h «Αποκάλυψη τώρα» είναι μία από τις γνωστότερες αντιπολεμικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, η οποία διαδραματίζεται στη ζούγκλα του Βιετνάμ. Στη ζούγκλα της εγχώριας πολιτικής, ωστόσο, το σκηνικό –παραμονές εκλογών –δείχνει πολεμικό. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά τη δική του επιχείρηση «αποκάλυψη τώρα» σε μία προσπάθεια να ξεγυμνώσει πολιτικά τη Νέα Δημοκρατία, καταδεικνύοντας ότι ούτε πρόγραμμα διαθέτει ούτε τρόπο για να εφαρμόσει το Μνημόνιο που ψήφισε μαζί με τα λοιπά κόμματα στις 14 Αυγούστου.

Στην Κουμουνδούρου έχουν αντιληφθεί ότι μέχρι στιγμής ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στρώνει τον πολιτικό του λόγο πάνω στην ανακολουθία των πεπραγμένων της διακυβέρνησης Τσίπρα και στους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που εκ των πραγμάτων προκαλεί αμηχανία στην πρώην κυβέρνηση. Και μέχρι τώρα τα έχει πάει σχετικά καλά. Ομως το επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να αναστρέψει την εικόνα χτίζοντας πάνω στην ένδεια προγράμματος του αντιπάλου. Και θα αρχίσει να ζητάει επίμονα από τη Συγγρού και τον αρχηγό της να αποκαλύψουν το πρόγραμμα της γαλάζιας παράταξης μαζί με διασαφηνίσεις σε θέματα που αγγίζουν τις ευαίσθητες χορδές της κοινωνίας.

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ. Για παράδειγμα, ο αρχηγός της ΝΔ θα κληθεί από τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει εάν θα απελευθερωθούν οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, εάν θα ακυρωθούν οι προσλήψεις των καθαριστριών και των σχολικών φυλάκων, εάν θα βρεθούν ισοδύναμα για να αναιρεθούν μέτρα του Μνημονίου και εάν θα ξεπουληθεί ολόκληρη η δημόσια περιουσία στο πνεύμα ενός άκρατου νεοφιλελευθερισμού. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι άγνωστο εάν θα πάρει απαντήσεις. Ομως, σύμφωνα με τους επιτελείς της Κουμουνδούρου, ζητούμενο σε αυτό τον προεκλογικό αγώνα είναι να βρεθεί και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης απολογούμενος. Οχι μόνο γιατί είναι εκφραστής του παλιού, αλλά επιπλέον διότι, όπως θα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, επενδύει την προεκλογική του καμπάνια αποκλειστικά στο να σχολιάζει τον πολιτικό του αντίπαλο χωρίς να αναφέρεται στο δικό του «όραμα».

Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στον στόχο της αυτοδυναμίας γνωρίζοντας εν τούτοις πως όσο οι δημοσκοπήσεις θα δείχνουν το κόμμα του χαμηλά τόσο θα απομακρύνεται από αυτόν. Ωστόσο, στην παρούσα φάση τον διευκολύνει στην επιχειρηματολογία του για τις συνεργασίες. Στην Κουμουνδούρου κατανοούν ότι το ίδιο ακόμη βράδυ των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας θα πιεστεί για μετεκλογικές συνεργασίες. Και από το εσωτερικό της χώρας και από τους έξω. Ωστόσο, απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδέα του «μεγάλου συνασπισμού». Κοινώς αποτάσσεται κάθε σχέδιο που εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίζει συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία. Λογικό αφού όλη η προεκλογική του ρητορεία στηρίζεται στον ξορκισμό του παλιού, του παλαιοκομματισμού και όσων κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια, αυτών που «τους έδιωξε ο ελληνικός λαός και θέλουν να επιστρέψουν από το παράθυρο».

ΕΛΙΓΜΟΙ. Επομένως, προτάσσοντας την αυτοδυναμία αποδυναμώνει θεωρητικά την κριτική που σχετίζεται με την άρνηση της Κουμουνδούρου να υποκύψει από τώρα στην προοπτική των συνεργασιών, πρωτίστως με τη Νέα Δημοκρατία και όσα πρεσβεύει ως συντηρητική παράταξη.

Εκ των πραγμάτων, στον δρόμο προς τις κάλπες ο Τσίπρας κάνει ελιγμούς ή διαφοροποιεί ελαφρώς τις θέσεις του. Δεν είναι τυχαίο ότι στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη επέλεξε να αφήσει μια χαραμάδα για μετεκλογική συνεργασία και με το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι εάν η πρόεδρος του κόμματος δεν έπαιρνε τις θέσεις της ΝΔ και εάν η ίδια φρόντιζε να απαλλαγεί από τα βαρίδια του κόμματός της, π.χ. τον Βαγγέλη Βενιζέλο, τότε θα υπήρχε η πιθανότητα για τους δύο χώρους να βρουν κοινό μονοπάτι.

Σταθερά η Κουμουνδούρου διατηρεί την πόρτα ανοιχτή προς τους Ανεξάρτητους Ελληνες και μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη κι αν οι ΑΝΕΛ δεν μπουν στη Βουλή, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίζει κυβέρνηση θα έβαζε ένα ή δύο στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο νέο σχήμα. Με Το Ποτάμι στην παρούσα φάση οι σχέσεις είναι παγωμένες και όπως όλα δείχνουν δεν θα αναθερμανθούν πριν ανοίξουν οι κάλπες.