Με τις ομιλίες υπουργών της κυβέρνησης και βουλευτών όλων των κομμάτων συνεχίζεται την Τρίτη η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 11:00.

Η τριήμερη διαδικασία άνοιξε το βράδυ της Δευτέρας με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με την φανερή ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός περιέγραψε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση, ενώ ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, την αναστολή του μέτρου της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού, στα μέσα Νοεμβρίου, ώστε στο μεσοδιάστημα να βρεθούν ισοδύναμα.

Επιπλέον, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει χωρίς χρονοτριβή στην πρώτη αξιολόγηση, ώστε να δρομολογηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η συμφωνία για το χρέος, ενώ προανήγγειλε την έναρξη κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Περιγράφοντας τις τέσσερα μεγάλες μάχες που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, ο Αλ.Τσίπρας αναφέρθηκε:

  • Στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων
  • Στην επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας με την επαναφορά του θεσμού των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, των 3ετιών και της μετενέργειας. Σταθερός επίσης ο προσανατολισμός για την αύξηση του κατώτερου μισθού.
  • Στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των δικτύων της ΔΕΗ και της ΑΔΜΗΕ
  • Στη δοκιμασία για τη δημιουργία του νέου Ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Διαφάνεια στη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, γεγονός που δεν εξασφαλιζόταν από τις προηγούμενες διοικήσεις.