Ασφαλιστικό και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών αποτελούν τα κλειδιά για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης εφαρμογής του Μνημονίου, από την οποία περνά η έναρξη της συζήτησης για τη διευθέτηση του δημόσιου χρέους.

Το μήνυμα που έστειλε στην ελληνική κυβέρνηση το Eurogroup στη χθεσινή του συνεδρίαση είναι ξεκάθαρο. «Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά, να συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση «καθαρές» αλλαγές στο Ασφαλιστικό, τη Δημόσια Διοίκηση και τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Εθεσε παράλληλα και επίσημα το αυστηρό χρονοδιάγραμμα για να εισρεύσουν στην Ελλάδα τα πρώτα 2 δισ. ευρώ από τα 3 δισ. ευρώ τα οποία εγκρίθηκαν μεν τον Αύγουστο, αλλά για να φτάσουν στην Αθήνα θα πρέπει η κυβέρνηση να πραγματοποιήσει ένα ράλι εφαρμογής προαπαιτουμένων.

Μετά το πρώτο ράλι, ακολουθεί χωρίς ανάσα το δεύτερο. Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει την επόμενη δόση του 1 δισ. ευρώ με μια έξτρα δέσμη προαπαιτουμένων, ακολουθεί το στοίχημα της ανακεφαλαιοποίησης και της πρώτης αξιολόγησης και μόνο τότε, εφόσον όλα τα παραπάνω ολοκληρωθούν επιτυχώς, ανοίγει το παράθυρο συζήτησης για το χρέος.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ο επικεφαλής του Eurogroup καθόρισε ξεκάθαρα τη σειρά: αρχικά η πρώτη δέσμη προαπαιτουμένων, μετά η δεύτερη, εν συνεχεία θα πρέπει να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση ώστε να τρέξει η ανακεφαλαιοποίηση και να δούμε το θέμα του χρέους.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση έως τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ επανέλαβε ότι τα έξτρα 15 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι διαθέσιμα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Το πρώτο στοίχημα

Τα πρώτα 2 δισ. ευρώ αποτελούν το αρχικό στοίχημα της κυβέρνησης. Θα πρέπει να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί ένα βουνό 48 προαπαιτουμένων μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

Το χρονοδιάγραμμα είναι σφιχτό, τα μέτρα δύσκολα και πολλά από αυτά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσουν κοινωνικές αντιδράσεις.

Στο πρώτο σετ προαπαιτουμένων, όπου θεωρητικά περιλαμβάνονται τα πιο εύκολα, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει μεταξύ άλλων να:

– Εξασφαλίσει ισοδύναμα 168 εκατ. ευρώ για φέτος και 250 εκατ. ευρώ για το 2016 προκειμένου να προχωρήσει σε κατάργηση του ΦΠΑ 23% σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και φροντιστήρια (ο Πρωθυπουργός χθες ανακοίνωσε αναστολή του μέτρου έως τον Νοέμβριο προκειμένου να εξευρεθούν τα ισοδύναμα).

– Εκδώσει κοινή απόφαση από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών για τη μείωση του ποσοστού αμοιβής των συμβολαιογραφικών πράξεων από το 1% στο 0,8% για συμβόλαια ύψους έως 120.000 ευρώ.

– Αυξήσει τον φόρο στο αγροτικό ντίζελ.

– Αυξήσει το επιτόκιο στη ρύθμιση των εκατό δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από 5% σε 8% (για χρέη άνω των 5.000 ευρώ) και να μειώσει το πλήθος των δόσεων ανάλογα με την εισοδηματική κατάσταση του οφειλέτη.

– Εφαρμόσει τον νόμο για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στον δημόσιο τομέα παράλληλα με την έκδοση όλων των υπουργικών αποφάσεων με τις πρόσφατες συνταξιοδοτικές αλλαγές.

– Αυστηροποιήσει τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και να παρουσιάσει στρατηγική αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων.

– Υιοθετήσει τις συστάσεις του ΟΟΣΑ για το άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού (ιδιοκτησία φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς) και από τη δεύτερη «εργαλειοθήκη» ειδικά τις προτάσεις που αφορούν αναψυκτικά και πετρελαϊκά προϊόντα.

– Ακυρώσει τη δυνατότητα των ιδιοκτητών ακινήτων να εκχωρούν ανείσπρακτα ενοίκια στο Δημόσιο προκειμένου να μη φορολογηθούν για αυτά τα εισοδήματα (κι ας μην τα εισέπραξαν).

– Αλλάξει το ποινολόγιο της Εφορίας με αυστηροποίηση του ορισμού της φοροδιαφυγής και της απάτης.

– Ολοκληρώσει την υπαγωγή στο ΕΤΕΑ όλων των ταμείων επικουρικών συντάξεων, διασφαλίζοντας ότι όλα τα επικουρικά ταμεία θα χρηματοδοτούνται από ίδιες εισφορές χωρίς κρατική χρηματοδότηση.

Και δεύτερο πακέτο

Η επόμενη δέσμη προπαιτουμένων αναμένεται να καθοριστεί τις επόμενες ημέρες και στόχος είναι η καταληκτική ημερομηνία υλοποίησής τους να μην υπερβαίνει τα τέλη Οκτωβρίου.

Μετά το Eurogroup, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών αναμένεται να πιάσουν εντατικά δουλειά στην Αθήνα (ήδη έχουν φτάσει οι πρώτες ομάδες), ενώ οι επικεφαλής, όπως όλα δείχνουν, δεν θα πρέπει

να αναμένονται πριν από τις αρχές Νοεμβρίου.