Η επίσημη πρώτη του Σταύρου Θεοδωράκη σε αυτήν την προεκλογική περίοδο, στη Θεσσαλονίκη, είχε την απαραίτητη δόση «εναλλακτικότητας». Το πρόγραμμα της συγκέντρωσης δεν περιελάμβανε μόνο μια αρχηγική ομιλία. «Διανθίστηκε» και με τρεις δημοσιογράφους σε ισάριθμα πόντιουμ απέναντι από τον επικεφαλής, που έθεσαν ερωτήσεις. Οχι μόνο δικές τους αλλά και του κοινού, που είχαν σταλεί ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση στο erotimata@topotami.gr.Πριν βέβαια ξεκινήσει αυτό το ιδιότυπο ντιμπέιτ για έναν, ο Θεοδωράκης έδωσε και μια πρόγευση από το πρόγραμμα του Ποταμιού. Και των όρων που πιθανόν θα θέσει για να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Τι προτείνει λοιπόν; «Κανείς να μην μπορεί να γίνεται υπουργός αν δεν έχει τουλάχιστον πέντε χρόνια ένσημα στον ιδιωτικό τομέα ή ανάλογη υπηρεσία στο Δημόσιο όπου όμως θα έχει μπει νόμιμα μέσω ΑΣΕΠ». Στόχος, είπε ο επικεφαλής, «να σταματήσουν να κυβερνούν οι άεργοι, τα παιδιά του κομματικού σωλήνα, οι θλιβεροί στρατηγοί των κομματικών μηχανισμών». Παράλληλα, μίλησε για τη θέσπιση ενός ανώτερου ορίου στις κοινοβουλευτικές θητείες εκάστου εθνοπατέρα. Πιο συγκεκριμένα, έκανε λόγο για δύο συνεχόμενες θητείες και συνολικά τέσσερις θητείες σε ολόκληρη τη ζωή κάποιου. Τέλος, από το κόμμα ζητούν να μην παίρνει κανείς σύνταξη από τη Βουλή αλλά μόνο από το Ταμείο του. Στο ποταμικό πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η πάγια θέση τους για «σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών» αλλά και η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Εξίσου σημαντικό μέρος της θεοδωρακικής ομιλίας αφιερώθηκε στα φορολογικά ζητήματα. Πρότεινε να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος των ελεύθερων επαγγελματιών, να απαλλαχθούν από την υποχρέωση του ΦΠΑ οι επιχειρήσεις με τζίρο κάτω των 30.000 ευρώ, να εισπράττουν οι δήμοι τον ΕΝΦΙΑ «για να έχουμε μια δικαιότερη εφαρμογή του» και να επιστρέψει άμεσα, χωρίς ελέγχους, ο ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις με «λευκό μητρώο».