Εξω από το γραφείο του, στο νούμερο 22 της Σεβαστουπόλεως, στήνονται διαρκώς μίνι συσκέψεις επί παντός επιστητού. Οι συνεργάτες του πηγαινοέρχονται μεταξύ των δύο κτιρίων της κομματικής έδρας –που βρίσκονται από τη μια και από την άλλη πλευρά του δρόμου –χωρίς να αποχωρίζονται το απαραίτητο αξεσουάρ, το κινητό τους τηλέφωνο. Είναι οι τέταρτες κάλπες τους σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο.

Κι όμως, ακόμη διακρίνεται στη γλώσσα του σώματος των μελών του στενού αρχηγικού επιτελείου η αγωνία του πρωτάρη. Ισως, βέβαια, να ευθύνονται και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Τα ποσοστά του Ποταμιού τούς έχουν προβληματίσει όλους, του Σταύρου Θεοδωράκη μη εξαιρουμένου.

Παρ’ όλα αυτά, δύο μόλις εβδομάδες πριν από τις εκλογές δηλώνει αισιόδοξος στα «ΝΕΑ». Επιμένει στα περί διαφορετικότητας του Ποταμιού και δεν αποκλείει ακόμη κι έναν μεγάλο συνασπισμό μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει πει ποτέ ότι θα συνεργαστεί οπωσδήποτε με το πρώτο κόμμα. Τα βέλη του κατευθύνονται και προς τις δύο πλευρές.

Για όσους πάντως τον παρακολουθούν ανελλιπώς δεν θα περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η ευνοϊκή του διάθεση απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα είναι πια μακρινό παρελθόν. Οσο για το μότο του αυτήν την προεκλογική περίοδο; Εμπνευσμένος από το συριζαϊκό «πρώτη φορά Αριστερά» προτάσσει το «πρώτη φορά σοβαρά».

Συνεχίζετε να διαχωρίζετε εαυτούς από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επειδή «ανήκουν στο παλαιό κομματικό σύστημα»;

Μα το φωνάζουν κάθε ημέρα οι αρχηγοί τους. Ανακυκλώνουν ψέματα, υπόσχονται πολιτικές που γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να υλοποιήσουν, όπως το παράλληλο πρόγραμμα που ανακάλυψε δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν σας κρύβω ότι κι εγώ δεν περίμενα από τον κ. Τσίπρα να ακολουθήσει τόσο γρήγορα και σε τόσο μεγάλο βαθμό τους προκατόχους του.

Ελεγα ότι θα άντεχε έναν χρόνο, άντε κάποιους μήνες. Αντ’ αυτού με το «καλημέρα σας» είχαμε βουτιά στην παλαιά πολιτική. Ψέματα, προσωπικές πολιτικές και τακτοποίηση ημετέρων. Μόνο στην προπαγάνδα ήταν άφταστοι. Οσο για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μας υπόσχονται ότι αυτή τη φορά δεν θα επαναλάβουν τα λάθη που κάνουν 40 χρόνια. Ποιος τους πιστεύει;

Πώς όμως θα κυβερνήσετε μαζί τους; Τι όρους θα βάλετε;

Ανάλογα την εκλογική μας δύναμη θα απαιτήσουμε μια συμφωνία για κάθε μείζον θέμα. Με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, κοστολογημένο και συνεχή παρακολούθηση από μέρους μας. Αν πάντως κάποιοι θέλουν να στήσουν μια κυβέρνηση πάνω στη νοοτροπία των προηγούμενων κυβερνήσεων «να βάλουμε τους δικούς μας –συγγενείς, κομματικά στελέχη, εκπροσώπους συντεχνιών και συμφερόντων» και ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει, Το Ποτάμι δεν θα γίνει συνένοχος.

Εχετε δηλώσει επίσης ότι θα συνεργαστείτε με το πρώτο κόμμα, είτε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η ΝΔ. Δεν έχουν καμία διαφορά πολιτικά αυτά τα δύο κόμματα;

Δεν έχουμε πει ότι θα συνεργαστούμε οπωσδήποτε με το πρώτο κόμμα. Αλλωστε είναι πιθανόν να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ. Μην τους ακούτε που το διαψεύδουν. Το κάνουν για να συσπειρώσουν τους κομματικούς τους στρατούς.Οχι ότι δεν έχουν διαφορές. Εχουν. Ομως όταν οι κομματικοί μηχανισμοί είναι υποχρεωμένοι να συνεργαστούν, επιλέγουν συνήθως κάτι παλιό, που είναι σίγουρο ότι δεν έχει αντιστάσεις. Αυτό που έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Τους ένωσαν οι ίδιοι στόχοι. Η άλωση του κράτους, η εξυπηρέτηση συντεχνιών, καθώς και μικρών και μεγάλων συμφερόντων.

