της δασικής νομοθεσίας

*Της νομοθεσίας για το κυνήγι

*Της χωροταξίας

*Της νομοθεσίας για τις περιοχές Natura

*Για την απλοποίηση των διαδικασιών της πολεοδομικής αδειοδοτησης.

Όπως είπε, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, με ορίζοντα διετίας προχωράμε μεταξύ άλλων:

*Σε οριστική λύση για τους παράνομους ΧΑΔΑ, τα υγρά και επικίνδυνα απόβλητα, όπου η πολυετής αδιαφορία έχει οδηγήσει τη χώρα σε βαριά πρόστιμα

*Στη δρομολόγηση της οριστικής επίλυσης του προβλήματος του Ασωπού.

*Στην εφαρμογή της Ταυτότητας Κτιρίου ώστε να τερματιστεί οριστικά η αυθαίρετη δόμηση.

*Στην αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων οικισμών και διατηρητέων κτιρίων. Στόχος είναι η τονίσει του κατασκευαστικού κλάδου και η αναβάθμιση του οικιστικού ιστού.

*Στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου

*Στην εκπόνηση του δασολογίου.

«Δεν είναι δυνατόν να ασκούμε ελέγχους με 14 κακοπληρωμένους επιθεωρητές Πανελλαδικά», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Τσιρώνης. « Δεν είνα δυνατόν να προχωρήσει η χωροταξία και η πολεοδομία με 30 μηχανικούς».