Ξεπέρασαν τις 900 χιλιάδες τα ακίνητα, για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους ζήτησαν την τελευταία διετία να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων.

Η τελική προθεσμία του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη δήλωση των αυθαιρέτων -εφόσον δεν δοθεί νέα παράταση- εκπνέει τον Φεβρουάριο του 2016, ενώ για όσα έχουν ήδη δηλωθεί το κράτος προσδοκά να εισπράξει από πρόστιμα το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), στα δύο χρόνια λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί «τακτοποίησης» των αυθαιρέτων (4178/2013) έχουν δηλωθεί πάνω από 900.000 ακίνητα, ενώ για περισσότερα από 615.000 έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία ρύθμισης.

Πάντως, σύμφωνα με το ΤΕΕ, ο ρυθμός των δηλώσεων εμφανίζει αυτήν την περίοδο κάμψη, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον περιορισμό των τραπεζικών συναλλαγών. Παρόλα αυτά οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να βιαστούν καθώς απομένουν λίγοι μήνες έως τη λήξη της προθεσμίας.

Υπενθυμίζεται, πως όσοι επιθυμούν να εντάξουν ακίνητό τους στις σχετικές ρυθμίσεις, μπορούν να το κάνουν με τη συμβολή ενός μηχανικού, καταγράφοντας αρχικά τις αυθαιρεσίες και στη συνέχεια να επιλέξουν ένα από τα διαθέσιμα σχήματα αποπληρωμής των προστίμων, τα οποία σε περιπτώσεις προκαταβολών παρέχουν τη δυνατότητα σημαντικών εκπτώσεων.

Οπως μάλιστα επισημαίνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, «οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα μέσα από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ να συμψηφίσουν το 50% των προστίμων για τα αυθαίρετα με εργασίες και υλικά ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας που θα κάνουν στα ρυθμιζόμενα ακίνητα».

Ειδικότερα, με βάση τα πλήρη στοιχεία του ΤΕΕ, οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί στο διάστημα των 24 μηνών από την πρώτη εφαρμογή νόμου 4178 του 2013, στον οποίο ενσωματώθηκε και το μεγαλύτερο μέρος των δηλώσεων του νόμου 4014 του 2011, ανέρχονται συνολικά σε 902.961.

Για τις 615.137 από αυτές έχει ήδη καταβληθεί και το παράβολο.

Τα προυπολογισθέντα πρόστιμα των ρυθμιζόμενων αυθαιρέτων κατασκευών φτάνουν τα 3,2 δισ. ευρώ. Πάντως, μέχρι και το τέλος του περασμένου μήνα, τα αθροιστικά έσοδα του νόμου 4014 ήταν 1.000.204.413,29 ευρώ και του νόμου 4178 ανήλθαν σε 476.443.440,98 ευρώ (σύνολο 1,47 δισ. ευρώ).

Από τα ακίνητα που δηλώθηκαν, το 61% αφορά δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες, το 20% κύριες και μοναδικές κατοικίες, το 14% επαγγελματικά κτίρια υπηρεσιών, το 3% κτίρια τουρισμού και βιομηχανίας και το 2% κτίρια μεταποίησης πρωτογενούς τομέα (αγροτικού ή κτηνοτροφικού).

Η συντριπτική πλειονότητα των δηλώσεων (75%) αφορά αυθαιρεσίες σε κτίσματα με οικοδομική άδεια, ενώ το 25% σε ακίνητα χωρίς άδεια. Επίσης, το 29% των δηλώσεων αυθαιρέτων είναι για ακίνητα εκτός σχεδίου, τα οποία όμως αντιπροσωπεύουν το 51% των προστίμων, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αφορά ακίνητα εντός σχεδίου.

Οι περισσότερες δηλώσεις υπεβλήθησαν για ακίνητα στην Περιφέρεια Αττικής (186.743 δηλώσεις ή 36,41%), ενώ ακολουθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (85.634 δηλώσεις ή 16,69% του συνόλου).

Πάντως,. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, η Πολιτεία δεν θα πρέπει να καθυστερήσει κι άλλο την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, που αφορά τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια, όπως και την Ηλεκτρονική Εκδοση των Αδειών Δόμησης για τα νέα κτίρια.

«Μ΄αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί επιτέλους η νομιμότητα όλων των κατασκευών, θα βελτιωθεί η ασφάλειά τους, θα υπάρξει ασφάλεια δικαίου στις συναλλαγές ακινήτων και θα βελτιωθεί η εξυπηρέτηση πολιτών και μηχανικών», ανέφερε ο κ. Στασινός.