Τα πρώτα δείγματα γραφής –αλλά και χαρακτήρα –έδωσε ο νέος Πρόεδρος της Βουλής προτού καθήσει στον προεδρικό θώκο. Τι έκανε ο Νίκος Βούτσης; Ως παλιός αριστερός ψήφισε ανοιχτά λευκό χωρίς να έχει ενημερώσει για την κίνησή του ούτε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ούτε κάποιον άλλον. Διόλου τυχαίο πάντως αφού ο Βούτσης είναι του δόγματος πως «όταν πρόκειται για το πρόσωπό σου αφήνεις τους άλλους να σε ψηφίσουν».

Ο νέος Πρόεδρος εξελέγη με 181 ψήφους έναντι 113 λευκών και 3 άκυρων, σε σύνολο 297 ψηφισάντων. Στις θετικές ψήφους, οι 145 ήταν των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι 8 των ΑΝΕΛ –απουσίαζαν ο Πάνος Καμμένος και ο Νίκος Νικολόπουλος -, οι 9 της Ενωσης Κεντρώων και οι υπόλοιπες 19 βουλευτών των άλλων κομμάτων. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια, οι προτεινόμενοι για την Προεδρία της Βουλής αποσπούσαν στην ψηφοφορία ευρύτερη πλειοψηφία (ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξελέγη στο αξίωμα με 223 ψήφους και η Ζωή Κωνσταντοπούλου έσπασε το ρεκόρ με 235 ψήφους) σε μια κίνηση συναινετικής διάθεσης από τα άλλα κόμματα. Η απογοήτευση που προκάλεσε η θητεία της τέως Προέδρου, ωστόσο, ανέτρεψε αυτήν την έστω και πρόσφατη κοινοβουλευτική παράδοση. Δεν είναι τυχαίο ότι βουλευτές των κομμάτων που ψήφισαν λευκό υποστήριζαν χθες σε πηγαδάκια στη Βουλή πως μολονότι ο Βούτσης θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικός Πρόεδρος, δεν αναλαμβάνουν το ρίσκο να τον στηρίξουν μετά το προηγούμενο που άφησε η Ζωή.

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε για την εκλογή αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων του Σώματος, από τον ΣΥΡΙΖΑ Α’ αντιπρόεδρος εξελέγη ο Τάσος Κουράκης, Β’ αντιπρόεδρος ο Γιώργος Βαρεμένος και Γ’ αντιπρόεδρος η Τασία Χριστοδουλοπούλου. Ως Δ’ αντιπρόεδρος εξελέγη ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, ΣΤ’ αντιπρόεδρος ο Δημήτρης Κρεμαστινός από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και από το ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης Ζ’ αντιπρόεδρος. Η θέση του Ε’ αντιπροέδρου δεν πληρώθηκε αφού ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής Γιάννης Αϊβατίδης δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Κοσμήτορες της Βουλής εξελέγησαν οι βουλευτές Νάσος Αθανασίου, Γιώργος Πάντζας, Κώστας Κουκοδήμος και γραμματείς οι βουλευτές Αναστασία Γκαρά, Μάριος Κάτσης, Γιάννης Σαρακιώτης, Γιώργος Ψυχογιός και Γιάννης Κεφαλογιάννης. Ομοίως με τους αντιπροέδρους μία θέση γραμματέα δεν πληρούται καθώς ο υποψήφιος για αυτήν από τη Χρυσή Αυγή Νίκος Κούζηλος δεν έλαβε την απαιτούμενη πλειοψηφία.