Η Ελλάδα βρέθηκε στο μενού της συνάντησης που είχε η Άνγκελα Μμέρκελ στην καγκελαρία με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

«Μεταξύ άλλων,συζητήσαμε για την Ελλάδα και συμφωνούμε στην αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων και της αλληλεγγύης», είπε η Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη τύπου. Η καγκελάριος έπλεξε το εγκώμιο της Ισπανίας για τη συμβολή της «να υπερβεί συνολικά η Ευρώπη βήμα-βήμα την κρίση».

Ο ισπανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ελληνική κρίση σημειώνοντας ότι στη συνάντηση με τη Μέρκελ αποτίμησαν «θετικά» τη συμφωνία του Ιουλίου για το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας.

Ο ισπανός πρωθυπουργός κάλεσε την Ελλάδα να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις. «Η Ελλάδα θα έχει μέλλον αν τηρήσει τη συμφωνία», είπε ο Ραχόι. Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι εταίροι θα είναι αλληλέγγυοι στην Ελλάδα. «Αν ασκηθεί συνετή πολιτική και τηρηθεί η συμφωνία τα πράγματα στην Ελλάδα θα πάνε καλά», εκτίμησε ο ισπανός πρωθυπουργός.

Η Άνγκελα Μέρκελ διαχειρίστηκε την τελευταία φάση της ελληνικής κρίσης με το βλέμμα σταθερά προσηλωμένο στην Ισπανία.

Η βασική αγωνία του Βερολίνου ήταν να μην «μολυνθεί» η Ισπανία από τον «ελληνικό ιό», κεντρική επιδίωξη, να ανακοπεί η άνοδος της νεοπαγούς αριστερής κίνησης «Ποδέμος» που στα πρότυπα του ΣΥΡΙΖΑ απειλούσε το συντηρητικό πρωθυπουργό Ραχόι και την πορεία μεταρρυθμίσεων που ακολουθεί στην Ισπανία.

Το αποτέλεσμα τη δικαιώνει. Οι «Ποδέμος» και ο αρχηγός τους Ινγκέσιας παίρνουν αποστάσεις ασφαλείας από τον Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ για να ανακόψουν την πρώση τους. Και ο αρχηγός του δεξιού Λαϊκού κόμματος Μαριάνο Ραχόι που εξελέγη το 2011 και ελπίζει βάσιμα σε δεύτερη τετραετία κάνει εκστρατεία διαφήμισης της χώρας του στη Γερμανία με τα επιτεύγματα της συνταγής του Βερολίνου για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο Ραχόι υπολογίζει με ρυθμούς ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας 3,3% το τρέχον έτος. Στη διετία 2014-2015 δημιουργούνται συνολικά ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, είπε ο Ραχόι. Μετά από μία εξαετία ύφεσης και στασιμότητας, η ισπανική οικονομία, σύμφωνα με την Eurostat, «βρίσκεται στην καλύτερη περίοδο των τελευταίων 14ων ετών».

«Για την εξέλιξη της Ευρωζώνης θα πρέπει να μιλήσουμε ακόμη αρκετά», είπε η καγκελάριος Μέρκελ σε γερμανο-ισπανικό οικονομικό συνέδριο στο Βερολίνο, με αφορμή και γαλλική πρόταση για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη με δικό της προϋπολογισμό.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι μίλησε για την ανάγκη στενότερου συντονισμού της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής των χωρών της Ευρωζώνης.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε για βεβιασμένα βήματα στην πορεία ενσωμάτωσης. Οικονομικοί σύνδεσμοι Ισπανίας και Γερμανίας ζήτησαν από τους πολιτικούς ένα «φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα με σαφείς στόχους» για την εμβάθυνση της συνεργασίας στην Ευρωζώνη.