«Κανείς δεν πρέπει να φοβάται ποτέ μια δημοκρατική ψήφο», τονίζει ο επίτροπος οικονομικών θεμάτων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, αναφερόμενος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.

«Θα στηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση. Θα προχωρήσουμε σε διάλογο διότι υπάρχουν κάποιες σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ και τις παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους», αναφέρει ο κ. Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος για το πώς πήγαν τα πράγματα με την Ελλάδα, ο Γάλλος επίτροπος επισημαίνει πως «περάσαμε από μια βαθιά κρίση σε μια σημαντική και γρήγορη λύση», αλλά «όλοι οι πρωταγωνιστές, στο τέλος, συμπεριφέρθηκαν με υπεύθυνο τρόπο».

«Η Ελλάδα κατάλαβε ότι πρέπει να επανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη και τώρα υπάρχει ένα νέο πρόγραμμα με τη δυνατότητα επανεκκίνησης. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που αναμένονται εδώ και καιρό. Θα χρειασθεί ακόμη ιδιαίτερα σκληρή δουλειά και μεγάλο αίσθημα ευθύνης για να διατηρηθεί η δυναμική αυτή», τονίζει ο κ. Μοσκοβισί.

Εκφράζει, παράλληλα, την ελπίδα να μείνει «εντός προγράμματος» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Είναι βασικής σημασίας να το πράξει. Πρόκειται για χρηματοοικονομική στήριξη και αποτελεί και τη συμμετοχή της διεθνούς οικονομικής κοινότητας. Για τους δυο αυτούς λόγους είναι μια εγγύηση, ένα στοιχείο ασφαλείας. Γι’ αυτό ελπίζω και πιστεύω ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει».

Ερωτηθείς, τέλος, για τη δυνατότητα να μπορέσει να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος με σχετική συμφωνία, ο Ευρωπαίος επίτροπος δηλώνει «αισιόδοξος, και στο θέμα αυτό», διότι, όπως σημειώνει, «είναι κάτι που μπορεί να γίνει πράξη».