Τα νέα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας ορκίστηκαν το Σάββατο, σε μία τελετή που είχε λιγότερες εκπλήξεις και περισσότερα νέα πρόσωπα. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι οι νεοεισερχόμενοι βουλευτές αγγίζουν τους 70, με τους περισσότερους από αυτούς να προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από τα στιγμιότυπα που ξεχώρισαν στην πρωινή ορκωμοσία ήταν η επιλογή της Ντόρας Μπακογιάννη να αλλάξει θέση στην Ολομέλεια. Μετά από πολλά χρόνια η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός κατέβηκε από τα γαλάζια ορεινά έδρανα και κάθισε στην πρώτη σειρά, δίπλα στον Πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μειμαράκη. Η κίνησή της χαρακτηρίστηκε ως ιδιαιτέρως συμβολική, δεδομένων των εξελίξεων για την κούρσα της ηγεσίας.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο Βαγγέλης Μειμαράκης δεν χαιρετήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά όταν οι δυο τους συναντήθηκαν στο διάδρομο της Βουλής. Από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού ωστόσο, έσπευσαν να χαμηλώσουν τους τόνους, αποδίδοντας το γεγονός σε απλή σύμπτωση αλλά και στο γεγονός ότι εκείνη την στιγμή τον Αντώνη Σαμαρά είχε πλησιάσει για να του μιλήσει ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ενδεικτικός πάντως του τεταμένου κλίματος στη γαλάζια παράταξη είναι και ο διάλογος που είχε ο Βαγγέλης Μειμαράκης με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Είσαι στις ομορφιές σου» της είπε, όταν συναντήθηκαν στο διάδρομο έξω από τα γραφεία τους. Η Φώφη Γεννηματά αφού πρώτα τον ευχαρίστησε, τον ρώτησε αν κρατά δυνάμεις για την εσωκομματική μάχη. «Τώρα θα δεις τι εστί Μεϊμαράκης» της απάντησε – μεταξύ σοβαρού κι αστείου – ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στην Ολομέλεια, αίσθηση προκάλεσε η αργοπορημένη προσέλευση του Γιάννη Μιχελογιαννάκη. Ο βουλευτής Ηρακλείου μπήκε στην αίθουσα με καθυστέρηση 40 λεπτών.

Θρησκευτικό – πολιτικό όρκο

Στην σημερινή ορκωμοσία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έδωσαν θρησκευτικό και όχι πολιτικό όρκο ξεπέρασαν τους δεκαπέντε. Ανάμεσα τους και οι υπουργοί Υποδομών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης και Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Πολιτικό όρκο έδωσαν τα 2/3 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ – εκτός από τη Λιάνα Κανέλλη – αλλά και του Ποταμιού – πλην της Κατερίνας Μάρκου και του Ιάσονα Φωτήλα. Στο Κοράνι ορκίσθηκαν οι βουλευτές Χουσεΐν Ζεϊμπέκ από τον ΣΥΡΙΖΑ και Αχμέτ Ιλχάν από το Ποτάμι. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά έδωσε πολιτικό όρκο.

Ο μοναδικός πρώην Πρόεδρος της Βουλής που παρακολούθησε την ορκωμοσία ήταν ο Δημήτρης Σιούφας. Μεταξύ άλλων από τα έδρανα των κυβερνητικών αξιωματούχων παρακολούθησαν την τελετή η τέως υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου αλλά και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Στον τελευταίο μάλιστα, ο βουλευτής της ΝΔ Δημητρης Κυριαζίδης φέρεται να είπε όταν τον είδε στο Εντευκτήριο «εσύ έφυγες νωρίς και σώθηκες».

Ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Βουλής

Το πρωί (11:00) της Κυριακής, η Βουλή θα εκλέξει τον πρόεδρό της και σε ξεχωριστή συνεδρίαση τους αντιπρόεδρους, τους κοσμήτορες και τους γραμματείς.

Για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ, προτείνει τον Νίκο Βούτση. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δήλωσε ότι οι βουλευτές της ΝΔ θα κινηθούν κατά συνείδηση στο θέμα της ψήφισης ή

μη του κ. Βούτση.

Κατά συνείδηση θα ψηφίσουν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης είχε θέσει συγκεκριμένους όρους για να στηρίξει τον Νίκο Βούτση.

Υπέρ του «συμπαθούς συναδέλφου μηχανικού» -όπως είπε- Νίκου Βούτση τάχθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Αφού εκλεγεί ο νέος πρόεδρος και αναγνώσει τις προγραμματικές του δηλώσεις από την Ολομέλεια, στη 1:30 το μεσημέρι θα διεξαχθεί η συνεδρίαση για την εκλογή των λοιπών μελών του νέου Προεδρείου.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού της Βουλής, τo Πρoεδρείo απαρτίζεται από τoν πρόεδρo, επτά αντιπρoέδρoυς, τρεις κoσμήτoρες και έξι γραμματείς.

Οι πρώτος, δεύτερος και τρίτος αντιπρόεδροι, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΣΥΡΙΖΑ).

Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΝΔ). Θα προταθεί ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (Χρυσή Αυγή).

Κατά τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ο προτεινόμενος από την Χρυσή Αυγή για αντιπρόεδρος δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους με αποτέλεσμα να μην εκπροσωπείται στο προεδρείο η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική δύναμη. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και αυτή τη φορά.

Ο έκτος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ). Θα προταθεί ο Δημήτρης Κρεμαστινός.

Ο έβδομος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΚΚΕ). Το κόμμα θα προτείνει και πάλι τον Γιώργο Λαμπρούλη.

Η διαδικασία της εκλογής διεξάγεται στην Ολομέλεια μυστικά με κάλπη στην οποία προσέρχονται οι βουλευτές και ψηφίζουν τον προτεινόμενο πρόσωπο της αρεσκείας τους για το αξίωμα των μελών του προεδρείου της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών (151).

Υπενθυμίζεται ότι η απερχόμενη Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είχε εκλεγεί λαμβάνοντας τον αριθμό-ρεκόρ των 235 ψήφων.

Για την εκλογή αντιπροέδρου της Βουλής, απαιτούνται 75 ψήφοι του Σώματος.