«Αυτή η Βουλή κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, μπορεί να είναι η Βουλή και η τετραετία της εξόδου από την κρίση και της ανάκαμψης της οικονομίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού είχε ως εξής:

«* Πρώτος στόχος είναι εντός του επόμενου μήνα να έχει λήξει η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών και να έχει ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

* Περίμενα από την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει εποικοδομητική κριτική, να προτείνει εναλλακτικές λύσεις ή να προτάξει μια άλλη στρατηγική. Φαίνεται ότι η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων χρησιμοποιήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση ως αρένα εσωκομματικού αγώνα.

Οι ίδιοι άνθρωποι που την περίοδο της σκληρής διαπραγμάτευσης παρακαλούσαν τους δανειστές να μην υποχωρήσουν σε καμία από τις απαιτήσεις τους, που έκαναν εκστρατεία υπέρ του Ναι και υποστήριζαν μια συμφωνία πολύ σκληρότερη και χωρίς καμία προοπτική για την ελληνική οικονομία, που προσφάτως έλεγαν ότι τα Μνημόνια είναι ευλογία για τον τόπο δίνουν σήμερα ρεσιτάλ υποκρισίας.

Δεν μας είπατε κύριοι της Νέας Δημοκρατίας το δικό σας σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Δεν μας είπατε ποιο είναι το στρατηγικό σας όραμα γι αυτόν τον τόπο. Δεν μας είπατε πώς θα εξασφαλίζατε 5 δις πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 όπως προέβλεπε το προηγούμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Πόσα νέα μέτρα χρειάζονταν για να πιάσετε αυτό το στόχο; Τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ο κύριος Σταϊκούρας έχει δημοσίως παραδεχτεί ότι δεν θα είχατε να πληρώσετε μισθούς και συντάξεις τον Φεβρουάριο του 2015.

* Μας ασκείτε κριτική για το ασφαλιστικό.

Γιατί όμως δεν λέτε την αλήθεια στον ελληνικό λαό; Ότι εσείς ευθύνεστε για την σημερινή εικόνα των ασφαλιστικών ταμείων μετά το καταστροφικό PSI και με την υλοποίηση μιας πολιτικής που συρρίκνωσε την ελληνική οικονομία κατά 25% και εκτίναξε την ανεργία στο 27%;

* Μιλάτε για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αλλά μάλλον δεν θυμάστε ότι πανηγυρίζατε με χαιρεκακία κατή την περίοδο που οι δανειστές έκλειναν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης προκαλώντας ασφυξία στην ελληνική οικονομία.

* Μας λέτε ότι για την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών ευθύνονται τα capital controls αλλά δεν λέτε κουβέντα για το γεγονός ότι δαπανήσατε πάνω από 40 δις για τις ελληνικές Τράπεζες χωρίς καν να αγγίξετε την μεγάλη πληγή των κόκκινων δανείων.

* Η αλήθεια είναι ότι είναι η δική μας κυβέρνηση που κατάφερε με σκληρή διαπραγμάτευση να μειώσει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων εξασφαλίζοντας δημοσιονομικό χώρο 20 δις ευρώ για την επόμενη τριετία.

Είναι η δική μας Κυβέρνηση που καταφέρνει επιτέλους να ανοίξει το θέμα του χρέους. Ξέρετε, εκείνου του χρέους που ήταν βιώσιμο. Και σήμερα ο κύριος Ολάντ, και προς τιμήν του, αναγνώρισε ότι πρέπει επιτέλους να αναδιαρθρωθεί για να δοθεί η ευκαιρία στη χώρα να αναπνεύσει.

* Αναφέρθηκα προχτές σε τέσσερις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας: Την μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μάχη για τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, τη μάχη για το νέο ταμείο αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, αλλά και τη μάχη για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας

Περίμενα λοιπόν ότι σε αυτά τα μέτωπα οι αυτοαποκαλούμενες προοδευτικές δυνάμεις θα ανταποκρίνονταν στο κάλεσμα για συμπόρευση ώστε να δώσουμε από κοινού αυτούς τους αγώνες.

Αντ’ αυτού εξακολουθούν να παίζουν την ουρά της Νέας Δημοκρατίας.

Και όλά αυτά τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία έχει αρχίσει να αναγνωρίζει τα λάθη της. Τη στιγμή που έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στους κόλπους της για την στρατηγική διαχείρισης της κρίσης.

* Από αύριο συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά και τον αγώνα ώστε

o Να διευρύνουμε τις κοινωνικές παροχές για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

o Να στηρίξουμε αποφασιστικά το σύστημα υγείας με στόχο την καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών

o Να ενισχύσουμε το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας που ήδη αποδίδει καρπούς και να καταπολεμήσουμε την αδήλωτη και μάυρη εργασία

o Να αποδώσουμε δικαιοσύνη υποστηρίζοντας με όλες μας τις δυνάμεις το έργο της δικαστικής εξουσίας που πλέον μπορεί απερίσπαστη, χωρίς παρεμβάσεις και άνωθεν πιέσεις να επιτελέσει το έργο και την αποστολή της.

o Να προχωρήσουμε στην άμεση ψήφιση του νομοσχεδίού για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες

o Να διευρύνουμε τους φορολογικούς ελέγχους και να ολοκληρώσουμε την διαστάυρωση των στοιχείων των καταθέσεων και των φορολογικών δηλώσεων της προηγούμενης δεκαετίας

o Να ψηφίσουμε τα νομοσχέδια για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καυσίμων και καπνικών

o Να ανοίξουμε έναν πλατύ κοινωνικό διάλογο για την μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη το σύστημα εκπαίδευσης.

* Μας ασκήθηκε κριτική κατά τη διάρκεια της συζήτησης για μια υποτιθέμενη υποβάθμιση της εξωτερικής πολιτικής. Αν για κάτι δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς την ελληνική κυβέρνηση σήμερα είναι η απουσία σχεδίου και κινητοποίησης για την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας και της επιλύσης των διεθνών προβλημάτων στα οποία εμπλέκεται.

Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση εδώ και αρκετά χρόνια που έχει καταφέρει να οικοδομήσει στέρεες συμμαχίες και στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. Και φυσικά κινητοποιούμαστε για την επίλυση των εθνικών θεμάτων.

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος σε συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση και τους διεθνείς οργανισμούς.

Ο μόνος δρόμος όμως για να ισχυροποιήσουμε πραγματικά τη θέση της χώρας μας στο διεθνές περιβάλλον είναι να καταφέρουμε να βάλουμε ένα τέλος στην μνημονιακή επιτροπεία. Έχουμε κάνει ήδη τα πρώτα βήματα. χουμε γίνει σύμβολο για δεκάδες λαούς του κόσμου που αγωνίζονται ενάντια στην λιτότητα και την υποταγή.

* Θα περάσουμε γρήγορα τον κάβο της πρώτης αξιολόγησης, θα κλείσουμε τα μεγάλα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης και του χρέους και θα προχωρήσουμε με σταθερό βήμα ώστε να αλλάξουμε την Ελλάδα ριζικά.

Έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να βάλουμε τα θεμέλια ενός νέου κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου απαλλαγμένου από τα βαρίδια του παρελθόντος.

o Με προστασία των αδύναμων

o Με στήριξη της νεολαίας

o Με απόδοση δικαιοσύνης και δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών

o Με ενίσχυση της εργασίας

o Με προσέλκυση νέων επενδύσεων

o Με σεβασμό στο περιβάλλον

o Και πάνω από όλα με δημοκρατία, διάλογο και κοινωνική συμμετοχή»