Ο κύβος ερρίφθη και τώρα μένει η Δικαιοσύνη να αποφασίσει αν ο Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος ανήκε στον στενό πυρήνα συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά, θα περάσει από το status του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων στη θέση του κατηγορούμενου ή αν ο φάκελος που τον αφορά θα τεθεί στο αρχείο.
Ο πάλαι ποτέ έμπιστος συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού ανταποκρίθηκε στην κλήση που έλαβε από τον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση και αυτοπροσώπως εμφανίστηκε χθες το πρωί στα γραφεία του ΣΔΟΕ.

Επί τέσσερις ώρες έδινε εξηγήσεις και απαντούσε στις ερωτήσεις του εισαγγελέα Δραγάτση επιχειρώντας να αντικρούσει τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος). Αδικήματα που συνδέονται με την περίφημη λίστα Λαγκάρντ και αφορούν ποσό περίπου 5,4 εκατομμυρίων ευρώ.

«ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ». Η κλήτευσή του με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων είχε γίνει στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, αλλά το τελικό ραντεβού του με τον εισαγγελέα έτυχε να γίνει μεσούσης της προεκλογικής περιόδου.

«Καλοδεχούμενος ο εξονυχιστικός έλεγχος προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αλήθεια. Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δικαστικές Αρχές και στον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό. Ομως, άλλο πράγμα ο απαραίτητος έλεγχος και εντελώς διαφορετικό πράγμα η συνεχιζόμενη για πολιτικούς λόγους συκοφαντία που κάποιοι προσπαθούν να ενορχηστρώσουν σε βάρος μου και να εκμεταλλευτούν πολιτικά και μάλιστα στη διάρκεια προεκλογικής περιόδου» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Σταύρος Παπασταύρου, δίνοντας ο ίδιος το πολιτικό στίγμα της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης με κεντρικό πρόσωπο τον ίδιο.

Εξεταζόμενος από τον εισαγγελικό λειτουργό παρουσία του πληρεξούσιου δικηγόρου του Οββαδία Ναμία, ο Σταύρος Παπασταύρου κατέθεσε πολυσέλιδο υπόμνημα το οποίο, κατά δήλωσή του, «περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν πλήρως τη μόνη αλήθεια: ότι δηλαδή δεν είναι δικά μου τα χρήματα του σχετικού εταιρικού τραπεζικού λογαριασμού, ούτε βεβαίως η εταιρεία. Αυτό εξάλλου προκύπτει και από την ίδια την τράπεζα, στην οποία ρητώς αναφέρομαι ως «πληρεξούσιος»».
Για να ενισχύσει μάλιστα την υπερασπιστική του θέση υπέβαλε «τόσο το μετοχολόγιο της εταιρείας όσο και τις κινήσεις των χρημάτων προς και από τον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας, που έγιναν όλες στο εξωτερικό από τον πελάτη μου και από εταιρείες συμφερόντων του πελάτη μου και μόνον, και αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία πως η εταιρεία και ο τραπεζικός της λογαριασμός του ανήκε, όπως εξάλλου και ο ίδιος από την πρώτη ώρα έχει δηλώσει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω πελάτης του δεν είναι άλλος από τον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνί, ο οποίος στο παρελθόν καταθέτοντας στο ΣΔΟΕ είχε επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό Παπασταύρου προσκομίζοντας στις Αρχές και το σχετικό πληρεξούσιο.

ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ. Ολα αυτά τα στοιχεία είναι που πρέπει να αποτιμήσει ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, ενώπιον του οποίου εξετάστηκε ο Σταύρος Παπασταύρου, για να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του, από τις οποίες εξαρτάται άμεσα η περαιτέρω ποινική μεταχείριση του συγκεκριμένου ελεγχόμενου προσώπου.

Το πόσο πειστικές ήταν οι εξηγήσεις που έδωσε χθες θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Ο εισαγγελικός λειτουργός, σύμφωνα με τη δικονομία, έχει το δικαίωμα είτε να προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του για όσα αδικήματα κρίνει ότι προκύπτουν ενδείξεις εις βάρος του είτε να θέσει στο αρχείο την υπόθεση αν διαπιστώσει ότι δεν προκύπτει τέλεση κάποιας αξιόποινης πράξης από τον Σταύρο Παπασταύρου.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ; Ωστόσο, αν το κρίνει αναγκαίο μπορεί, πριν αποφασίσει για το τι μέλλει γενέσθαι, να αναθέσει σε φορολογικές Αρχές να διασταυρώσουν τα έγγραφα που έχει πλέον στα χέρια του. Μία τέτοια ενέργεια πάντως, εκ των πραγμάτων μεταθέτει τις όποιες εξελίξεις εκ μέρους των δικαστικών Αρχών σε χρόνο μεταγενέστερο των επικείμενων εκλογών.

«Η Δικαιοσύνη δεν κινείται ούτε σε προεκλογικούς, ούτε σε εκλογικούς, ούτε σε μετεκλογικούς ρυθμούς» έλεγαν χαρακτηριστικά πηγές των δικαστηρίων, θέλοντας να αποσυνδέσουν οποιαδήποτε εισαγγελική κίνηση από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Οι ίδιες πηγές προσέθεταν ότι «γνώμονας για κάθε δικογραφία είναι τα στοιχεία της υπόθεσης και η αποτίμησή τους με βάση την κρίση των δικαστών και την τήρηση της δικονομικής τάξης».

Πάντως, από την πλευρά του ο Σταύρος Παπασταύρου στη γραπτή δήλωση που εξέδωσε μετά το τέλος της κατάθεσής του, επισημαίνει ότι «επειδή η υπόθεση έχει αποτελέσει από καιρό αντικείμενο σκόπιμης παραπληροφόρησης, παραπληροφόρηση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, αφού κάποιοι εξακολουθούν να με εμφανίζουν ως «συνδικαιούχο» του τραπεζικού λογαριασμού, επιθυμώ να ξεκαθαρίσω ότι μετά από πολύμηνη διαδικασία ελέγχων από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, η έκθεση ελέγχου του ΣΔΟΕ δεν διαπιστώνει σε βάρος μου οιαδήποτε φορολογική παράβαση».

Και καταλήγει υποστηρίζοντας ότι «διαπράττεται άθλια συκοφαντία που έχει ξεπεράσει κάθε όριο και για τον λόγο αυτό οι συκοφάντες, που επιμένουν να με παρουσιάζουν ως «συνδικαιούχο» του επίμαχου λογαριασμού, θα αντιμετωπίσουν άμεσα τη Δικαιοσύνη».