Με το βλέμμα στις –μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης –υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία προσέρχεται η κυβέρνηση στην τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών της δηλώσεων. Παράλληλα όμως ήδη σκέφτεται τρόπους αποφυγής ορισμένων επώδυνων μέτρων, γι’ αυτό και σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανακοινώσει την αναστολή της εφαρμογής του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και την αναζήτηση ισοδυνάμου που θα καλύψει τη μη εκτέλεσή της. Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκαν πολύωρες συσκέψεις των επιτελών του Μαξίμου.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας το Μέγαρο Μαξίμου θα μεριμνήσει για την άμεση κατάθεση στη Βουλή πολυνομοσχεδίου με συνολικά 18 προαπαιτούμενα που εφόσον ψηφιστούν θα απελευθερώσουν τη δόση των 3 δισ. που αναμένει η χώρα για την κάλυψη των άμεσων υποχρεώσεών της.
Ουσιαστικά το βαρύ πακέτο που φθάνει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή αποτελεί το πρώτο κρας τεστ για τη συνοχή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ που αριθμεί 155 βουλευτές και εκ των πραγμάτων επιβάλλει στο Μαξίμου να έχει τις κεραίες του τεντωμένες για πιθανές, ακόμη και πρόωρες αμφιθυμίες βουλευτών.
Ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται ήδη την επόμενη μέρα και μάλιστα δεν κρύβει ότι βασικός στόχος της κυβέρνησής του είναι ο απεγκλωβισμός από την επιτροπεία ούτως ώστε το συντομότερο δυνατόν η χώρα να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.
Ωστόσο, μιλώντας με τους συνεργάτες του, καταθέτει την αγωνία του για την εμπρόθεσμη υλοποίηση όλων των προβλέψεων της συμφωνίας ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει χωρίς καθυστερήσεις η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης. Εφόσον η αξιολόγηση κλείσει, θεωρητικώς ανοίγει ο δρόμος αφενός για την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του δημόσιου χρέους και αφετέρου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς κούρεμα των καταθέσεων, όπως αναμένεται να πει απόψε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει στο Σώμα ότι ορίζοντας της κυβερνητικής θητείας είναι η τετραετία και σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει την αίσθηση στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ότι δεν υλοποιούν μόνο το Μνημόνιο, θα διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση θα δώσει το δικό της κοινωνικό στίγμα και θα αναζητήσει ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν ορισμένες μνημονιακές υποχρεώσεις.

Αιχμές για επιόρκους και Θρησκευτικά

Παρ’ όλα αυτά, θα εμφανιστεί απαιτητικός απέναντι στα μέλη της κυβέρνησης φροντίζοντας να υπενθυμίζει ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης άπαντες θα περάσουν από μια διαδικασία αξιολόγησης. Δεν είναι τυχαίο ότι μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Αλέξης Τσίπρας άφησε αιχμές για τον Γιώργο Κατρούγκαλο και για τη θητεία του ως αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφορικά με το θέμα της επιστροφής των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων στις θέσεις τους.

Ενώ έμμεσες αιχμές εμπεριείχε η ομιλία του και για την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου και τις πρόωρες δηλώσεις της για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών. «Τα μεγάλα ζητήματα της δημοκρατίας, της συνταγματικής αναθεώρησης, της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, του ριζικού μετασχηματισμού του κράτους θα ανοίγουν συντεταγμένα στον χρόνο τους και όχι με δηλώσεις στο πόδι και χωρίς πολιτική συνεννόηση» προειδοποίησε.

Να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός έχει στον σχεδιασμό του και τη συνταγματική αναθεώρηση, θέμα που δεν πρόκειται ωστόσο να ανοίξει πριν από τον χειμώνα, δηλαδή πριν κλείσουν μείζονα ζητήματα που συνδέονται με το χρέος, τις τράπεζες και τη δημιουργία του Ταμείου αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής θα πει ότι στη συμφωνία υπάρχουν αρκετά ανοιχτά σημεία πάνω στα οποία η κυβέρνησή του μπορεί να ξεκινήσει νέο γύρο διαπραγμάτευσης. Ανάμεσά τους είναι το καυτό πρόβλημα των κόκκινων δανείων και η προστασία της πρώτης κατοικίας, η υιοθέτηση ισοδυνάμων ώστε να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ώστε να μπει, όπως θα πει, φραγμός στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στην αδήλωτη εργασία, η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ με την υιοθέτηση ενός ρεαλιστικού σχεδίου για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα, όπως ορίζει το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Το «παράλληλο πρόγραμμα»

Κάνοντας εκτενή παρουσίαση του προγράμματος της τετραετίας, ο Πρωθυπουργός δεν θα περιοριστεί στην περιγραφή αποκλειστικά και μόνο των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, για τις οποίες θα διαβεβαιώσει την άμεση υλοποίησή τους. Θα αναφέρει ότι ζητούμενο της κυβέρνησής του είναι η εφαρμογή ενός «παράλληλου προγράμματος» που θα αποσκοπεί στην αποκατάσταση κοινωνικών αδικιών και στην εμπέδωση μιας άλλης αντίληψης διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν είμαστε Νέα Δημοκρατία» αναμένεται να πει ο Αλέξης Τσίπρας.
Ως εκ τούτου, θα επισημάνει ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση και συγχρόνως θα μεριμνήσει για τη δημιουργία ενός δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος. Επίσης θα φροντίσει για την καλύτερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ προς όφελος των νέων επιστημόνων και των καινοτόμων εταιρειών.

Ο Πρωθυπουργός θα υποσχεθεί ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, θα διαβεβαιώσει ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι αδειοδοτήσεις των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και θα επαναλάβει ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Ειδικά για τη διαφθορά και τη διαπλοκή θα τονίσει ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες για πρόσβαση σε στοιχεία offshore εταιρειών και λογαριασμών στο εξωτερικό ούτως ώστε να εντοπιστεί το μαύρο χρήμα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι φτιάχνοντας το νέο κυβερνητικό σχήμα ο Πρωθυπουργός επέλεξε την αναβάθμιση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης με αρμοδιότητες ακριβώς τη διερεύνηση σκοτεινών υποθέσεων που αφορούν είτε τη διακίνηση μαύρου χρήματος είτε σκιές σκανδάλων.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει επίσης για στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και δημιουργία ενός προνοιακού συστήματος και θα αναγγείλει μεγάλες τομές στο εκπαιδευτικό σύστημα με έμφαση στην έρευνα και την τεχνολογία.