Οποια προαπαιτούμενα και αν κλειδώσουν στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group για να ξεκλειδώσουν 3 δισ. ευρώ τις επόμενες τριάντα ημέρες, το στοίχημα είναι δύσκολο.

Οι μνημονιακές δεσμεύσεις είναι σκληρές. Ασφαλιστικό, εργασιακό, αύξηση φόρων για τους αγρότες και όσους εισπράττουν ενοίκια, ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο το οποίο μοιραία θα οδηγήσει ορισμένους δημοσίους υπαλλήλους σε νέα μείωση αποδοχών, εξουδετέρωση της βόμβας των 100 δισ. ευρώ στο μέτωπο των κόκκινων δανείων με εμπλοκή ξένων ομάδων επενδυτών.

Οι δανειστές είναι σαφείς ότι λεφτά στην Ελλάδα δεν πρόκειται να δοθούν αν δεν ικανοποιηθούν δύο δέσμες προαπαιτουμένων για την αποδέσμευση 2+1 δισ. ευρώ και η κλεψύδρα έχει ήδη γυρίσει.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, την ημέρα ανάληψης των νέων καθηκόντων του στο κυβερνητικό σχήμα, ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στην υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων έχοντας καλύψει ήδη το 61% των απαιτούμενων ενεργειών. Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ», δεν φαίνεται να συμμερίζεται την ελληνική αισιοδοξία.

Ο αρθρογράφος του γερμανικού περιοδικού, επικαλούμενος εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ, αναφέρει ότι τα δύο τρίτα των μεταρρυθμίσεων βρίσκονται μόνο στα χαρτιά και διαπιστώνεται μεγάλο έλλειμμα υλοποίησης λόγων εκλογών το οποίο εντέλει βάζει σε κίνδυνο την ομαλή εισροή των 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η αξιολόγηση η οποία είχε προγραμματιστεί αρχικά για τον Οκτώβριο μπορεί να ολοκληρωθεί τελικά τον Δεκέμβριο (όπως έχουν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ», δεν αναμένεται ολοκλήρωσή της πριν από τα τέλη του έτους, σύμφωνα με πηγές των δανειστών).

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι πιθανό να προκύψουν προβλήματα στο χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, για το οποίο τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επιδιώκουν ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Κοινοτικές πηγές συνδέουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εγείροντας έτσι κινδύνους ενεργοποίησης της κοινοτικής οδηγίας (την 1η Ιανουαρίου) για το bail in των τραπεζών, με μετάθεση των βαρών των κεφαλαιακών αναγκών στις πλάτες μετόχων, ομολογιούχων και καταθετών αν δεν βγει το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
«Οι Ελληνες θέλουν ανακεφαλαιοποίηση πριν από το τέλος του έτους, αλλά αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση δεδομένο, εξαρτάται από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Υπάρχουν προαπαιτούμενα, μετά η εφαρμογή τους, μετά ο έλεγχος της εφαρμογής και μετά η εκταμίευση των υπόλοιπων 15 δισ. για τις τράπεζες ή των 2+1 δισ. από την πρώτη δόση» ανέφερε χθες κοινοτικός αξιωματούχος.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή πάντως, «δεν υπάρχει δογματισμός για το τι θα πάει στο δεύτερο σετ και τι στον πρώτο έλεγχο του προγράμματος, αλλά δεν έχω συναντήσει έναν άνθρωπο που να λέει ότι κάποιο από τα διαρθρωτικά ορόσημα δεν είναι σημαντικό».
Οι μνημονιακές δεσμεύσεις για το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, οι οποίες αποτελούν τη μαγιά για τον τελικό κατάλογο των προαπαιτουμένων και τις δύο δόσεις (2 δισ. ευρώ έως τα μέσα Οκτωβρίου και 1 δισ. ευρώ έως τις αρχές Νοεμβρίου) είναι ιδιαίτερα σκληρές κυρίως στο μέτωπο του Ασφαλιστικού, του φορολογικού και των κόκκινων δανείων.
Μεταξύ άλλων το Μνημόνιο προβλέπει:

Επικουρικές συντάξεις. Αποκλειστική χρηματοδότηση όλων των επικουρικών ταμείων από ίδιες εισφορές. Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να καλυφθούν τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων χωρίς κρατική χρηματοδότηση ή εναλλακτικά θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Υπαγωγή όλων των επικουρικών συντάξεων στο ΕΤΕΑ. Το «μεγάλο» Ασφαλιστικό οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έρθει έως το τέλος του έτους.
Αγρότες. Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό ντίζελ (σταδιακή κατάργηση των επιστροφών φόρου) από τα 66 στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο από την 1η Οκτωβρίου 2015 και στα 330 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου 2016. Σταδιακή αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 13% στο 20% για το 2016 και το 26% το 2017.
Ενοίκια. Αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 11% (για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ) σε 15% και από το 33% (για άνω των 12.000 ευρώ) σε 35%.

Ενιαίο μισθολόγιο. Μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Ιδιωτικοποιήσεις. Δεσμευτική ημερομηνία υποβολής προσφορών για τον ΟΛΠ.
Τράπεζες. Νέος νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στον οποίο θα περιγράφεται και η λύση στον γρίφο των κόκκινων δανείων. Ηδη η διοίκηση του ΤΧΣ έχει προλειάνει το έδαφος για την έλευση ξένων funds τα οποία θα εμπλακούν στην είσπραξη όσο το δυνατόν περισσότερων κεφαλαίων από τα κόκκινα δάνεια των 100 δισ. ευρώ.
Ενέργεια. Μείωση μεριδίου ΔΕΗ στην αγορά λιανικής μέσω δημοπρασιών λιγνιτικής ισχύος, ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ ή ισοδύναμα μέτρα.
Εργασιακά. Διαβούλευση για ομαδικές απολύσεις και συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ. Απελευθέρωση αγορών (ψωμί και γάλα), παρεμβάσεις στην αγορά καυσίμων.

Προϋπολογισμός. Διαρθρωτικά μέτρα τα οποία θα αποφέρουν 0,75% του ΑΕΠ ή περίπου 1,4 δισ. ευρώ για το 2017 και 0,25% του ΑΕΠ (ή περίπου 450 εκατ. ευρώ) για το 2018 στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το οποίο κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή.