Βλέμματα που δεν συναντήθηκαν και χάθηκαν στο άπειρο, δηλητηριώδη χαμόγελα και στοχευόμενες αιχμές εκατέρωθεν: oι σκηνές είναι βγαλμένες από τη χθεσινή ολιγόλεπτη τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Βουλής. Το σκηνικό αυτήν τη φορά δεν είχε ανθοδέσμες. Αγκαλιές δεν ανοίχτηκαν. Ούτε ανταλλάχτηκαν θερμές ευχές.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκλεισε τον κοινοβουλευτικό κύκλο της, ακριβώς όπως τον άνοιξε. Με αγέρωχο ύφος, εξήρε το έργο της και δήλωσε υπερήφανη για το γεγονός ότι «δεν παρέδωσε τα κλειδιά και τη σφραγίδα της Βουλής στους δανειστές». Είκοσι λεπτά άλλωστε πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας για την εκλογή του Νίκου Βούτση είχε φροντίσει να δει το φως της δημοσιότητας το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους για το τρίτο Μνημόνιο. Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής, από την άλλη, αρνήθηκε να πρωταγωνιστήσει στο επιδιωκόμενο σόου οξύνοντας την κατάσταση. Δεν απέφυγε όμως να απαντήσει στα διαδοχικά πυρά.

ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ. Η Κωνσταντοπούλου τού παρέδωσε το έργο των επιτροπών και εργασιών της Βουλής της προηγούμενης περιόδου –όπως η έκθεση της Ειδικής Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις Γερμανικές Οφειλές και οι εκθέσεις της Επιτροπής Αλήθειας –με την υπόδειξη «σας τα δίνω, για να μην παραπέσουν, όπως συνήθως γίνεται στο Δημόσιο και στις δημόσιες υπηρεσίες». Ο Βούτσης τα κράτησε για λίγα δευτερόλεπτα στα χέρια του και στη συνέχεια τα άφηνε ένα ένα στο τραπεζάκι δίπλα του.

Ωστόσο, δεν άφησε τη φράση της «σας εύχομαι καλή θητεία και είμαι βέβαιη ότι όλους θα μας κρίνει η Ιστορία» να πέσει κάτω. Πρώτα της υπενθύμισε ότι μέσα σε επτά μήνες ο λαός εκλήθη τρεις φορές στην κάλπη. Μετά υπογράμμισε ότι η νέα Βουλή θα αποφασίσει για τη συνέχιση ή και για την ανάθεση σε νέες επιτροπές κρίσιμων θεμάτων που αφορούν τη χώρα. Και στο τέλος ξεκαθάρισε ότι με την ευκαιρία της επίσημης και θεσμικής συνάντησής τους δεν θα ήθελε να υπάρξει οποιαδήποτε πολιτική αντιπαράθεση. Και αυτό γιατί όπως υποστήριξε: «Είναι αλήθεια ότι στο προηγούμενο διάστημα ακούστηκαν μερικές εκφράσεις οι οποίες θα οδηγούσαν σε οξύτατες αντιπαραθέσεις». Οπως όμως συμπλήρωσε ο νέος Πρόεδρος της Βουλής «αυτό δεν παίζει ρόλο, όλα έχουν καταγραφεί, τα έχει αποτιμήσει ο λαός μας. Θα κριθούμε πράγματι και κρινόμαστε καθημερινά κατ’ αρχήν από τον λαό μας κι ύστερα, κάποια στιγμή, και από την Ιστορία».

«ΧΩΡΙΣ ΤΥΠΟΛΑΤΡΙΕΣ». Μία πρόγευση είχε δώσει άλλωστε και νωρίτερα, στην πρώτη ομιλία του στην Ολομέλεια μετά την εκλογή του. Οταν επισήμανε ότι η Βουλή –με τις πολυσχιδείς δραστηριότητες και τις θεματικές που μπορεί να αναπτύξει –δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι υποκαθιστά φορείς, κινηματικές και πολιτικές δράσεις, πολιτιστικές και μιντιακές λειτουργίες αλλά και ότι στη νέα Σύνοδο το Κοινοβούλιο θα λειτουργήσει «χωρίς τυπολατρίες». «Δεν είμαστε καναλάρχες, δεν είμαστε ΜΚΟ, δεν είμαστε ινστιτούτα, ούτε δομές αλληλεγγύης και κοινωνικής δικτύωσης» είπε χαρακτηριστικά. Αλλά και στο σημείο που υποστήριξε ότι πρέπει να σταματήσει «το απαράδεκτο καθεστώς της ενοικίασης εργαζομένων και των εργολαβιών πάνω στις εργασιακές σχέσεις».

Κόντρα στην προκάτοχό του, ο νέος Πρόεδρος της Βουλής εμφανίστηκε αποφασισμένος να αντιμετωπιστούν ριζικά, όπως είπε, οι γενικευμένες επισφάλειες που δημιουργούνται από τη διαιώνιση συμβάσεων ορισμένου χρόνου αλλά και να καταργηθεί το καθεστώς της συστηματικής ανάθεσης σε εξωτερικές εταιρείες φιλέτων του Δημοσίου και εν προκειμένω της Βουλής. «Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να χάσουν από την οριστική ρύθμιση αυτών των θεμάτων που υποβαθμίζουν το εργασιακό καθεστώς και οδηγούν σε απαξίωση τη δουλειά τους και σε φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού απέναντι στη Βουλή και τους εργαζομένους συλλήβδην» ανέφερε.

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Ο Νίκος Βούτσης υποστήριξε επίσης ότι η Βουλή πρέπει να γίνει ένα ζωντανό εργαστήριο νομοθετικής δημιουργίας που θα προσλαμβάνει ευθέως τις παραγωγικές, κοινωνικές και πολιτικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και θα τις εκλογικεύει χωρίς να τις παραποιεί. «Πρέπει να ενισχυθεί η ουσιαστική και αδιαμεσολάβητη διασύνδεση του κοινοβουλευτικού με το κοινωνικό σώμα, να διευρυνθούν οι χρόνοι και τα εργαλεία διαβούλευσης» είπε και λίγο αργότερα πρόσθεσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η αναβάθμιση της Βουλής να επεκταθεί και στις σχέσεις με τους πολίτες με την οργάνωση ειδικής υπηρεσίας και εξωτερικού γραφείου, ενός είδους ΚΕΠ της Βουλής, για την άμεση πρόσβαση σε ό,τι ζητούν.