Εντονη κριτική, τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και στη ΝΔ περιελάμβανε η ομιλία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, στην εκδηλωση στο Ζάππειο για την συμπλήρωση 41 ετών από την ίδρυση του κόμματος στις 3 του Σεπτέμβρη του 1974. Ταυτόχρονα, επανέλαβε την πρόσκληση στα προοδευτικά στελέχη και τους δημοκρατικούς πολίτες να επιστρέψουν, όπως είπε, πίσω στο «σπίτι τους».

Η Φώφη Γεννηματά έστρεψε τα βέλη κατά του Αλέξη Τσίπρα για την τακτική που ακολούθησε όλο το προηγούμενο διάστημα με σκοπό να ανέλθει στην εξουσία λέγοντας ότι «μετά την εκλογική του νίκη ο κ. Τσίπρας θερίζει θύελλες. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κατασυκοφάντησης της παράταξής μας» και συμπλήρωσε:

«Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με το τέρας που ο ίδιος δημιούργησε μαζί με τον εταίρο του και βοηθό μηχανοδηγού, στο τρενάκι του τρόμου για τον ελληνικό λαό, κ. Καμμένο». Κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκει να διχάσει την κοινωνία για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

«Είναι απολύτως υπεύθυνος για την αναβίωση της ιστορικής διαίρεσης του ελληνικού λαού σε εθνικόφρονες και μιάσματα», τόνισε.

Ανεβάζοντας του τόνους κατά του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για προσπάθειά του να διασωθεί και πως αυτοσυστήνεται ως το νέο και σύγχρονο που θα αποτρέψει την παλινόρθωση του παλιού πολιτικού συστήματος.

«Μόλις έξι μήνες χρειάστηκαν για να μας αποδείξετε στην πράξη ότι είστε κάθε λέξη του εγχειριδίου του παλιού πολιτικού συστήματος», είπε η Φώφη Γεννηματά για τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγόρησε μαζί με τη ΝΔ ότι «εξακολουθούν να είναι εκτός τόπου και χρόνου».

«ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που σήμερα διεκδικούν την ψήφο των πολιτών ασκήθηκαν συστηματικά στην αντιμνημονιακή ρητορική και αρίστευσαν στον λαϊκισμό», τόνισε η κ. Γεννηματά.

«Επιχειρούν να στήσουν το σκηνικό μιας τεχνητής πόλωσης. Μιας καρικατούρας δικομματισμού, με ψεύτικα διλήμματα περί δήθεν αυτοδυναμίας και πολωτικών μετώπων. Με αυτές τις λογικές οι κ.κ. Τσίπρας και Μεϊμαράκης βλάπτουν σοβαρά την Ελλάδα», είπε.

«Κοίτα ποιος μιλάει; Ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά και μίλησε για ανακολουθίες του ΣΥΡΙΖΑ. «‘Αλλα λέει και άλλα κάνει μετά τις εκλογές. Επιλέγει την κομματοκρατία και όχι την αξιοκρατία. Είναι τόσο ανεπαρκείς και αναποτελεσματικοί που διέλυσαν την οικονομία και τα αποθέματά της. Παραδόθηκαν άνευ όρων με ένα βαρύ πακέτο άδικων, υφεσιακών μέτρων που θα γονατίσουν ακόμα περισσότερο το λαό μας».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθύνθηκε για άλλη μια φορά σε προοδευτικά στελέχη και δημοκρατικούς πολίτες να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ.

«Θέλω και πάλι απ’ αυτό το βήμα να καλέσω όλα τα πρώην στελέχη και μέλη μας που για διάφορους λόγους δεν είναι σήμερα στις τάξεις μας, να ξανασυναντηθούμε. Να ενώσουν τις δυνάμεις τους και πάλι με το ΠΑΣΟΚ με τη δημοκρατική συμπαράταξη», είπε και πρόσθεσε:

«Και να καλέσω επίσης σε συστράτευση όλα τα προοδευτικά στελέχη που δραστηριοποιούνται στα κινήματα, την αυτοδιοίκηση, στα επιμελητήρια, στους επιστημονικούς συλλόγους, τα συνδικάτα, στις κινήσεις των πολιτών. Δίνουμε ξανά τα χέρια με τους δημοκρατικούς πολίτες που βαδίσαμε χρόνια μαζί, που μεγαλώσαμε μαζί, που ονειρευτήκαμε μαζί, που αλλάξαμε μαζί την Ελλάδα και τους λέμε: Ελάτε πίσω. Ελάτε στο σπίτι σας. Το ΠΑΣΟΚ ήταν, είναι και θα είναι το σπίτι σας».

Το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Σημίτης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Γιάννης Καψής κι άλλα γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.