Ταχθήκατε κατά τωνπρόωρωνεκλογών.Στις διερευνητικές εντολές, όμως, υποστηρίξατε ότι ήταν αδύνατο να προκύψει κυβέρνηση από την προηγούμενη Βουλή.Γιατίμετά τις εκλογέςθα είναι καλύτερες οι συνθήκες για τη συγκρότηση κυβέρνησης;

Μα όταν αντιδρά το πρώτο κόμμα και αυτοί που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό στη Βουλή είναι 120 βουλευτές τι κυβέρνηση μπορεί να προκύψει; Μετά τις κάλπες ελπίζω ότι όλοι θα έχουν βάλει μυαλό. Και θα σκεφθούν και λίγο τη χώρα και όχι μόνο τα κόμματά τους.

Εχετε επιδιώξει πολλές φορές τη συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα, κάποιοι μάλιστα λένε ότι τον υποστηρίξατε περισσότερο και από όσο έπρεπε. Τώρα εκείνος σας κατατάσσει στα κόμματα του κατεστημένου. Τι σας εξασφαλίζει ότι μετεκλογικά θα μπορείτε να συνεννοηθείτε ακόμη κι αν εσείς το θέλετε;

Ο αγώνας μας δεν ήταν στο πλευρό του Τσίπρα. Ο αγώνας μας ήταν στο πλευρό της χώρας. Επρεπε να εξασφαλίσουμε τη συνέχιση της ευρωπαϊκής της πορείας και τα καταφέραμε. Δεν περιμένουμε ευχαριστώ από κανέναν. Αυτό ήταν το καθήκον μας.

Τώρα ως προς το κατεστημένο, εμείς, κι αν το θέλετε μπορώ να μιλήσω και προσωπικά, δεν μετείχαμε σε κανένα από τα πάρτι του παρελθόντος.

Οι σύμβουλοι του κ. Τσίπρα και αρκετοί από τους υπουργούς του ήταν στυλοβάτες του κατεστημένου. Μέχρι και ανθρώπους του Ακη έχει μαζέψει γύρω του.

Για να μη μιλήσουμε για τις επιδόσεις άμεσων συνεργατών του στη νέα διαπλοκή. Οι οποίοι φωνάζουν συνεχώς για Το Ποτάμι για να περνάνε οι δικές τους κινήσεις απαρατήρητες.

Ας επιστρέψω όμως στο πολιτικό σκέλος του ερωτήματός σας. Η συνεννόηση είναι υποχρέωσή μας, δεν είναι ζήτημα προσωπικών διαθέσεων. Και ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει ποιοι και με ποιους οφείλουν να συνεννοηθούν.

Υπάρχει ευρωπαϊκό μέτωπο;

Ανάλογα την ημέρα. Μόλις αγγίξαμε το χείλος του γκρεμού, στη Βουλή δημιουργήθηκε μια μεγάλη ευρωπαϊκή συμμαχία.Μετά ο καθένας επέστρεψε στις δουλειές του και ο ΣΥΡΙΖΑ στο βιολί του. «Εκλογές» για να διαιωνιστεί η εξουσία του.Οι εταίροι μας έγιναν για τον Τσίπρα ξανά εκβιαστές και ο Μεϊμαράκης με τη σειρά του άρχισε να χαρίζει φόρους. Παλιά μου τέχνη κόσκινο. Ξεκίνησε από τους αγρότες και ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις θα συνεχίσει.
Οι δημοσκοπήσεις πάντως προς το παρόν δείχνουν πως Το Ποτάμι δεν κατορθώνει να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του. Πώς το εξηγείτε;

Οι πολίτες που ψηφίζουν Το Ποτάμι δεν είναι μαντρωμένοι. Προβληματίζονται, σκέφτονται, αναρωτιούνται. Μετά, τα παλιά κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας συνεχώς τα αντίθετα από όσα λένε, μεγιστοποιούν την απογοήτευση των πολιτών και ενισχύουν την άποψη ότι «όλοι ίδιοι είναι». Ετσι «ποτίζουν» τον Λεβέντη και τη Χρυσή Αυγή ή σπρώχνουν τον κόσμο στην αποχή. Πιστεύω πάντως ότι μέχρι τις 20 του μήνα θα καταφέρουμε να πείσουμε τον κόσμο ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ζητάμε από τους πολίτες να ψαλιδίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα, αρκετά τους πληρώσαμε, και να βάλουν δυνατά στο παιχνίδι Το Ποτάμι. Μετά το «πρώτη φορά Αριστερά», να πούμε δηλαδή «πρώτη φορά σοβαρά».

Ισχύει ακόμη αυτό που είχατε πει πριν από τις ευρωεκλογές «αν πάρω 5% θα πάω σπίτι μου»;

Είμαστε λίγο πριν από την κορύφωση της μεγάλης μάχης. Αλίμονο αν σκεφτόμουν τι θα γίνει αν χάσω. Παλεύουμε για τη νίκη. Για ένα ποσοστό που θα μας επιτρέψει να καθορίσουμε τις εξελίξεις. Αλλά αυτό το μεγάλο ποσοστό δεν το ψάχνουμε λέγοντας ψέματα. Το θέμα είναι να θυμηθούν οι πολίτες ότι Το Ποτάμι ήταν χρήσιμο. Αν το σκεφθούν την επόμενη ημέρα των εκλογών και όχι την προηγούμενη, τότε κάτι λάθος θα έχουμε κάνει και ο πρώτος που θα φταίει θα είναι ο αρχηγός. Δεν είμαι από αυτούς που κρύβονται. Αλλά σας είπα, αυτή η κουβέντα δεν είναι του παρόντος.

