Στις επόμενες 100 ημέρες της κυβέρνησης Τσίπρα που θα καθορίσουν το κατά πόσον η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι πιστωτές της αναφέρεται σε δημοσίευμά του το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Το δημοσίευμα που τιτλοφορείται «Ο Τσίπρας κέρδισε, τώρα σημαντικές μεταρρυθμιστικές προκλήσεις περιμένουν Ελλάδα» αναφέρει πως η νέα κυβέρνηση συνασπισμού έχει 100 κρίσιμες ημέρες για να εφαρμόσει πολλές σημαντικές πτυχές του προγράμματος προσαρμογής της χώρας.

Ενρ4ικτικώς τονίζει πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση πρέπει να συντάξει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, τη δημοσιονομική στρατηγική τριών ετών, να επιταχύνει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, τη συγχώνευση ασφαλιστικών ταμείων, την ιδιωτικοποίηση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, να προχωρήσει με μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση με αλλαγές σε άμεση και έμμεση φορολογία, να επιβάλλουν αυξημένη φορολόγηση στους αγρότες και να προχωρήσει στη δημιουργία του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων που θα διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δισ. ευρώ.

Το CNBC εστιάζει στις πληροφορίες που αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας προτίθεται να δημιουργήσει ένα υπουργείο για να συντονίζει την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης, ενώ υποστηρίζει πως τα επώδυνα μέτρα αναμένεται να δοκιμάσουν τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού.

Κατά το δημοσίευμα η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα είναι ένα βασικό ζήτημα των επομένων εβδομάδων με σοβαρό αντίκτυπο στην ελληνική κοινή γνώμη. Όπως αναφέρεται, «μια καλή συμφωνία για το χρέος θα μπορούσε να προσφέρει στον Τσίπρα πολύτιμο πολιτικό χρόνο, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο χρόνο» και προσθέτει πως από το 2010, όταν η Ελλάδα έλαβε το πρώτο δάνειο διάσωσης, έχει αλλάξει επτά πρωθυπουργούς.