Το πολιτικό σκηνικό παραμένει ρευστό, λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, όπως επιβεβαιώνουν οι δημοσκοπήσεις.

Κάπα Research: Στο 0,6% η διαφορά υπέρ της ΝΔ

Οριακό προβάδισμα της τάξης του 0,6% δίνει στο ΣΥΡΙΖΑ δημοσκόπηση για λογαριασμό της ιστοσελίδας tovima.gr που διεξήχθη στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει την προτίμηση του 29% των ερωτηθέντων έναντι 28,4% της ΝΔ.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 6,7% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 5,9% το ΚΚΕ με 5,5%, το Ποτάμι με 5% και η Λαϊκή Ενότητα με 3,5%.

Στο όριο εισόδου στη Βουλή βρίσκονται η Ένωση Κεντρώων με 3,2% και οι ΑΝΕΛ με 3%.

Αντίστοιχα οριακό είναι και το προβάδισμα του Αλέξη Τσίπρα έναντι του Ευάγγελου Μειμαράκη στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με 36,5% έναντι 35,1%.

Το ίδιο ισχύει και ως το ποια κυβέρνηση θεωρούν καταλληλότερη για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας.

Η κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 37,4% των προτιμήσεων, έναντι 35,7% μιας κυβέρνησης με κορμό της ΝΔ.

Σημαντική διαφορά υπάρχει στην παράσταση νίκης όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται από το 55,6% ότι θα κερδίσει τις εκλογές, έναντι 30,5% της ΝΔ.

Διαβάστε αναλυτικά τη δημοσκόπηση της Κάπα Research

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Γαλάζιο προβάδισμα 0,5%

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε μεταξύ 14-15 Σεπτεμβρίου, σε δείγμα 2.214 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 1.072 ερωτήθηκαν μετά τη διεξαγωγή του δεύτερου ντιμπέιτ, η ΝΔ κερδίζει δυόμισι εκατοστιαίες μονάδες και συγκεντρώνει 30%, ποσοστό που την φέρνει οριακά μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος συγκεντρώνει 29,5%, κερδίζοντας μια μονάδα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα του ίδιου ερευνητικού ινστιτούτου.

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Χρυσή Αυγή, με 6,5%, ενώ μάχη για την τέταρτη θέση δίνουν ΚΚΕ με 5,5%, ΠΑΣΟΚ με 5% και Ποτάμι, επίσης με 5%. Ακολουθεί η Ένωση Κεντρώων με 4%, ενώ η Λαϊκή Ενότητα συγκεντρώνει ποσοστό 3%, που είναι απολύτως οριακό για την είσοδό της στην επόμενη Βουλή, από την οποία πιθανότατα θα απουσιάζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που είναι στο 2,5%.

Αναποφάσιστοι – αποχή

Από τα πλέον ενδιαφέροντα ευρήματα της μέτρησης είναι ότι, όσο πλησιάζουμε προς την κάλπη, το ποσοστό των αναποφάσιστων μειώνεται και πέφτει στο 6% από 8% που ήταν στην τελευταία αντίστοιχη σφυγμομέτρηση.

Προκύπτει επίσης από την ανάλυση των στοιχείων της μέτρησης για την αποχή, που υπολογίζεται ότι μπορεί να φθάσει στο 11%, ότι ένα μεγάλο μέρος, ήτοι το 28%, προέρχεται από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για όσους ψήφισαν ΝΔ είναι μόλις 8%.

Απόλυτο ντέρμπι και ισοπαλία ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Pusle για το pontiki.gr όπου ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συγκεντρώνουν από 28%.

Στη συγκεκριμένη έρευνα η ΧΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έχουν από 6,5%, το Ποτάμι και το ΚΚΕ από 5%, η Λαϊκή Ενότητα 3,5%, η Ένωση Κεντρώων 3% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,5%.

Οριακό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, με διαφορά 0,3% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφει έρευνα της Metron Analysis για την εφημερίδα Παραπολιτικά, που κυκλοφορεί την Παρασκευή.

Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 31,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 31,6%, η ΧΑ 6,7%, το ΚΚΕ 6,2%, το Ποτάμι 5,9%, το ΠΑΣΟΚ 5,2%, η Ένωση Κεντρώων 3,6%, η Λαϊκή Ενότητα 3,4% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,7%.

Αντίστροφη εικόνα ως προς τους δύο «μονομάχους» παρουσιάζει γκάλοπ της Alco για το newsit.gr, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 0,3% της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 25,3%, η ΝΔ 25%, η ΧΑ 6,2%, το ΚΚΕ 5,7%, το ΠΑΣΟΚ 4,7%, το Ποτάμι 4,2%, η Ένωση Κεντρώων 3,7% και οι ΑΝΕΛ στο όριο του 3%.

Ισχυρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, της τάξεως του 3,6%, καταγράφει δημοσκόπηση της e-voice για το dikaiologitika.gr.

Στη μέτρηση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 29%, η ΝΔ 25,4%, η ΧΑ 7,2%, το Ποτάμι 5,1%, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ από 5%, η Λαϊκή Ενότητα 4,2%, οι ΑΝΕΛ 3,1% και η Ένωση Κεντρώων 2,6%.

Αντιθέτως, ισχυρό προβάδισμα στη ΝΔ, της τάξεως του 2%, δίνει στη ΝΔ γκάλοπ της εταιρείας Interview για τη Βεργίνα Τηλεόραση.

Στην πρόθεση ψήφουο ΣΥΡΙΖΑ έχει 28%, η ΝΔ 30%, η Χρυσή Αυγή 5%, το Ποτάμι 4,5%, το ΚΚΕ 6%, το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 6% οι ΑΝΕΛ: 2,5%, η Λαϊκή Ενότητα 2,5% και η Ενωση Κεντρώων 4%.