Για τον σημαντικό ρόλο που παίζει από εδώ και πέρα το μήνυμα που στέλνει στην Ευρώπη το σημερινό (χθεσινό) εκλογικό αποτέλεσμα για μια σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στην Κουμουνδούρου.

Ο κ. Τσίπρας θα ορκιστεί Πρωθυπουργός σήμερα (Δευτέρα) το απόγευμα προς βράδυ, και το βράδυ της Τρίτης θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση. Καθώς ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει δηλώσει δημόσια ότι στηρίζει και άρα υπάρχει πλειοψηφία, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η διερευνητική εντολή θα μετατραπεί ουσιαστικά σε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Νωρίτερα, σήμερα το μεσημέρι, περίπου στη μία, ο κ. Τσίπρας θα έχει κομματική συνεδρίαση.

Την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό, όπου θα εκπροσωπήσει και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, όπως του ζήτησε κατά το συγχαρητήριο τηλεφώνημα που του έκανε, καθώς θα βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Ενόψει της Συνόδου, ο κ. Τσίπρας είχε εκτενή ενημερωτική επικοινωνία με τον υπηρεσιακό αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννη Μουζάλα. Ο κ. Τσίπρας θα κινηθεί στην Σύνοδο στην ίδια γραμμή που κινήθηκε και στις προηγούμενες συνόδους, στην λογική της θεσμοθέτησης του relocation και του επιμερισμού των βαρών.

Συνάντηση με Ομπάμα

Την ερχόμενη Κυριακή, ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις ΗΠΑ για τη σύνοδο του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο της Συνόδου θα υπάρξει δεξίωση των ηγετών, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να συναντήσει τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Σε συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις στον απόηχο των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι μετά τα εσωκομματικά προβλήματα που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση είναι πλέον συμπαγής, εκτιμώντας ότι ενδέχεται αναταράξεις να υπάρξουν σε άλλους χώρους, στην αντιπολίτευση.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δεν υπάρχει πια «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» αλλά η συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση, και σημειώνει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτή κερδίζει έδαφος το οποίο και πρέπει να διευρυνθεί και στο πλαίσιο του οποίου θα δοθούν μάχες.

Κεντρική και πρώτη μάχη είναι εκείνη για το χρέος, για την οποία ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν την προσπάθεια. Οπως έχει πει ξανά, θα προτείνει να φτιαχτεί ένα συμβούλιο για τα ευρωπαϊκά θέματα, στο μοντέλο του εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής, όπου να συμμετέχουν θεσμικά εκπρόσωποι των κομμάτων, να έχει ενημερωτικό ρόλο και να κατατίθενται προτάσεις. Ωστόσο, σημειώνεται ότι η στρατηγική ανήκει στην κυβέρνηση και πηγάζει από τη λαϊκή εντολή που έχει λάβει.

Συγχαρητήρια από Καραμανλή

Τον κ. Τσίπρα συνεχάρησαν ξένοι ηγέτες, ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και πρόεδροι των κομμάτων. Ειδικότερα, οι Φ. Ολάντ (ο οποίος του είπε ότι θα έρθει στην Ελλάδα), Μ. Ρέντσι, Β. Φάιμαν, Μ. Σουλτς, Ν. Αναστασιάδης. Επιπλέον, τον συνεχάρη ο πρόεδρος της ΝΔ και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καθώς επίσης και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και ο Φώτης Κουβέλης. Ο κ. Τσίπρας δέχτηκε συγχαρητήριο γραπτό μήνυμα από τον Κώστα Καραμανλή και αργά το βράδυ από τον επικεφαλής του Ποταμιού. Κατά την επικοινωνία του με την κ. Γεννηματά, η οποία τον πήρε τηλέφωνο για να τον συγχαρεί, ο κ. Τσίπρας της είπε να συζητήσουν και εκείνη απάντησε ότι δεν είναι ώριμη τώρα μια συνεργασία και πως θα ασκήσει μια δημιουργική αντιπολίτευση.

Ως προς το αποτέλεσμα που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι προφανώς περίμενε πως ο λαός θα επιβραβεύσει την προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση γιατί ήταν έντιμη και ειλικρινής και πως τώρα η κυβέρνηση διαθέτει λαϊκή εντολή για να προχωρήσει σε πραγματικές συνθήκες. Ο ίδιος δεν πίστεψε ποτέ στο «ντέρμπι» με τη ΝΔ που έδιναν ορισμένες δημοσκοπήσεις, πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις κομματικές διεργασίες, θα ζητήσει να υπάρξει μια πολύ σοβαρή και συντεταγμένη διαδικασία ανασυγκρότησης, και συνέδριο αρχές του επόμενου χρόνου, ίσως την άνοιξη, με στόχο όλο αυτό το λαϊκό κομμάτι που έχει πια στενή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτίζεται μαζί του να ενταχθεί και στο κόμμα. Στάθηκε ιδιαίτερα στα μεγάλα ποσοστά της νεολαίας που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του γι’ αυτό το γεγονός.

Ο εναγκαλισμός με τον Πάνο Καμμένο στην Κλαυθμώνος

Με την κοινή εμφάνιση και τον εναγκαλισμό του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο στην πλατεία Κλαυθμώνος την Κυριακή το βράδυ, επισημοποιήθηκε η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

«Αισθάνομαι δικαιωμένος γιατί ο λαός έδωσε καθαρή εντολή να παλεύουμε και μέσα και έξω από τη χώρα. Ο λαός έδωσε καθαρή εντολή να ξεμπερδεύουμε με όσα μας κρατάνε κολλημένους στο χθες», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας εν μέσω πανηγυρισμών για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τώρα μπορούμε να συνεχίσουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε το Γενάρη. Καταφέραμε η ελληνική σημαία να κυματίζει σε όλες τις πλατείες της Ευρώπης. Σήμερα η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός είναι συνώνυμα της περηφάνιας και του αγώνα».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η εντολή που έδωσε ο ελληνικός λαός είναι για κυβέρνηση τετραετίας, προσθέτοντας ότι «ο

ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει. Αυτό το αποτέλεσμα δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά στα λαϊκά στρώματα».

Αμέσως μετά ο Πάνος Καμμένος ανέβηκε στην εξέδρα και χαιρέτισε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα το συγκεντρωμένο πλήθος.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προχωράμε μαζί για να συνεχίσουμε όσα ξεκινήσαμε το Γενάρη», ευχαριστώντας τον κ. Καμμένο.

«Η νίκη ανήκει στον λαό»

Στον χαιρετισμό του ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια καθαρή νίκη που ανήκει στον λαό. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε σκληρή και δύσκολη μάχη και σημείωσε ότι αισθάνεται δικαιωμένος, καθώς όπως είπε ο λαός έδωσε εντολή «να ξεμπερδεύουμε με όσα μας κρατάνε στο χθες».

Για τη νέα διακυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχουμε μπροστά μας δυσκολίες, αλλά και στέρεο έδαφος, έχουμε προοπτική για ανάπτυξη, η οποία μπορεί να έρθει με πολύ δουλειά, σχέδιο, πείσμα και αγώνα για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο.

Παράλληλα, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η νέα εντολή, είναι επίσης «μια κρυστάλλινη εντολή» να ξεμπερδεύουμε με την φαυλότητα και το παλιό καθεστώς της διαφθοράς και της διαπλοκής και όπως είπε, θα κριθούμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια πόσο αποτελεσματικοί θα είμαστε.