Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει τώρα να προχωρήσει σε πράξεις και να ξεκινήσει επιτέλους τις μεταρρυθμίσεις που για καιρό αναβάλλονταν με τρικ, δήλωσε για το εκλογικό αποτέλεσμα ο γενικός γραμματέας του Οικονομικού Συμβουλίου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Βόλφγκανγκ Στάιγκερ. Προειδοποίησε μάλιστα ότι η κατανόηση των εταίρων έχει εξαντληθεί πλήρως.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΚΟ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) για τα εξωτερικά θέματα Γιούργκεν Χαρντ επισημαίνει στην εφημερίδα Der Tagesspiegel: «Βασίζομαι στο ό,τι ως αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, τα κόμματα τα οποία στήριξαν στην Βουλή τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεργαστούν τώρα και στην κυβέρνηση», για να προσθέσει ότι σ’ αυτήν την περίπτωση δεν εμποδίζει πλέον τίποτα τη μεταρρύθμιση της χώρας.

Το εκλογικό αποτέλεσμα σχολίασε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag Νόρμπερτ Ρέντγκεν μιλώντας στη Rheinische Post. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στις προηγούμενες εκλογές, «αυτήν τη φορά ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε και έλαβε εντολή μεταρρυθμίσεων».