Η πείρα έχει δείξει ότι, συνήθως, ο μικρός κυβερνητικός εταίρος είναι αυτός που πιέζεται περισσότερο σε μια συνεργασία και αποχωρεί.Μπορείτε να εγγυηθείτε πως αν συμμετέχετε σε μια κυβέρνηση δεν θα φύγετε στα μέσα της τετραετίας;

Το Ποτάμι θα μπει –αν μπει –σε μια κυβέρνηση για να υπερασπισθεί συγκεκριμένες αξίες. Αυτοί δημιούργησαν το πρόβλημα, εμείς όμως έχουμε τις λύσεις. Αν λοιπόν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και πολιτευόμαστε προς όφελος των πολλών τότε θα επιμείνουμε μέχρι τέλους.

Τα άλλα δύο κόμματα που ψήφισαν το Μνημόνιο Τσίπρα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, έχουν ήδη αρχίσει να αναθεωρούν κάποια κεφάλαιά του. Θα τους ακολουθήσετε; Γιατί σας άκουσα να λέτε ότι αν δεν το εφαρμόσουμε θα πάμε και σε 4ο Μνημόνιο.

Η χώρα θα είχε ξεμπλέξει με τα Μνημόνια αν οι πολιτικοί είχαν φερθεί υπεύθυνα. Είναι σαν μια οικοδομή που δεν τελειώνει ποτέ. Κάθε χειμώνα μπαίνουν νερά και κάθε χρόνο τα θεμέλια αδυνατίζουν όλο και περισσότερο.

Η οικοδομή λοιπόν πρέπει να κλείσει. Και μετά να αρχίσουμε να συζητάμε για πιθανές αλλαγές στην εσωτερική διαρρύθμιση. Εμείς έχουμε εντοπίσει τις αδικίες, τις είπαμε και στη Βουλή. Θα χρειαστεί όμως δουλειά για να πεισθούν και οι εταίροι μας ότι κάποια πράγματα στο Μνημόνιο πρέπει να αλλάξουν.

Ο κ. Τσίπρας, όπως το έχει ομολογήσει, το υπέγραψε υπό το κράτος πανικού. Δεν σκέφθηκαν να ζητήσουν παράταση ούτε για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που χάνονται. Είχαν αφήσει τον χρόνο να φύγει και η χώρα έμενε από οξυγόνο. Ξόδεψαν πάνω από δύο μήνες για να πείσουν τους εταίρους να μετονομάσουν την τρόικα σε θεσμούς και το Μνημόνιο σε πρόγραμμα.

Δεν διαπραγματεύτηκαν τα σημαντικά, αφήστε που και οι προτάσεις τους ήταν λάθος. Εβαλαν ας πούμε 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ηταν δέσμιοι των ιδεοληψιών τους. Και στο πρόγραμμά τους λένε για 23% ΦΠΑ. Και τώρα, μετά την κατακραυγή, υπόσχονται να το καταργήσουν. Τον τρόπο δεν μας λένε.

Μπορείτε να μου πείτε γιατί Το Ποτάμι ποτέ δεν συναίνεσε σε συνεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς; Ούτε καν μπήκατε στις συζητήσεις, έτσι για τα μάτια του κόσμου.

Μα Το Ποτάμι μόνο με συνεργασίες προχωρά. Δείτε ποιοι έχουν προστεθεί σε αυτή την εκλογική μάχη. Οπως είπε στην παρουσίαση των ψηφοδελτίων η νέα μας εκπρόσωπος Αθηνά Δρέττα, Το Ποτάμι είναι η πρόσθεση στην πολιτική, όχι η αφαίρεση, ούτε η διαίρεση. Δείτε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.Θοδωρής Σκυλακάκης, ο πρόεδρος της Δράσης, Λενιώ Μυριβήλη από την Ευρώπη – Οικολογία, Παναγιώτης Βλάχος από το Μπροστά. Υπάρχουν περιφέρειες που τα παιδιά του Μπροστά θα ηγηθούν του ψηφοδελτίου μας και ελπίζω να βγουν βουλευτές. Αυτή είναι ανανέωση, όχι να παίρνεις μια παλιά ταμπέλα να τη βάφεις και να λες «να το καινούργιο». Και βέβαια, οι προσωπικότητες που συνεχώς έρχονται.

Μάνος Ματσαγγάνης, Γιώργος Χρονάς, ο ποιητής και θρυλικός εκδότης του περιοδικού «Οδός Πανός». Οπως γράφει και στην «Εκδρομή» του ο ίδιος που μελοποίησε ο Χατζιδάκις:«Δεν μας φοβίζουνε τα κύματα. Τα πούλμαν ας μείνουνε ακίνητα. Την όχθη θα την περάσουμε πεζή».